Energietarieven veranderen constant en stroom is stroom en gas is gas. Je kunt dus beter zo goedkoop mogelijk uit zijn. Energie vergelijken doe je bij Checko. Checko kan je helpen om de energietarieven te vergelijken bij alle Nederlandse energieleveranciers, zodat je een zo voordelig mogelijke keuze kunt maken. Je kunt vervolgens via onze site direct overstappen op een nieuwe leverancier. Hieronder vertellen we je waarop je moet letten voor je een keuze maakt.

Vergelijken loont!

Elk huishouden verbruikt energie en betaalt daar maandelijks een flink bedrag voor. Energiekosten maken een groot deel uit van de totale maandelijkse vaste lasten.

Wist je dat maar zo’n 20 % van alle huishoudens de energieprijzen op regelmatige basis vergelijkt? Velen hebben al jarenlang dezelfde energieleverancier en betalen oude, hoge tarieven voor hun stroom en gas. Eeuwig zonde, want jaarlijks de energieprijzen vergelijken en overstappen scheelt je honderden euro’s per jaar. Vergelijken en overstappen is daarnaast heel eenvoudig, de energieleveranciers zijn verplicht om de overstap geruisloos en zorgeloos voor je te regelen.

Checko is geheel onafhankelijk en heeft voor jou alle contracten, voorwaarden en prijzen van de energieleveranciers in één overzicht verzameld. Zo zie je direct welke energieaanbieder voor jou de laagste prijs levert. Je vult eenvoudig je gegevens in en ziet direct hoeveel je kunt besparen.

Contractsduur

Bekijk eerst je huidig energie contract en bepaal wanneer je contract is ingegaan en wanneer deze afloopt. Als je contract is afgelopen (dit geldt voor 80% van alle energiecontracten) kun je direct overstappen. Maar mocht je toch nog een lopend contract hebben dan nog kan het zeer de moeite waard zijn om te vergelijken en over te stappen. De eventueel in rekening gebrachte opzegvergoeding wordt dan ruimschoots gecompenseerd door de veel lagere stroom en gas tarieven die bij je nieuwe energiecontract krijgt. Ook bieden diverse energieleveranciers een vergoeding als je opzegkosten in rekening gebracht zou krijgen. Check dit dus altijd even in de voorwaarden van je nieuwe energieaanbieder.

Bepaal dan wat voor contractstermijn je voor je energielevering wilt aangaan. De verschillende contractstermijnen zijn veelal:

 • Onbepaalde tijd
 • 1 jaar
 • 2 jaar
 • 3 jaar
 • 5 jaar

Veel huishoudens kiezen momenteel voor contracten van 1 jaar of voor onbepaalde tijd om zo jaarlijks de goedkoopste energieleverancier uit te zoeken en over te stappen.

Energie tarieven

Bekijk je huidige stroom- en gastarieven en ook jouw jaarverbruik. De tarieven vindt je terug in je  energiecontract en het jaarverbruik vindt je terug op de laatste jaarafrekening van je huidige energiemaatschappij. Vergelijk deze met de goedkoopste aanbieders in onze energie vergelijker. Als je jouw jaarverbruik niet kunt terugvinden kun je ook gebruik maken van de door ons vastgestelde verbruik gemiddelden. Onze vergelijkingstool heeft de verschillende kostenonderdelen en kortingen al doorgerekend zodat je direct ziet welke aanbieder per maand de laagste prijs biedt.

Variabele of vaste energie prijzen

Bepaal zelf wat voor tarieven je wilt, variabel of vast. Variabele tarieven kunnen lager zijn dan de vaste tarieven maar de energiemaatschappij kan deze gedurende de looptijd van het contract verhogen (of verlagen). Bij vaste tarieven blijven de kosten gedurende de afgesproken looptijd gelijk.

Grijs of groene stroom

Kies je voor groene stroom? Dit kan iets duurder zijn maar draagt wel bij aan een beter klimaat. Bepaal voor jezelf of je groene en/of grijze stroom wit afnemen. Er zijn diverse aanbieders die zich gespecialiseerd hebben in het aanbieden van groene stroom als je hierin geïnteresseerd bent.

Op Checko kan je ervoor kiezen om alle energietarieven te vergelijken, maar ook om alleen aanbieders van groene stroom met elkaar te vergelijken.

Overstappen van energieleverancier, hoe gaat het in zijn werk

Als je via de energie vergelijker je keuze hebt gemaakt vul je eenvoudig je persoonlijke gegevens in en sluit je je nieuiwe energiecontract af. Jouw nieuwe energieleverancier zal contact opnemen met je huidige energiemaatschappij om de overstap netjes voor je te regelen.

De volgende stappen zullen genomen worden:

 

energie overstappen

 

Opnemen van de meterstanden

Neem de meterstanden zelf op en bewaar een kopie van deze standen zodat je de eindafrekening van je huidige energieleverancier kunt checken.

Enkele of dubbele energie meter

Bekijk in je meterkast of je een enkele of dubbele meter hebt. Dit kun je ook terugvinden in je huidige energie contract.

Checko helpt je met het maken van je juiste keuze voor je energieleverancier

Vergelijk de tarieven op onze site en bekijk welke aanbieder voor jou de juiste is. Je kunt het gekozen contract vervolgens via onze site afsluiten. Checko helpt je om niet langer teveel te betalen en het beste energiecontract af te sluiten. Energie vergelijken is heel eenvoudig: Vul je verwachte energieverbruik in op onze site en wij vertellen je waar je het goedkoopst uit bent. Het kan je honderden euro’s per jaar schelen!

 

energie vergelijken

Energie Begrippenlijst

Aansluit- en transportovereenkomst (ATO)

Dit is een overeenkomst die voor jou door de energieleverancier wordt afgesloten met de netbeheerder. Wanneer je overstapt krijg je ook een bericht over deze aansluit- en transportovereenkomst.

De ATO overeenkomst wordt aangegaan voor onbepaalde tijd maar kan wel tussentijds door de consument worden opgezegd.

Elke netbeheerder gaat over een specifieke regio, dus bij welke netbeheerder de overeenkomst wordt afgesloten is afhankelijk van de regio waarin je woont.

Aansluitingenregister (C-AR)

Registratie register van alle aansluitingen in Nederland, gerelateerd aan stroom en gas. De beheerder van dit systeem is Energie Data Services Nederland (EDSN).

Aansluitovereenkomst

Bedrag wat je betaalt aan de netbeheerder voor de aanleg en onderhoud van de aansluiting. De NMa bepaalt hiervoor de maximale tarieven.

Aardgas (gas)

Fossiele brandstof, voornamelijk gebruikt voor verwarming en koken.

Algemene Leveringsvoorwaarden

Wanneer je een contract/overeenkomst aangaat met een energieleverancier, dan horen daar algemene voorwaarden bij. Deze voorwaarden zijn vaak standaard en afgestemd met de energieleveranciers, de consumentenbond en de brancheorganisaties.

Autoriteit Consument & Markt (ACM)

Houdt toezicht op de netbeheerders in de energiemarkt en zorgt voor een goedwerkende markt. De ACM Stelt daarnaast maximum tarieven in voor bijvoorbeeld transport en aansluitingen.

Bedenktijd

Vanaf het moment dat je de bevestiging van je overstap ontvangt van uw nieuwe energieleverancier, heb je nog 14 kalenderdagen de tijd om hierop terug te komen.

Besparen energie

Dit kun je op de korte termijn doen door over te stappen naar de energieleverancier die die voor jou energieverbruik het goedkoopst is. Daarnaast kun je energiebesparende maatregelen voor de lange termijn treffen, zoals isolatie, zonnecollectoren, HR ketel etc.

Biogas

Energie (methaan & koolstofdioxide) verkregen uit organisch afval, vaak door gisting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mest.

Blauwe energie (Pressure Retarted Osmosis (PRO))

Wanneer men zoet water van zout water scheidt, komt er druk vrij die als energiebron gebruikt kan worden.

Boiler

Apparaat dat gebruikt wordt voor het verwarmen van leidingwater. Er zijn drie soorten boilers: Zonneboiler, boiler op gas en een elektrische boiler.

BTW (Belasting Toegevoegde Waarde)

21% belasting die je aan je energieleverancier betaalt over de kosten voor het leveren van de energie en die transportkosten daarvan.

ConsuWijzer energie

Organisatie die consumenten voorziet van gratis informatie en advies op het gebied van energie.

Contract Controle Protocol (CCP)

Verzoeken om over te stappen van energieleverancier worden hier geregistreerd om contractbreuk en dubbele contracten te voorkomen.

CV ketel

Centrale verwarmingsketel die zorgt voor verwarming in huis en warm water. Er zijn verschillende soorten CV ketels, zoals een combiketel en een HR ketel.

Duurzame energie (groene stroom)

Energiebronnen die in principe niet opraken, zoals wind, zon en waterenergie (groene energie/ stroom of ecostroom).

E-thermostaat

Slimme thermostaat waardoor je op afstand de temperatuur in je huis kunt regelen via een tablet of smartphone.

EAN-code (European Article Number)

Unieke 18-cijferige code die terug te vinden is op je stroom- en gasaansluiting. Deze code stat ook op je jaarafrekening vermeld.

Eindafrekening

Je stapt over naar een andere energieleverancier waardoor je oude energieleverancier je een eindafrekening stuurt.

Elektriciteit (stroom)

Opgewekt door het bewegen (continu) van elektronen en ook wel bekend onder de naam stroom.

Elektriciteitswet

Opgesteld ter regulering van vrije energiemarkten met betrekking tot productie, transport en levering van elektriciteit en aardgas.

Energie liberalisering

Sinds 2004 heeft de consument een vrije keuze om zijn energieaanbieder zelf te kiezen.

Energiebedrijf (energieleverancier)

Organisatie die stroom/elektriciteit of gas levert. In Nederland zijn momenteel zo’n 30 van dergelijke bedrijven actief.

Energiebelasting 2014

Wordt bepaald door de overheid en elk jaar opnieuw bekeken/aangepast.

Energiebespaarlening

Speciaal opgezet fonds voor eigenaren van woningen die hun huis energiezuiniger willen maken. Consumenten kunnen door middel van deze lening investeringen in hun huis financieren.

Energiekosten (energieprijzen)

Het gebruik en verbruik van energie brengt kosten met zich mee, de zogenaamde energiekosten. Deze kosten bestaan voornamelijk uit: netwerkkosten, leveringskosten en belastingen.

Energielabel

Dit label geeft het volgende aan: de zuinigheid, milieuvriendelijkheid en het energiebesparend vermogen van een product.

Energiemarkt

De markt waar men kan handelen in energie en de grondstoffen daarvoor.

Energiemeter

Meet het stroomverbruik per apparaat. Tegenwoordig zijn er ook slimme energiemeters op de markt die veel meer bijhouden en registreren dan alleen het verbruik.

Energierekening

Maandelijks betaal je een termijnbedrag die gebaseerd is op het verbruik in het voorafgaande jaar. De termijn wordt dus gebaseerd op je laatste jaarafrekening, voor nieuwe klanten wordt een schatting gebruikt.

De energierekening zelf bestaat uit een drietal onderdelen: netwerkkosten, belastingen en leveringskosten.

Gas en licht

Staan voor gas en stroom, en dus ook voor energie.

Gasaansluiting

Aansluiting tussen jouw installatie en het gasnetwerk (energienet).

Gasprijs

Opgebouwd uit de volgende onderdelen: verbruikskosten, energiebelasting, vastrecht en BTW.

Gastarieven

Energie leveranciers hebben twee keer per jaar de mogelijkheid om hun variabele energietarieven te wijzigen. Deze data zijn vastgesteld op 1 januari en 1 juli.

Gasverbruik

Wordt gemeten in kubieke meters (m3) via een meter in je meterkast. Het verbruik wordt merendeels bepaald door het gebruik van je centrale verwarming.

Goedkope energie

Tarieven voor stroom en gas zijn afhankelijk van de prijs van olie. Daarnaast zijn er vaak speciale acties en aanbiedingen van energieleveranciers.

Grijze stroom

Niet zijnde groene stroom. Wordt geproduceerd uit energiebronnen die opraken zoals kolen en gas.

Hydro elektriciteit

Energie opgewekt uit stromend of vallend water. Denk aan stuwmeren.

Kernenergie

Ook wel bekend onder de naam atoomenergie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de warmte die vrijkomt bij atoomsplitsing (kernreactie).

Meterkosten

Kosten die in rekening worden gebracht voor het gebruik en onderhoud van de (energie)meter in je meterkast.

Netbeheerder

Verzorgt en beheert het transportnetwerk. Deze is onafhankelijk van je energiemaatschappij. Elke regio heeft een eigen netbeheerder.

Normaaltarief

Dagtarief wat geldig is tussen 07.00 en 23.00u. De overige uren vallen dan logischerwijs in het daltarief.

Opslag duurzame energie

Extra heffing via je jaarlijkse energierekening die door jouw energiemaatschappij wordt geïnd. Deze belasting is bedoeld om het potje voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) te vullen.

Salderen

De verrekening, wanneer je zonnepanelen hebt, met betrekking tot de stroom die je hebt afgenomen en de stroom die je zelf hebt geleverd.

Slimme meter

Een digitale meter die op afstand uit te lezen is en helpt bij het monitoren van het energieverbruik.

Stroom tarieven

Tarief dat de leverancier rekent voor een kilowattuur stroom.

Stroometiket

Verplichting voor de energieleveranciers om de consument te laten weten waar en hoe de stroom voor dat product is opgewekt.

Subsidie isolatie

Veel regelingen zijn in het leven geroepen om het isoleren van de woning aantrekkelijker te maken. Kijk voor aanvullende informatie op www.subsidiewijzer.nl.

Terugleververgoeding

De vergoeding die je krijgt van je energieleverancier wanneer je zelf stroom levert.

Transportkosten

Kosten van het gebruik en onderhoud van het ondergrondse netwerk en aansluitingspunten die ervoor zorgen dat de energie bij jouw woning kan komen.

Vastrecht

Administratieve kosten die de energieleverancier in rekening brengt voor de levering, transport en aansluiting van energie.

Voorschotnota

Aan de hand van het geschatte energieverbruik betaal je maandelijks een voorschotbedrag. Vaak wordt deze schatting gebaseerd op het verbruik van het voorgaande jaar. Aan het einde van het jaar wordt gekeken of je teveel of te weinig hebt betaald.

Klanten over Checko

Voordelen

 • Geen kosten
 • Geen verplichtingen
 • Overzichtelijk
 • Grootste aanbod
 • Alle actuele prijzen
 • De beste aanbiedingen
 • Overstap- en opzegservice
 • Maximaal besparen
 • Mijn Checko bespaar- & beheerprogramma
 • In één oogopslag al je vaste lasten
 • Gedetailleerd besparingsoverzicht
 • Optimaal vergelijk gemak

 

 

 

 

Lees hier meer over hoe wij vergelijken.