18 jaar en de zorgverzekering

Geplaatst op dinsdag 10 februari 2015

Proficiat, 18 jaar geworden en eindelijk volwassen. Helaas betekent dit ook dat je nu verplicht bent om als 18 jarige een zorgverzekering af te sluiten. Deze zorgverzekering voor 18 jaar en ouder, die ook wel eens wordt aangeduid als jongeren zorgverzekering of als zorgverzekering voor studenten, is wettelijk verplicht. Dit houdt in dat dus ook jij maandelijks zorgverzekeringspremie moet gaan betalen. Maar omdat wij van Checko begrijpen dat een zorgverzekering (ook wel ziektekostenverzekering genoemd) op deze leeftijd een hoop gedoe is en niet zo belangrijk, zullen we proberen om hier kort alle belangrijke vragen die je als 18 jarige hebt te beantwoorden.

De zorgverzekering, wat is het en waarom ben ik als 18 jarige verplicht een zorgverzekering af te sluiten?

De zorgverzekering is verplicht gesteld door de overheid voor alle volwassen inwoners van Nederland. Dit ben je dus vanaf je 18e verjaardag. De verzekering dekt als het ware alle financiële risico’s die je met je gezondheid kunt lopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een blessure die je met het sporten oploopt of aan een beugel die je nodig hebt of wat dacht je van bijvoorbeeld de kosten die gepaard gaan met een operatie of langdurig medicijn gebruik. Omdat de overheid wil dat de gezondheidszorg voor iedereen toegankelijk is, heeft men de basisverzekering verplicht gesteld vanaf 18 jaar. Voor je 18everjaardag lift je gratis mee op de zorgverzekering van je ouders/voogd of verzorgende.

Dit alles betekent dus dat er ook vanaf de 18e verjaardag premie voor de zorgverzekering verschuldigd is. Het goede nieuws is echter dat het niet uitmaakt wie deze premie betaalt. Dus als je geluk hebt betalen je ouders/verzorgers deze voor je. Vaak zal dit het geval zijn omdat je inkomsten ook nog erg minimaal zullen zijn.

Hoe kies ik als 18 jarige een goede zorgverzekering?

Veel 18 jarigen zullen blijven meeliften op de zorgpolis van hun ouders. Echter voor degene die zelf een zorgverzekering moeten zoeken en afsluiten, volgen hieronder een paar bruikbare tips.

Het voordeel wat je natuurlijk als 18 jarige hebt is dat je naar alle waarschijnlijkheid in de bloei van je leven bent en ook beschikt over een blakende gezondheid. Verder is de kans groot dat je ook nog regelmatig wat aan sport doet. Dus wat kan er mij nou gebeuren, zul je denken ….. Nou vaak meer dan je denkt, vandaar dat het goed is om over dit onderwerp toch eens even goed na te denken.

De zorgverzekering is onderverdeeld in de verplichte basiszorgverzekering, de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering. Als 18 jarige met een goede gezondheid kun je hier je voordeel mee doen door op zoek te gaan naar de basisverzekering met de laagste premie. Immers, de dekking voor alle basisverzekeringen is bij wet vastgelegd en met een goede gezondheid is alleen de premie van belang. Het gemakkelijkste om de laagste zorgpremie te vinden is om gebruik te maken van bijvoorbeeld de online zorgvergelijker van Checko. Daarnaast kun je als 18 jarige ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico wat de premie voor de zorgverzekering weer verder omlaag brengt. Hoe hoger het eigen risico hoe lager de premie.

De aanvullende zorgverzekering is er voor een stukje extra dekking met betrekking tot de financiële risico’s van een falende gezondheid. Mocht je op deze leeftijd niks mankeren, ben je goed gezond en verwacht je ook dat dit de komende periode ook niet gaat veranderen, dan kun je overwegen om deze aanvullende verzekering niet te nemen. Hiermee bespaar je als 18 jarige al snel enkele 10-tallen euro’s per maand uit.

Verder is het voor mensen die over een gezond en goed gebit beschikken vaak lonend om de periodieke controle zelf te betalen in plaats van een dure aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Wanneer we het hebben over een zorgverzekering voor 18 jarigen dan is het dus belangrijk om de volgende punten af te wegen (afhankelijk van de gezondheid):

 • Laagste premie zoeken via online vergelijkers;
 • Hoogste eigen risico voor laagst mogelijke premie zorgverzekering;
 • Geen aanvullende verzekering;
 • Geen tandartsverzekering;
 • Aanvullende acties/voordelen/kortingen per zorgverzekeraar;
 • Collectieve korting.

Zoals je ziet moet je rekening houden met veel factoren wil je niet teveel betalen. Let op, we gaan er hier nogmaals van uit dat je als 18 jarige blaakt van de gezondheid. Is dat niet het geval en heb je bijvoorbeeld een slecht gebit en suikerziekte, dan dien je je keuzes hierop aan te passen.

Hoe krijg ik ook zorgtoeslag?

Omdat de zorgpremies voor 18 jarigen en andere groepen met een laag inkomen behoorlijk hoog kunnen zijn, komt de overheid een aantal van deze groep tegemoet door middel van de zorgtoeslag. Op de site van de belastingdienst vind je de voorwaarden, maar in het kort komen deze hierop neer:

 • 18 jaar of ouder;
 • Nederlandse nationaliteit of verblijfsvergunning;
 • Inkomen mag niet hoger zijn dan 26.316 euro per jaar;
 • Gezamenlijk inkomen mag niet hoger zijn dan 32.655 euro per jaar;
 • Nederlandse zorgverzekering;
 • Bepaald maximaal vermogen.

Vaak voldoe je als 18 jarige met een zorgverzekering gemakkelijk aan deze voorwaarden. Maar wat houdt dat dan precies voor mij in?

Voorbeeld:

Als je als 18 jarige een ‘jaarinkomen’ hebt van ongeveer 5000 euro en niet beschikt over veel vermogen. Dan zou je, afhankelijk van je situatie, recht kunnen hebben op 78 euro zorgtoeslag per maand.

Zoals eerder vermeld staat op de site van de belastingdienst alle benodigde informatie en daar kun je ook een voorlopige berekening maken.

Ik ben een 18 jarige uitwonende student, maakt dat verschil?

Nee, de wet maakt geen onderscheid tussen bijvoorbeeld 18 jarige uitwonende studenten met een zorgverzekering en 18 jarigen die thuis wonen en al werken. De wet geldt dus voor iedereen vanaf 18 jaar. Echter de zorgverzekeraars zijn natuurlijk ook niet op hun achterhoofd gevallen. Studenten kunnen vaak kiezen uit een van de volgende aantrekkelijke opties;

 • Korting op de premie;
 • Speciale studenten zorgververzekering.

De reden dat zorgverzekeraars dit doen is veelal tweeledig:

 1. Klantenbinding op jeugdige leeftijd;
 2. De gezondheid van de jeugd is dermate dat een lagere premie verantwoord is.

Daarnaast kun je soms gebruik maken van een collectieve korting. Dit is echter voor iedereen verschillend, maar zeker de moeite waard om te bekijken.

Ik heb geen inkomen en kan dus geen premie betalen

Wanneer dit het geval is dan zal je naar alle waarschijnlijkheid recht hebben op een zorgtoeslag waardoor je de premie wel kunt voldoen. Het zal dan niet mogelijk zijn om naast de basisverzekering ook nog een aanvullende verzekering en tandartsverzekering af te sluiten, maar een basisverzekering moet zeker lukken.

Verdienen aan de zorgverzekering

Theoretisch is het mogelijk om geld over te houden van de zorgtoeslag en zodoende een klein extra zakcentje te hebben. Hoe werkt dat dan?

Stel dat je recht hebt op een zorgtoeslag van 78 euro per maand. De laagste premies voor een basiszorgverzekering liggen ergens op het niveau van 66 euro. Dit betekent dat je per maand 12 euro overhoudt waar je niks voor hoeft te doen. Het is niet veel, maar wel mooi meegenomen.

Ik ben 18 jaar geworden, wat moet ik nu doen?

In principe zijn er dus drie zaken die je als 18 jarige moet regelen met betrekking tot je zorgverzekering:

 • Digi-ID aanvragen bij de belastingdienst;
 • Sluit zorgverzekering af;
 • Vraag zorgtoeslag aan.

Voorkom oververzekerd te zijn

Wat wij van Checko vaak zien is dat jongeren een erg hoge premie betalen omdat ze een zorgverzekering afsluiten die niet bij hun past. Er is dan sprake van oververzekeren. Vaak denken jongeren dat het niet belangrijk is om goed na te denken over welke zorgverzekering nu bij ze past. Hierdoor wordt maar al te vaak gekozen voor dezelfde zorgverzekering als de ouders/voogd/verzorgers hebben. Maar deze mensen hebben vaak hele andere zorgbehoeften dan een 18 jarige die in de bloei van zijn leven is. Let dus goed op, want teveel geld uitgeven kan altijd nog.

Conclusie

Wordt je binnenkort 18 jaar, begin dan alvast met je voor te bereiden op hetgeen er straks allemaal op je afkomt. Hier valt dus ook de zorgverzekering onder. Via de online zorgverzekering vergelijken pagina op Checko kun je op je gemak de juiste zorgverzekering uitzoeken die het beste bij je past. Daarnaast vind je op Checko ook veel artikelen met betrekking tot de 2015 zorgverzekering en een handig leuk filmpje over zorgverzekering vergelijken, ook voor 18 jarigen!