Alle zorgverzekeraars op een rijtje

Geplaatst op donderdag 13 november 2014
Alle zorgverzekeraars op een rijtje

Veel mensen vinden het moeilijk om te beslissen of ze aan het eind van het jaar over moeten stappen van zorgverzekering. Checko kan je daarbij helpen door tarieven en voorwaarden voor je op een rijtje te zetten. Je kan met het tariefoverzicht gemakkelijk zien of je ergens anders goedkoper uit bent. Kijk dan ook goed naar de voorwaarden om te zien of je niet alleen goedkoop, maar ook goed verzekerd bent, want het is wat voorwaarden betreft niet voor iedereen verstandig om blindelings voor de goedkoopste aanbieder te gaan. De goedkoopste zorgverzekeringen zijn namelijk vaak wat beperkter qua voorwaarden en gecontracteerde zorgaanbieders.

Welke zorgverzekeringsmaatschappijen zijn er eigenlijk allemaal en welke zorgverzekeringen bieden zij aan? Er komen regelmatig nieuwe aanbieders bij en er gaan aanbieders weg, dus het verandert continu. In dit artikel zetten wij alle zorgverzekeringen op een rijtje die er op dit moment zijn, dat kan je helpen om een goed geïnformeerde keuze te maken. Omdat de precieze tarieven en voorwaarden voor 2015 nog niet bekend zijn, doen wij daarover geen concrete uitspraken. Wanneer de tarieven en voorwaarden bekend worden gemaakt, worden deze toegevoegd aan het vergelijkingsoverzicht van Checko en kan je daarin gemakkelijk tarieven en voorwaarden vergelijken zodat je bij de voor jou passende zorgverzekering uitkomt voor de meest gunstige prijs.

We praten eerst over de grootste aanbieders, daarna behandelen we de prijsvechters die de goedkoopste zorgverzekeringen aanbieden, om te besluiten met de bijzondere zorgverzekeringen voor bepaalde regio’s of doelgroepen.

De grote aanbieders

De grootste vier bedrijven op de zorgverzekeringsmarkt zijn Achmea, Menzis, CZ en Uvit. Onder de paraplu van deze 4 bedrijven hangen diverse zorgverzekeringsmaatschappijen. Zo heeft Uvit onder andere VGZ en Univé onder zich, alsmede diverse kleinere aanbieders en hangen onder Achmea onder andere Agis, Avéro, FBTO en OZF.

Neem een maatschappij als Menzis, die heeft onder haar eigen naam een ruim aanbod aan zorgverzekeringen. Er is een budget naturapolis met een beperkter aanbod aan gecontracteerde zorgaanbieders – kies je voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan betaal je een eigen bijdrage –, een gewone naturapolis met een uitgebreider aanbod aan gecontracteerde zorgaanbieders en een restitutiepolis, waarbij je de gemaakte kosten van zorg van niet-gecontracteerde zorgaanbieders achteraf volledig terugkrijgt. VGZ, Univé en CZ bieden eenzelfde constructie aan.

De grote maatschappijen hebben vaak ook een ruim aanbod aan aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. Zo hebben CZ en Univé aparte aanvullende verzekeringen voor jonge mensen en voor gezinnen. Sommige maatschappijen hanteren voor aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen per leeftijdsgroep andere tarieven, – omdat jongere mensen naar verhouding minder zorg afnemen – de meeste zorgverzekeraars die onder Achmea hangen doen dit bijvoorbeeld.

Bij tandartsverzekeringen geldt vaak een eigen bijdrage en altijd een maximaal verzekerd bedrag. Boven dat bedrag moet je de tandartskosten zelf betalen. Een maatschappij die tandartsverzekeringen aanbiedt zonder eigen bijdrage – maar waar wel een maximaal verzekerd bedrag geldt – is Delta Lloyd. Meestal is de premie dan wel wat hoger.

Aevitae is een volmachtbedrijf. Voor de basisverzekering kan je kiezen uit de basisverzekeringen van VGZ, Avéro en ASR en ze bieden een uitgebreid pakket aan aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. Je kunt kiezen uit 4 aanvullende pakketten en 5 tandartspakketten, waarbij net als bij Delta Lloyd de tandartskosten 100% vergoed worden tot een maximumbedrag. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid tot collectiviteitskorting.

Diverse maatschappijen proberen zich te onderscheiden met bijzondere producten, waarvoor ook reclame wordt gemaakt. FBTO, onderdeel van Achmea, heeft qua aanvullende verzekeringen diverse modules die je aan of uit kunt zetten, zoals een module buitenland of alternatieve geneeswijzen. ONVZ zet in op maximale keuzevrijheid van zorgaanbieders door alleen een restitutiepolis aan te bieden. Ook Delta Lloyd biedt alleen restitutiepolissen – waarvan één goedkopere waarbij je veel online moet regelen – en heeft daarnaast een ruim aanbod aan aanvullende verzekeringen.

Sommige maatschappijen bieden de mogelijkheid tot collectiviteitskorting. Zo kunnen bijvoorbeeld klanten van de ING collectiviteitskorting krijgen bij VGZ. Collectiviteitskorting is ook mogelijk bij diverse bedrijven die onder de vlag van Achmea vallen. Je betaalt dan een lagere premie, waardoor het aantrekkelijker is om voor een dergelijke grote maatschappij te kiezen. Er zijn diverse kleinere aanbieders die volledig gebaseerd zijn op deze collectiviteitskorting, dit zullen wij later in dit artikel behandelen.

Naast collectiviteitskorting bestaat er ook pakketkorting, waarbij je korting krijgt als je ook andere verzekeringen hebt bij dezelfde maatschappij. Aangezien veel maatschappijen alleen actief zijn als zorgverzekeraar zijn er niet veel maatschappij die pakketkorting bieden. Een maatschappij die dit wel aanbiedt is OHRA, onderdeel van Delta Lloyd.

DSW is een wat kleinere zorgverzekeringsmaatschappij die jaarlijks in het nieuws komt omdat zij als eerste de nieuwe tarieven bekendmaken. Hier vind je een scherp geprijsde restitutieverzekering en daarnaast bieden zij onder andere een aanvullende verzekering speciaal voor studenten.

Ook IAK is een wat kleinere partij met een scherp geprijsde restitutiepolis. Er zijn 5 aanvullende verzekeringen en 3 tandartspakketten en de mogelijkheid om collectiviteitskorting te krijgen.

Anno12 is een maatschappij waar je geen klant bent maar lid en waar de mogelijkheid bestaat om zelf mee te praten over de koers die gevaren moet worden. Anno12 kent een restitutiepolis en 2 aanvullende pakketten waar de tandartsverzekering bij in zit. Iedereen wordt voor deze aanvullende pakketten geaccepteerd. Anno12 gelooft in solidariteit en biedt daarom niet de mogelijkheid om voor een vrijwillig hoger eigen risico te kiezen, er geldt alleen het wettelijk verplichte eigen risico.

Ik! is onderdeel van Avéro Achmea. Ik! is erop gericht om de zorgverzekering zo eenvoudig mogelijk te houden voor de klant. Er is een naturapolis en je kunt kiezen uit 3 aanvullende pakketten waar de tandartsverzekering bij in zit. Ik! kent leeftijdsafhankelijke premies, jonge mensen betalen een lagere premie.

De zorgverzekeringen met de scherpste prijs

Tegenover het ruime aanbod van de grote zorgverzekeringsmaatschappijen staat vaak dat deze grote maatschappijen niet de laagste tarieven kennen. Als je gebruik maakt van collectiviteitskorting is het wat goedkoper, maar dan nog hebben dergelijke grote maatschappijen het imago dat ze duur zijn. Deze maatschappijen weten dat zelf ook wel, daarom bieden ze onder een andere vlag wel zorgverzekeringen aan die scherpe tarieven kennen, in ruil voor een beperkter aanbod aan gecontracteerde zorgverleners. Wanneer je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, betaal je een eigen bijdrage. Tevens moet je bij zulke goedkope zorgverzekeringen vaak veel via internet regelen, zo maken dergelijke verzekering vaak gebruik van een online apotheek en een internetleverancier van medische hulpmiddelen. Ook het contact met je zorgverzekeraar en het inzien van je facturen en declaraties verloopt via internet.

Naar onze mening zijn zulke prijsvechters daarom vooral geschikt voor relatief jonge, gezonde mensen die weinig zorg nodig hebben. Oudere mensen of mensen met gezondheidsklachten worden met zulke polissen wel erg beperkt in hun keuze van zorgaanbieder en moeten misschien zelfs afscheid nemen van hun vertrouwde zorgverleners omdat er anders een eigen bijdrage geldt. Tevens kan het online karakter van zulke polissen problemen opleveren voor mensen op leeftijd, omdat enige vaardigheid met internet vereist is.

Wil je overstappen naar een dergelijke goedkope polis, maar ben je al ergens in behandeling? Kijk dan goed of deze zorgverlener wel een contract heeft met je nieuwe zorgverzekeringsmaatschappij. Die eigen bijdrage kan anders erg oplopen.

Deze maatschappijen bieden ook aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen – soms is er een aanvullend pakket waarin deze twee zaken gecombineerd worden, zoals bij AnderZorg -, maar het aanbod daarin is vaak beperkter, je kunt uit minder pakketten kiezen.

Er zijn diverse zorgverzekeraars die dergelijke polissen aanbieden. We noemden al AnderZorg van Menzis, dat in 2014 een van de goedkoopste was. Ook de aanvullende verzekering is hier niet zo duur. Dit is een voorbeeld van een polis waarbij alles via internet geregeld moet worden.

Bij Zekur, van Univé, is dat ook het geval. Deze maatschappij richt zich in haar marketing specifiek op jongeren. Ze bieden een van de goedkoopste zorgpolissen, met maar één extra pakket voor zowel aanvullende als tandartsverzekering. Zoals we al zeiden, vooral geschikt voor jonge, gezonde mensen die niet teveel willen betalen.

Bewuzt van VGZ kent een no-claim regeling voor aanvullende zorgkosten, het doel is dat je bewuster omgaat met je zorgbehoeften. Ook dit is een goedkope polis. Voor deze polis geldt nog meer dat je goed gezond moet zijn, want je kunt alleen aanvullende pakketten nemen voor fysiotherapie en zorg in het buitenland.

CZdirect biedt ook een goedkope zorgverzekering die ook gericht is op jongeren, met een beperkt aanbod aan gecontracteerde zorgaanbieders en waar alles via internet geregeld moet worden. Er zijn diverse aanvullende pakketten, die goedkoper zijn als je 30 jaar of jonger bent. TakeCareNow!, onderdeel van Agis, is ook op deze doelgroep gericht en ook daar verloopt alles via internet.

BeterDichtbij is een prijsvechter met een naturapolis, waarbij wel veel contracten zijn afgesloten met zorgaanbieders zodat je in de praktijk een ruime vrijheid van zorgaanbieder hebt. Er zijn 4 aanvullende pakketten en 3 tandartspakketten. Verder kent BeterDichtbij de BeterDichtbij Bon, waarmee je na een ongeval zorg kunt inkopen, bijvoorbeeld fysiotherapie.

Besured, onderdeel van National Academic, is gericht op studenten en jonge professionals en biedt een naturapolis aan met een zeer lage premie. Er is één aanvullend pakket en één tandartspakket. Bij Besured kan je niet kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico.

Ook C4Me, onderdeel van Avéro Achmea, richt zich op studenten. C4Me biedt een naturapolis en 3 aanvullende pakketten waar de tandartsverzekering bij in zit. Bij C4Me wordt alles online geregeld.

Een andere prijsvechter die onderdeel is van Avéro Achmea is Select&Go. Ook hier moet je alles online regelen. Je kunt kiezen uit een natura- en een restitutiepolis, beide zijn scherp geprijsd. De 4 aanvullende pakketten zijn beperkt en bieden alleen dekking voor zorg in het buitenland, tandartskosten en fysiotherapie.

Avéro Achmea is ook risicodrager van YouCare.nu. De premie van de naturapolis van YouCare.nu is laag en alles wordt online geregeld. Naast 3 aanvullende pakketten zijn er 3 tandartspakketten, waarvan de 2 duurste 100% van de tandartskosten vergoeden tot een bepaald maximumbedrag.

Dan is er nog Ditzo, onderdeel van ASR, dat als enige van de goedkoopste aanbieders een restitutiepolis aanbiedt en dus vrije zorgkeuze biedt. Het is een van de goedkoopste restitutiepolissen, zo niet de goedkoopste.

De HEMA biedt ook een zorgverzekering aan, die is ondergebracht bij Menzis. Met de zorgpas krijg je korting in de winkels van HEMA.

Zorgverzekeringen gericht op een bepaalde doelgroep of regio

Dan zijn er, naast de reguliere maatschappijen en de prijsvechters, nog de maatschappij die vooral opereren in een bepaalde regio van ons land, of een bepaalde doelgroep op het oog hebben. Omdat wettelijk gezien de basisverzekering iedereen moet accepteren, ben je vrij om je elke verzekering te nemen, maar mensen in een bepaalde regio of mensen uit een bepaalde doelgroep kunnen voordelen hebben. Zo kan het zijn dat in een bepaalde regio de beste contracten zijn afgesloten tussen de zorgverzekeraar en de zorgaanbieders, waardoor je daar het meeste keus hebt. Tevens kan het zo zijn dat aanvullende pakketten op een bepaalde doelgroep en hun zorgbehoeften zijn afgestemd.

Azivo van Menzis is vooral actief in de regio Den Haag, waar ze een eigen apotheek en zorgservice hebben. De Friesland is vooral gericht op de noordelijke provincies, maar werd een aantal jaar geleden toch veel gekozen door mensen omdat ze in dat jaar de laagste basiszorgverzekeringspremie hadden. Zorg en Zekerheid opereert met name in de regio Zuid-Holland, zij bieden een basisverzekering en een ruime selectie aanvullende pakketten. Salland richt zich, zoals de naam aangeeft, op de regio Salland. Deze maatschappij scoort hoog op klanttevredenheid. Salland komt in 2015 ook met de nieuwe maatschappij Salland ZorgDirect. Wat Salland ZorgDirect voor verzekeringen gaat aanbieden en wat het prijsniveau zal zijn, is op het moment van schrijven van dit artikel nog niet bekend.

IZA Cura (niet te verwarren met IZA) opereert in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Drechtsteden en Zuid-Limburg en is gericht op mensen met een minimuminkomen. Ze hebben in die regio’s contracten met diverse gemeentes waarbij lage premies gelden. De zorgdrager is VGZ.

Wat betreft zorgverzekeringen die een bepaalde doelgroep bedienen, daar zijn er best veel van. De Amersfoortse biedt restitutiepolissen speciaal gericht op zelfstandige ondernemers en het MKB. Naast de basisverzekering is er een flink aantal aanvullende pakketten.

IZA en IZZ zijn onderdeel van VGZ. IZA richt zich op de publieke sector en IZZ op zorgmedewerkers. Alleen die groepen komen in aanmerking voor collectiviteitskorting en omdat de premie zonder die korting aan de hoge kant is, kiezen in de praktijk alleen deze doelgroepen voor die zorgverzekeringen. VVaA heeft een zorgverzekering voor artsen, paramedici en medische studenten, alleen zij krijgen collectiviteitskorting. Vergelijkbaar is UMC van VGZ, die restitutiepolissen aanbieden voor medewerkers van Universitaire Medisch Centra. AZVZ, van Zorg en Zekerheid, biedt collectiviteit voor de scheepvaartsector.

PNOzorg is gericht op mensen in de creatieve sector. SZVK en Zorgzaam zijn voor mensen die werken bij Defensie of daar hebben gewerkt. SZVK is door de overheid belast met de uitvoering van de wet Ziektekostenverzekering Krijgsmacht.

PZP is een zorgverzekering voor politiemedewerkers. CZ is risicodrager en er kan gekozen worden uit een natura- en een restitutieverzekering. Er zijn 3 aanvullende pakketten, waaronder een jongerenpakket en twee tandartspakketten.

PMA is een consumentencollectief dat ondergebracht is bij Menzis, maar waar de premies een stuk lager zijn. Er zijn geen leeftijdsgebonden premies en iedereen wordt geaccepteerd voor de aanvullende en tandartsverzekering. Zij bieden een naturapolis, waar bij niet-gecontracteerde zorg dus een eigen bijdrage geldt, en een restitutiepolis met vrije zorgkeuze.

Ook United Consumers is een consumentencollectief waarbij geen acceptatievoorwaarden gelden voor de aanvullende verzekeringen. Je kunt kiezen voor 10% korting op de premie of in plaats daarvan een cadeau, bijvoorbeeld een iPad Air. De verzekering van United Consumers is een naturapolis van VGZ.

Energiek richt zich op vrouwen, aanvullende pakketten zijn dus samengesteld met het oog op de behoeften van vrouwen en gezinnen. Kiemer is een onderdeel van De Friesland, met een naturapolis en aanvullende polis speciaal voor gezinnen met (opgroeiende) kinderen.

National Academic en Promovendum richten zich op hoogopgeleiden. Beiden bieden restitutieverzekeringen met vrije zorgkeuze. Promovendum kent een lage premie en biedt ook andere verzekeringen aan, waarbij dan sprake kan zijn van pakketkorting. National Academic kent ook een lage premie, een hoge klantwaardering en heeft 3 aanvullende pakketten met ruime dekking, waaronder voor alternatieve geneeswijzen.

Pro Life is een zorgverzekeraar op christelijke grondslag en is onderdeel van Achmea. Zij bieden een combinatiepolis aan, waarbij ze een aparte overeenkomst hebben gesloten met de overheid. In de basisverzekering van Pro Life worden zaken als abortus, euthanasie en een geslachtsveranderende operatie niet gedekt. In de aanvullende verzekeringen is uitgebreide dekking voor christelijke zorg en worden sommige andere zaken, bijvoorbeeld bepaalde alternatieve geneeswijzen waar Pro Life vanuit haar christelijke overtuigingen principiële bezwaren bij heeft, juist niet vergoed.

Vergelijk tarieven en voorwaarden met Checko

Wanneer de tarieven en voorwaarden bekend zijn, vind je deze terug op Checko en kan je alles makkelijk met elkaar vergelijken. Je kunt de verzekering van je keuze vervolgens direct afsluiten via de site van Checko. Goed verzekerd zijn tegen een gunstige prijs doe je met de gratis service van Checko!