Autoverzekering vergelijken

Autoverzekering vergelijken doe je om de goedkoopste autoverzekering voor jouw auto te vinden en af te sluiten. Maar waarom heb je eigenlijk een autoverzekering nodig en hoe werkt het vergelijken en afsluiten eigenlijk? We zullen aan de hand van een aantal veel gestelde vragen (FAQ) zo goed mogelijk duidelijkheid te verschaffen in de wereld van het autoverzekering vergelijken.

Waarom en wanneer moet ik een autoverzekering hebben?

Als autobezitter ben je verplicht om de betreffende auto te verzekeren. Doe je dit niet dan heb je kans op een fikse bekeuring wanneer je rondrijdt in de auto die niet verzekerd is. Nu is het wel zo dat het alleen verplicht is om de auto minimaal te verzekeren. Hiermee wordt bedoeld een WA autoverzekering (WA staat voor Wettelijk Aansprakelijkheid) waarmee de schade die je aan een ander voertuig of persoon veroorzaakt gedekt is. Natuurlijk ben je zuinig op je auto en wanneer de financiële situatie het toelaat, kun je je auto beter en uitgebreider verzekeren. Alhoewel de voorwaarden per autoverzekeraar verschillen, kun je in principe kiezen uit de volgende soorten verzekeringen:

 • WA autoverzekering
 • Beperkt casco autoverzekering
 • Volledig casco autoverzekering (Allrisk autoverzekering)

Daarnaast is er tegenwoordig ook de mogelijkheid om je auto Beperkt Casco Extra te verzekeren. Dit is interessant wanneer de auto eigenlijk ‘te oud’ is voor een allrisk autoverzekering, maar te jong voor de WA autoverzekering.
Kortom bezitters van een auto die gebruikt maakt van de openbare weg moeten hun auto verzekeren met minimaal een WA autoverzekering die de schade aan derden dekt.

Wat valt onder welke autoverzekering?

Zoals we eerder zagen zijn er een drietal soorten autoverzekeringen. Hierbij volgt een korte omschrijving van de dekking die deze motorrijtuigenverzekeringen bieden:

WA autoverzekering:

Dekt schade aan andere voertuigen en personen welke door de automobiel zijn veroorzaakt. Het gaat hierbij dus om schade aan anderen en niet aan het eigen voertuig.

Beperkt casco autoverzekering:

Bij een beperkt cascoverzekering wordt schade aan je eigen auto in sommige gevallen ook vergoed, zoals bij stormschade of aanrijding met een dier. In de polisvoorwaarden vind je de omstandigheden waarbij de verzekeringsmaatschappij de schade zal vergoeden.

Volledig casco autoverzekering (Allrisk autoverzekering)

Een allrisk autoverzekering betekent dat alle schade verzekerd is, ook als deze door jezelf is veroorzaakt. De schuldvraag is hierbij niet van belang, alle schade wordt vergoed. Het is aan jezelf om te bepalen of dit, afhankelijk van je situatie, een interessant product voor je is of niet. Vaak spelen meerdere factoren een rol in deze beslissing.

Let op, een autoverzekering is een risico verzekering. Het gaat hierbij dus om de vraag welk risico je wilt verzekeren.

Welke autoverzekering past bij mij?

Voordat je gaat beginnen met het vergelijken van autoverzekeringen is het belangrijk om vast te stellen wat voor autoverzekering bij je past. Dit is belangrijk omdat wanneer je weet wat voor autoverzekering je nodig hebt je ook veel gemakkelijker, sneller en beter autoverzekeringen kunt gaan vergelijken.Belangrijke factoren in deze zijn de waarde van de auto, hoeveel kilometers je rijdt, de leeftijd van de auto en natuurlijk je financiële mogelijkheden. Hieronder zullen we kort op deze punten ingaan.

Waarde van de auto:

De waarde van de auto is natuurlijk sterk afhankelijk van de aanschafprijs, conditie en leeftijd. Iedereen moet voor zichzelf bepalen wat nog een redelijke premie voor zijn auto is en of deze nog in verhouding staat tot de waarde ervan.

De hoeveelheid kilometers:

Alhoewel een ongeluk in een klein hoekje zit, neemt de kans op een ongeluk evenredig toe met het aantal gereden kilometers. Althans dat is een aanname die vaak wordt gebruikt. Je kunt je voorstellen dat wanneer je veel op de weg zit, je meer kans op een ongeluk hebt dan wanneer je maar een paar kilometers per week maakt. Autoverzekeraars nemen deze variabele ook mee in berekening van de premie.

Leeftijd van de auto:

Hoe ouder de auto, hoe meer kilometers, hoe meer er op is afgeschreven, hoe lager de waarde van de auto. In principe is moet je de afweging maken of de (hoge) premie nog past bij de leeftijd van de auto. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten opties bij autoverzekeringen mogelijk, waardoor je waarschijnlijk erg gemakkelijk een perfect passende verzekering behorende bij de leeftijd van jouw auto kunt vinden.

Financiële mogelijkheden:

Wanneer je beschikt over voldoende vermogen dan zal je waarschijnlijk ook een duurdere auto nemen dan wanneer je moet sparen voor een ‘nieuwe’ auto. Als je niet weet wat je met je geld moet doen, dan zal je niet snel geneigd zijn om autoverzekeringen te vergelijken. Veel zal afhangen van de financiële mogelijkheden.

Waar voel je je fijn bij:

Omdat de keus voor een specifieke autoverzekering vaak ook een keus welke gemaakt wordt op gevoel, is dit een niet te onderschatten factor. Je moet je namelijk ook fijn voelen bij de afgesloten autoverzekering. Je hebt er niets aan als je met je 6 jaar oude auto niet durft te rijden omdat je bang bent voor schade. Dan kun je misschien beter die paar euro per maand extra betalen zodat je wel goed en allrisk verzekerd bent.
Kortom, weet je situatie en ook bij welke autoverzekering je je lekker voelt.

Wanneer is het een goed moment om autoverzekeringen te gaan vergelijken?

Vaak is het vergelijken van een motorrijtuigenverzekering niet iets wat je elke dag doet. Maar er zijn een aantal momenten waarop het goed is om de autoverzekering toch weer eens onder de loep te nemen.

 • Je hebt een nieuwe auto gekocht of bent van plan er op korte termijn één aan te schaffen;
 • Je zit al jaren bij dezelfde verzekeringsmaatschappij;
 • Je hebt een alles-in-één pakket en denkt dat je autoverzekering daardoor niet meer goedkoper kan;
 • Je hebt een andere auto aangeschaft of overweegt een andere auto aan te schaffen;
 • Je bent 24 jaar geworden, voor veel verzekeraars geldt dan dat er een lagere premie geldt;
 • Je bent verhuisd naar een andere regio waarvoor de verzekering een ander risicogehalte berekent;
 • Je bent minder kilometers gaan rijden dan je initieel aan de verzekering had gemeld.

Autoverzekering vergelijken, hoe werkt dat?

Het vergelijken van autoverzekeringen is echt heel simpel en iedereen met een internetaansluiting kan dit in principe helemaal zelf doen. Je vult een aantal variabelen in en wanneer dat is gebeurd krijg je een keurig overzicht van alle autoverzekeraars met hun best passende autoverzekeringen. De variabelen die gevraagd worden zijn als volgt:

 • Kenteken;
 • Postcode;
 • Aantal schadevrije jaren;
 • Op welke leeftijd is het rijbewijs behaald;
 • Soort verzekering (WA, WA+, Allrisk);
 • Gewenste hoogte van het eigen risico;
 • Aantal kilometers dat men per jaar rijdt.

Autoverzekering vergelijken

Als je het aantal schadevrije jaren niet weet dan staat dat in veel gevallen op je huidige polis of kun je deze bij de huidige autoverzekeraar opvragen. Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor een autoverzekering, dan kun je deze meteen online bij de betreffende verzekeraar afsluiten. Ook al heb je de verzekering afgesloten, dan heb je alsnog 14 dagen de tijd om de verzekering te annuleren. Vergeet ook niet om je huidige verzekering zelf op te zeggen als je nieuwe verzekeraar dit al niet voor je doet. Gebruik hiervoor Checko voorbeeld opzegbrief.

Let op, een duurdere autoverzekering is niet altijd een betere verzekering

Je denkt misschien dat een goedkope autoverzekering niet goed kan zijn en dat je daarom een duurdere autoverzekering moet nemen. Maar dat is veelal niet het geval want veel goedkopere verzekeraars bieden vandaag de dag ook uitstekende autoverzekeringen. Neem geen duurdere verzekering dan nodig is.Zorg wel dat alle eventualiteiten gedekt zijn die je gedekt wilt hebben. Een WA-verzekering is wel goedkoper, maar als je auto nog veel waard is, is een beperkt casco of allrisk verzekering misschien verstandiger. Anders betaal je misschien nu wel een laag maandbedrag, maar kom je bij schade voor hoge kosten te staan.

Waar moet je nog meer opletten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Er komt meer bij een passende autoverzekering kijken dan alleen beslissen of je WA, beperkt of volledig casco wilt verzekeren. Een verkeersrechtsbijstandverzekering kan van pas komen als je in een juridisch geschil verwikkeld raakt met een andere weggebruiker. Dit hoeft echter niet als je als gezin al een algemene rechtsbijstandverzekering hebt met de module verkeer. Daarnaast kan bijvoorbeeld ook pechhulp worden meeverzekerd. Echter, bij een nieuwe auto zit dit vaak bij de garantie in en dan is het niet nodig om pechhulp apart mee te verzekeren.

Waarom moet ik online autoverzekeringen gaan vergelijken?

Nu moet je natuurlijk helemaal niets, maar er zijn een aantal goede redenen om autoverzekeringen te gaan vergelijken:

 • Lagere premie dan je nu betaalt;
 • Autoverzekering past niet meer bij de huidige situatie, waardoor je waarschijnlijk teveel betaalt en niet de dekking hebt die je wilt of nodig hebt.

Natuurlijk zijn er nog veel meer redenen te bedenken, maar alles komt neer op de (te hoge) premie die je betaalt en de dekking die je daarvoor terug krijgt.

Maar hoeveel kan ik dan besparen op mijn autoverzekering?

Alles is afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar als je al een tijdje niet naar je autoverzekering hebt omgekeken, dan is een besparing van 350 euro of meer niet ondenkbaar. Let op, dat is dus een besparing die je elk jaar mee neemt!

Hoe helpt Checko je aan een betere en goedkopere autoverzekering?

 • Checko helpt je om alle autoverzekeringen en verzekeraars te vergelijken;
 • We helpen je kiezen op basis van prijs en klantenbeoordeling;
 • Checko kijkt welk type verzekering het beste bij je past;
 • We zoeken voor jou de goedkoopste autoverzekering;
 • Checko biedt de mogelijkheid om de autoverzekering direct online af te sluiten;
 • Checko heeft een opzegservice.

 

Dus start het autoverzekering vergelijken, vul je gegevens in, klik op direct vergelijken en bespaar honderden euro’s door slechts een paar minuten van je tijd te investeren. Zo gemakkelijk is het! Jouw auto is vervolgens verzekerd op een manier die bij jou past en voor de laagste prijs. De beste en toch goedkoopste autoverzekering, dat is pas zorgeloos autorijden!

autoverzekering vergelijken

verzekering veel gestelde vragen

Hoe kan ik mijn autoverzekering opzeggen?

Opzeggen van je huidige autoverzekering kan op de volgende momenten:
• De auto is niet meer jouw eigendom. Door het verkrijgen van een vrijwaringsbewijs kun je de verzekering stoppen;
• Op de vervaldatum van de verzekering;
• De (algemene) polisvoorwaarden worden gewijzigd (in jouw nadeel). Na bekendmaking heb je één maand de tijd om de verzekering schriftelijk op te zeggen;
• Vaak dagelijks, na één contractjaar, met een opzegtermijn van een maand.

Maak gebruik van de Checko opzegbrief voor je bestaande autoverzekering.

Een nieuwe auto, en nu?

Op de dag dat je de auto in bezit krijgt dien je contact op te nemen met je verzekeraar om je huidige polis te wijzigen. Vanaf het moment dat je de wijziging hebt doorgegeven ben je in principe verzekerd. Wanneer dit niet zo zou zijn dan zal de autoverzekeraar je dat mededelen. Uiteraard kun je ook je huidige verzekering opzeggen en voor je nieuwe auto een nieuwe autoverzekering en autoverzekeraar uitzoeken.

Wanneer er een periode tussen de verkoop van je oude en de aanschaf van je nieuwe auto zit, kun je ook overwegen om de verzekering op te zeggen en later weer af te sluiten bij òf dezelfde autoverzekeraar òf een andere verzekeringsmaatschappij voor je autoverzekering uitkiezen.

Ben ik ook verzekerd wanneer iemand anders de auto bestuurt?

Ja, als eigenaar bepaal je wie de auto mag besturen. Mocht dat structureel iemand anders zijn dan is het vaak verstandig om dit aan de verzekeraar te melden. Let op, bij schade heeft dit negatieve consequenties voor jouw schadevrije jaren.

Is de verzekering ook buiten Nederland geldig?

De landen waarvoor je verzekering geldig is zijn terug te vinden op de groene kaart. Het gaat hier om de meeste landen binnen de EU en vaak ook buiten de EU.

Ik heb een buitenlands rijbewijs, en nu?

• Kom je (en je rijbewijs) uit een EU, EVA (Europese Vrijhandel Associatie) land dan is dat rijbewijs geldig in Nederland.
• Heb je je rijbewijs verkregen buiten de EU, EVA of op het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden, dan moet je bij controle een internationaal rijbewijs kunnen overleggen. Een internationaal rijbewijs is een kopie van het rijbewijs wat vertaald is.
• Kom je in Nederland wonen, dan is je ‘buitenlandse’ rijbewijs nog maar een beperkte periode geldig, afhankelijk van het land waar je vandaan komt.
o Was je woonachtig in een EU of EVA land, dan is dat rijbewijs nog 10 jaar na afgifte geldig.
o Was je woonachtig buiten de EU, EVA of woonachtig in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden, dan moet je binnen 185 dagen na vestiging een Nederlands rijbewijs behaalt zien te hebben.

Hoe zit het met de schadevrije jaren als je een leaseauto had?

Bij je leasemaatschappij kun je een zogenaamde leaseverklaring krijgen waarin de opgebouwde schadevrije jaren staan. Deze kun je meenemen naar je verzekeringsmaatschappij en aan de hand hiervan vragen om een no-claimkorting. Check de voorwaarden die behoren bij een dergelijke verklaring.

Accessoires, zijn die verzekerd?

Alles accessoires af-fabriek, dus die door de leverancier zijn toegevoegd en geleverd worden zijn meegerekend in de nieuwprijs van de auto, waardoor ze tevens vallen onder de dekking van de verzekering.

Accessoires die je zelf toevoegt (naderhand) vallen niet onder de verzekerde som en vallen daardoor vaak (gedeeltelijk) buiten de verzekering. Er gelden bepaalde maxima voor de bedragen die je hiervoor kunt claimen. Hebben de later toegevoegde accessoires een dermate hoge waarde dan is apart bijverzekeren waarschijnlijk de beste optie.

Wat is een Allrisk of WA volledig casco verzekering?

Dit is de meest uitgebreide verzekering die je kunt afsluiten welke ook de schade aan je eigen auto vergoedt wanneer er door jouw schuld schade ontstaat. Een allrisk verzekering is vaak verstandig voor auto’s tot drie à vier jaar oud, of auto’s die nog niet helemaal zijn afbetaald.

Wat is een WA beperkt casco verzekering?

Beperkt casco is een extra dekking boven op de verplichte WA-verzekering. Hierdoor ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto door gebeurtenissen zoals: Brand, bliksem, kortsluiting, ruitbreuk, diefstal, storm, overstekend wild, rellen etc..

Schade veroorzaakt door je eigen schuld, wordt natuurlijk niet gedekt. Verstandig is om altijd goed na te gaan welke extra dekking je krijgt wanneer je een beperkt casco verzekering afsluit.

Wat is een WA verzekering?

Wanneer je schade veroorzaakt bij een ander, dan wordt dat door deze verzekering gedekt. Wanneer je een motorrijtuig bezit, dan ben je verplicht, voordat je de weg op gaat, om een dergelijke verzekering afgesloten te hebben.

Als iemand anders in jouw auto rijdt en schade maakt dan is deze schade aan derden ook gedekt. Hij of zij moet wel in het bezit zijn van een (geldig) rijbewijs.

Winterbanden verplicht?

Wanneer je alleen in Nederland en/of België rijdt, zijn specifieke banden voor de winter niet verplicht. Je doet er goed aan om, voordat je naar het buitenland gaat en winterse weersomstandigheden verwacht, contact met bijvoorbeeld de ANWB op te nemen om na te gaan of winterbanden verplicht zijn in de betreffende landen.

Sneeuwkettingen verplicht?

In Nederland zijn ze verboden maar in bijvoorbeeld Duitsland en Italië verplicht op bepaalde (berg)wegen. Neem ook hiervoor contact op met de ANWB.

Een beroerte, en nu?

Meteen na een beroerte mag je geen auto besturen. Ga uit van een periode van twee tot vier weken. Pas na goedkeuring van je neuroloog/CBR mag je weer gaan rijden. Het kan zijn dat je een aanvullende test bij het CBR moet afleggen.

Als je de hele procedure moet doorlopen, dan moet je er rekening mee houden dat dit tot wel 4 maanden kan gaan duren voordat je weer een auto mag/kan besturen.

Ik wil de auto van mijn kind verzekeren, is dat verstandig?

Alleen degene die houder is van het kenteken kan de auto verzekeren. Dit zou dus betekenen dat de auto van jouw kind(eren) op jouw naam komt. Het gevolg hiervan is dat de kind(eren) geen no-claim opbouwen met betrekking tot de schadevrije jaren.

Ik verhuis naar het buitenland, wat te doen?

Wanneer je naar het buitenland verhuist blijft je autoverzekering geldig tot de eerstvolgende contractvervaldatum. Deze periode kun je gebruiken om in het nieuwe land een nieuwe verzekering af te sluiten.

Wat is de zwarte lijst?

Op deze lijst komen de mensen die een verzekering zijn geweigerd of ontzegd. Daarnaast kom je op deze lijst wanneer je niet meer bevoegd bent te rijden of in de negatieve schadevrije jaren bent beland. Verzekeraars checken deze lijst voordat ze een verzekering met je willen afsluiten.

Een aanrijding en dan?

Wanneer bij een aanrijding niemand gewond is, rij dan, wanneer mogelijk,naar een rustige beschutte plek, zoals een parkeerplaats of benzinestation om de schadeformulieren, waarvan je altijd een exemplaar in de auto moet hebben, in te vullen.

Denk ook aan:
• Foto’s te maken wanneer mogelijk;
• Verzekeraar te informeren;
• Schadeformulier ASAP naar de verzekeraar te sturen;
• NAW gegevens getuigen te noteren;
• Alles schriftelijk vastleggen.

Wat te doen bij diefstal?

Bij diefstal is het altijd belangrijk om eerst de politie te bellen om zodoende de pakkans van de dieven te vergroten.

Welke acties kun/moet je verder ondernemen:
• Informeer de politie en doe later of meteen aangifte. Doe dit in de plaats waar je voertuig is gestolen. Zorg daarnaast dat je je kentekenbewijs bij je hebt.
• Informeer het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV).
• Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij (ook al heb je geen diefstal dekking).

Als het een leaseauto betreft, dan moet je ook contact met de leasemaatschappij opnemen.

Wat te doen bij Inbraak?

Bij inbraak in je auto worden er vaak persoonlijke spullen gestolen en is er meestal veel schade omdat dieven nu eenmaal niet de tijd nemen om rustig het raam te verwijderen.

Van de inbraak dient je direct aangifte te doen bij de politie in de plaats waar de inbraak heeft plaatsgevonden. Een kopie van de aangifte kan nodig zijn wanneer je verzekeraar hierom vraagt. Zorg dus dat je altijd de beschikking hebt van een kopie van de aangifte.

Alleen bij een WA + beperkt casco of een allrisk verzekering is de schade aan je auto afgedekt. Let wel op, de gestolen goederen uit je voertuig vallen naar alle waarschijnlijkheid onder je inboedelverzekering.

Wat te doen bij vandalisme?

Ook hier geldt hetzelfde als bij inbraak. Dit betekent dat je aangifte doet bij de politie in de plaats waar het vandalisme heeft plaatsgevonden en daarna een melding maakt bij de verzekering.

Alleen bij een WA + beperkte casco of een allrisk verzekering is de schade aan je voertuig gedekt. Bij een WA + beperkt casco verzekering is niet alle vandalisme schade gedekt en bij allrisk wel.

Soms kan het bij een kleine schade verstandig zijn om de schade zelf te vergoeden omdat dit anders ten koste gaat van je bonus/malus korting.

Bij het afsluiten van een autoverzekering, waar moet je dan op letten?

• Schadevrije jaren
De verzekeraars belonen mensen met een autoverzekering per jaar dat ze geen schade claimen. Voor elk jaar dat je niks declareert ontvang je een korting, deze korting kan lopen tot bijvoorbeeld wel 75% van de premie. Wanneer je echter wel schade hebt en deze ook claimt dan zak je vaak weer een aantal ‘treden’ terug wat logischerwijs weer leidt tot een hogere premie.

Let op, de terugval in premie kan sterk verschillen per verzekeraar. Vaak is het zo dat hoe goedkoper de verzekering, hoe harder je terugvalt bij schade.

• Dekking
Wanneer je een auto hebt die je gebruikt, dan ben je verplicht om een WA-verzekering hiervoor af te sluiten. Deze verzekering dekt schade die derden lijden als gevolg van een ongeval die door jou en je wagen is veroorzaakt. Belangrijk hierbij is dat alleen schade aan derden wordt vergoed, niet aan je eigen voertuig.

Wanneer je een (relatief) oude auto hebt of een auto met een lage waarde, dan is het vaak niet zo erg wanneer je eigen schade niet is verzekerd. Maar wanneer je met een splinternieuwe auto een schade aan derden veroorzaakt, en je bent alleen WA-verzekerd, dan kan dat behoorlijk in de papieren gaan lopen.

Hoe kan ik het beste besluiten wat voor soort autoverzekering ik nodig heb?

• Daar is een simpel lijstje voor, maar dit is natuurlijk erg afhankelijk van je persoonlijke situatie.

1. Allrisk Nieuw auto’s tot 4 jaar oud
2. WA beperkt casco Auto’s tussen 4 en 9 jaar oud
3. WA Auto’s vanaf een jaar of 8

Wanneer je een nieuwe auto allrisk verzekert, dan wordt het eerste jaar vaak de nieuwwaarde vergoed.

• Total-loss schadevergoeding
Wanneer het meer kost om een auto na een ongeval op te knappen dan dat deze auto waard is, dan wordt de auto vaak total-loss verklaard. Wanneer het ongeval door jezelf is veroorzaakt dan krijgt je vaak alleen bij een allrisk verzekering uitgekeerd. Het eerste jaar heb je dan vaak recht op een vergoeding gebaseerd op de nieuwwaarde, daarna wordt de dagwaarde van de auto vergoed.

• Schade in het buitenland
Op je groene kaart, je internationale autopaspoort, kun je veel informatie vinden over de dekking van de verzekering in het buitenland. Je vindt hier bijvoorbeeld een overzicht over in welke landen je auto gedekt is etc. Niet alles staat erop, dus is het goed om dat eens nader te bekijken.

• Wel of geen inzittendenverzekering
Het komt vaak voor om bij het afsluiten van een autoverzekering ook een inzittendeverzekering af te sluiten. Dit, omdat in geval van schade ook de medepassagier(s) zijn meeverzekerd. De passagiers/inzittenden hebben daarnaast ook nog altijd de mogelijkheid om de geleden schade te verhalen op de WA-verzekering van de bestuurder. Dit kan ook de bestuurder van een andere auto zijn wanneer de bestuurder van de auto waarin de inzittende zat niets te verwijten valt.

De uitzondering op de WA regel is dat wanneer er geen schuldige kan worden aangewezen, dan zal een WA-verzekering uitsluitend aan de bestuurder vergoeden.

Als je een inzittende verzekering afsluit dan kun je kiezen uit een schadeverzekering die de werkelijk geleden schade vergoedt, of een ongevallenverzekering waarbij een vast bedrag bij overlijden of blijvende invaliditeit wordt uitgekeerd.

Wat zijn de beste bespaartips voor de autoverzekering?

• De premie/dekking
Waar kan ik de goedkoopste en beste passende autoverzekering met de meest uitgebreide dekking afsluiten. Daar is geen eenvoudig antwoord op te formuleren omdat een autoverzekering nu eenmaal geen standaard product is qua dekkingen en ook veel afhangt van je eigen situatie. De premie is vaak afhankelijk van het aantal schadevrije jaren, de regio waar in je woont, het soort verzekering (WA of bijvoorbeeld allrisk) en de hoogte van de schatting van het aantal af te leggen kilometers die je bij je verzekering opgeeft. Daarom kun je het beste naar één van de online vergelijkingssites gaan zoals Checko, deze vergelijkingssites helpen je vrij simpel om een goede indicatie te verkrijgen welke verzekering het goedkoopst voor je is.

• Pakketkorting
Wanneer je bij een verzekeraar meerdere verzekeringen hebt lopen, krijgt je vaak pakketkorting. Dit kan interessant zijn maar dit is in de praktijk vaak niet het geval. Het kan nog steeds zo zijn dat je, ondanks de pakketkorting, bij een andere verzekeringsmaatschappij veel goedkoper uit bent. Echter, het is wel de moeite waard om een dergelijke korting nader te bekijken.

• Niet declareren
Kleine reparaties kun je soms beter zelf betalen omdat de terugval in premie soms hoger is dan de kosten die gemaakt moeten worden voor de reparatie.

• Werkgeverskorting
Via sommige werkgevers is het mogelijk om een collectieve verzekering af te sluiten. Dit is voor verzekeraars interessant omdat ze goedkopere verzekeringen aan een groot aantal medewerkers kunnen aanbieden waardoor het toch weer interessant wordt. Dergelijke verzekeringen leveren soms tientallen % korting op.

• Schadevrije jaren
Je verzekering geeft je (hoge) korting naar aanleiding van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. De schadevrije jaren kunnen zeer interessant zijn, omdat je vaak per extra trede 5% korting op je premie krijgt. Natuurlijk zit hier ook weer een maximum aan, want voor niks gaat de zon op.
Soms kan het zelfs zo zijn dat een verzekeraar fictieve jaren aan het huidige aantal schadevrije jaren wil toevoegen wanneer je ingaat op de voorgestelde premie. Dit wordt vaak niet zomaar gedaan, dus niet meteen toehappen is het Checko advies en eerst alle autoverzekeringen vergelijken bij Checko.nl.

Wat zijn de beste algemene bespaartips voor de autokosten?

• Goedkope autoverzekering
Vergelijk en bespaar al snel honderden euro’s per jaar op je autoverzekering.

• Lichte auto is goedkoper
Verminder het gewicht van je auto om bijvoorbeeld brandstof te besparen. Elke 100 kilo extra gewicht zorgt voor een toename van het brandstofverbruik van ongeveer 7%. In deze tijden van hoge brandstofprijzen is het dus lonend om niet met extra gewicht rond te rijden.

• Bandenspanning
Met een goede bandenspanning behaal je de volgende voordelen:
• Banden slijten minder snel;
• Lager brandstof verbruik;
• Veiliger.

Check elke maand of je banden nog op spanning zijn.

• Diesel of LGP
Wanneer je per jaar meer dan 15000 kilometer rijdt is het aantrekkelijk om over te stappen naar een andere brandstof dan benzine.

• Zelf repareren
Kleine reparaties, zoals het vervangen van een lampje, ruitenwisser of accu kun je zelf doen. De onderdelen kun je zelfs via het internet bestellen.

• Anticipeer op het verkeer
Houd meer afstand, neem eerder de voet van het gas etc.. Allemaal kleine aanpassingen van je rijstijl kunnen op den duur best wel het een ander kan opleveren.

• Airco
Het gebruikt van een airco in je auto kan er toe leiden dat het verbruik per kilometer met ongeveer 8% stijgt. Ben dus zuinig en voorzichtig met het gebruik van je airco.

• Zoek een tankstation met korting
Waarom meer betalen als je bij een ander tankstation in de buurt met korting kunt tanken. Op een tank van 70 liter kunt je zo wel 7 euro besparen.

• Universeel garagebedrijf
Een dergelijk bedrijf is vaak stukken goedkoper dan een merkdealer.

• Laat je banden uitbalanceren
Trillen komen vaak voort uit niet goed gebalanceerde wielen. Dit zorgt voor versnelde slijtage van de banden, wielophanging etc. Wanneer je auto goed gebalanceerd is dan komt dat het brandstofverbruik en de prestaties ten goede.

• Let op de leeftijdsgrens
Jongeren (65 jaar) komen in de statistieken vaker terug als ongeval veroorzakers. Dit zorgt ervoor dat je door sommige verzekeraars nadelig behandeld wordt.

Bereik je de leeftijd van 24 jaar, zorg dan dat deze nadelige regelingen (hogere premie etc.) terug gedraaid worden.

Autoverzekering begrippen
Acceptatie door de verzekeraar

Hiermee geeft de verzekeraar aan bereid te zijn het risico te dragen dat verbonden is met de betreffende verzekering.

Accessoires

Een auto wordt vaak standaard af fabriek geleverd. Veel mensen kiezen er echter voor om de waarde van de auto te verhogen door er extra uitrusting aan toe te voegen, zoals een trekhaak, zonnedak, lichtmetalen velgen etc..

Afschrijving

Gedurende de levensduur van een auto gaat de waarde omlaag. De vermindering van waarde door ouderdom en slijtage wordt afschrijving genoemd.

Allrisk

Een verzekering die in Nederland bekend staat onder de naam WA volledig casco. Deze verzekering dekt de meeste risicofactoren af.

Assurantiebelasting

Nederland belastingland. De Nederlandse overheid rekent standaard 21% belasting over verzekeringen, dus ook over autoverzekeringen.

Beperkt casco

Dit is een aanvulling op de WA verzekering die zorgt voor een extra/aanvullende dekking. Het gaat hier dan om een dekking voor storm, ruit, hagel, diefstal, brand of een aanrijding met een dier.

Beveiligingssysteem

Technische systemen om een auto tegen diefstal te beschermen.

BPM

Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Indirecte eenmalige belasting gebaseerd op de CO2-uitstoot.

Bonus/malus-korting

Wanneer je weinig tot geen schade veroorzaakt, dan zijn verzekeraars vaak geneigd om een korting op je verzekering te geven. Let op, dit staat los van een eventuele pakketkorting wanneer je meerdere verzekeringen bij een verzekeraar afsluit.

Bonus/malus-ladder

Een overzicht van toeslagen en kortingen gerelateerd aan het aantal schadevrije jaren.

Dagwaarde

De waarde die je bij wijze van spreken op diezelfde dag nodig hebt om een gelijkwaardige auto te kunnen aanschaffen.

Direct Writer

Dit is de term voor een verzekeraar die zijn verzekeringen rechtstreeks afsluit met een consument en zo ook zijn schades regelt.

Eigen risico

Dit zijn de kosten die je zelf moet betalen in geval van bijvoorbeeld een autoschade. Vaak is het zo dat hoe hoger het eigen risico is, des te lager de premie.

Eigenaar

Wie geregistreerd is als eigenaar bij een specifiek kenteken.

Geluidsapparatuur

Hieronder vallen: autoradio, versterkers, luidsprekers, baskisten en overige zaken die onder multimedia kunnen worden verstaan.

Gewicht

Wordt gebruikt om de hoogte van de wegenbelasting vast te stellen. Daarnaast is gewicht van invloed op je benzineverbruik en het maximale trekgewicht van je auto.

Groene-kaart

Kaart verstrekt door je verzekeringsmaatschappij als bewijs dat je verzekerd bent.

Intermediairverzekeraar

De verzekeraar werkt met tussenpersonen.

Kilometrage

Het aantal kilometers dat je verwacht per jaar te rijden. Dit is van invloed op de hoogte van de premie.

Malus

Wanneer schade ontstaat uit conflictsituaties zoals in onderstaand overzicht, dan wordt dat meestal niet vergoed door de verzekeringsmaatschappij.
• Burgeroorlog;
• Muiterij;
• Opstand;
• Rellen;
• Etc.

Nieuwwaarde

De oorspronkelijke waarde die doorgaans in de catalogus vermeld staat en die geldig is/was toen de auto geleverd werd vanuit de fabriek. Deze waarde is inclusief BTW.

No-Claim Beschermer

Wanneer je een schade veroorzaakt met je auto, dan zak je vaak een aantal treden met betrekking tot u
de no-claim korting. Dit gebeurt vaak alleen als je meer dan één schade per verzekeringsjaar claimt. Hiervoor bestaat dus een aparte extra no-claim verzekering.

No-claim korting

Wanneer je geen schade veroorzaakt of beter gezegd claimt, bouw je schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren hoe hoger de korting die je op je verzekering ontvangt.

Oldtimer

Auto die 25 jaar of ouder is.

Ongevallen inzittenden verzekering

Hierbij zijn ook de overige passagiers meeverzekerd. Deze verzekering keert uit bij bijvoorbeeld overlijden of invaliditeit door een auto-ongeval. Let op: Passagiers kunnen de geleden schade ook verhalen op de WA-verzekering van de bestuurder of op die van de tegenpartij. De kosten voor medische behandelingen zijn al afgedekt door de zorgverzekering.

Opschorten

Wanneer je een tijd geen gebruik maakt van de verzekering, bijvoorbeeld je verkoopt je auto en je hebt nog geen nieuwe, dan kun je de autoverzekering tijdelijk opschorten. Je hoeft dan geen premie meer te betalen en blijft in het ‘bezit’ van de opgebouwde schadevrije jaren. Let op, deze schadevrije jaren blijven slechts 3 jaar geldig. Wanneer je de verzekering opzegt slechts 1 jaar.

Opzegtermijn

Dit is een bepaalde periode tussen het moment waarop de verzekeringsovereenkomst opgezegd wordt en de datum waarop de overeenkomst voor de autoverzekering daadwerkelijk is beëindigd.. Normaal is de looptijd standaard een jaar en daarna per maand opzegbaar.

Rechtsbijstandverzekering

Je kunt geconfronteerd worden met juridische kosten als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval. Het kan verstandig zijn om hier tegen verzekerd te zijn omdat dit soms een kostbare zaak kan worden.

Regelmatige bestuurder

Degene die het voertuig het meest bestuurd en daarom ook het beste de autoverzekering kan afsluiten.

Royementsverklaring

De verzekeraar verstrekt dit schriftelijke bewijs van het aantal schadevrije jaren dat is opgebouwd door de verzekerde.

Schade inzittenden verzekering

Verzekering keert ook uit als geen van de inzittenden is overleden of invalide is geworden. De verzekering keert uit, niet lettend op de aansprakelijkheid.

Sistercar clausule

Dekt door jezelf toegebrachte schade aan de eigen auto. Verzekeraar gaat hierbij uit van een fictieve derde partij die de schade veroorzaakt zou hebben.

Total loss

Wanneer de schade groter is dan de waarde van de auto. Dus wanneer repareren economisch gezien geen zin meer heeft.

Tussenpersoon

Partij die bemiddelt tussen verzekernemer en verzekeraar.

Volledig casco

Aanvulling op je WA verzekering (uitgebreide WA+ verzekering) die ook de volgende situaties dekt:
• Vandalisme;
• Te water raken en slippen;
• Eigenschuld-schuld schade aan eigen auto.

Voorlopige dekking

Wanneer de verzekering nog niet definitief is geaccepteerd door de verzekeringsmaatschappij.

WA

Wettelijke aansprakelijk. Verplicht voor iedere eigenaar van een auto. Dekt alleen schade aan derden.

Waarborgfonds Motorverkeer

De Stichting die fungeert als vangnet voor schade geleden door toedoen van een motorvoertuig, en waarbij men zich niet tot een verzekeraar kan wenden. Denk hierbij aan schade veroorzaakt door onverzekerde automobilisten of wanneer de veroorzaker van de schade onbekend is.

Klanten over Checko

Voordelen

 • Geen kosten
 • Geen verplichtingen
 • Overzichtelijk
 • Grootste aanbod
 • Alle actuele prijzen
 • De beste aanbiedingen
 • Overstap- en opzegservice
 • Maximaal besparen
 • Mijn Checko bespaar- & beheerprogramma
 • In één oogopslag al je vaste lasten
 • Gedetailleerd besparingsoverzicht
 • Optimaal vergelijk gemak

 

 

 

 

Lees hier meer over hoe wij vergelijken.