Autoverzekering – Miljoenen autobezitters oververzekerd

Geplaatst op vrijdag 28 oktober 2016
Beste autoverzekering

Koop je een nieuwe auto, dan wil je bij een aanrijding, diefstal of iets vergelijkbaars de schade wel vergoed krijgen. Een allrisk autoverzekering is dan een goed idee. Bovendien geldt dat wie een splinternieuwe auto kan betalen, vaak ook wel het geld heeft voor een allriskverzekering. Het is in dat geval onverstandig om alleen een WA-verzekering af te sluiten.

De meeste mensen weten ook wel dat voor een heel oude auto die weinig meer waard is, een allriskverzekering zonde van het geld is. Als je dan geld krijgt uitgekeerd bij schade, is dat maar zeer weinig, en de premie is dan zo hoog dat een allriskverzekering het geld niet waard is.

Toch blijkt uit onderzoek dat veel autobezitters oververzekerd zijn. Ze zijn dan bijvoorbeeld nog steeds allrisk verzekerd voor een auto die dat allang niet meer waard is. Marktonderzoeker GfK stelt dat drie van de zeven miljoen auto’s die in Nederland rondrijden oververzekerd zijn. De Consumentenbond raadt mensen al langer aan om zo af en toe eens naar hun autoverzekering te kijken, om te bekijken of ze niet onnodig teveel betalen.

De hoogte van je premie en de waarde van je auto

Als je een nieuwe auto koopt, of een recente occasion, is een allriskverzekering een goed idee. Maar wordt de auto wat ouder, dan is het verstandig om daar nog eens goed naar te kijken.

Naast de allriskverzekering, ook volledig casco genoemd, bestaat er de beperkt casco verzekering, soms ook WA plus genoemd. Net als de WA-verzekering wordt schade aan de andere auto bij een aanrijding vergoed, en verder wordt schade als gevolg van o.a. diefstal, storm en brand vergoed, evenals ruitbreuken. Het verschil met de volledig casco verzekering is dat schade aan je eigen auto als gevolg van een aanrijding niet wordt vergoed.

Een beperkt casco verzekering kost minder dan een allriskverzekering. Is je auto tussen de 5 en 10 jaar oud, dan is dit vaak een goede keuze.

Is je auto echter nog ouder, dan is ook de vraag of een beperkt casco verzekering de moeite waard is, laat staan een volledig casco verzekering. Je kunt je afvragen of je je auto dan niet gewoon alleen WA moet verzekeren. Deze verzekering vergoedt alleen schade aan de andere partij bij een ongeval en is de minimale wettelijk vereiste verzekering.

Ben jij ook oververzekerd?

Voor veel autobezitters zal het bovenstaande redelijk bekend zijn. Toch blijkt dat veel van hen hier niet naar handelen. Ze hebben dan nog allriskverzekeringen of beperkt casco verzekeringen voor auto’s die dit allang niet meer waard zijn. De berekening van GfK stelt dat automobilisten hierdoor jaarlijks gezamenlijk maar liefst 553 miljoen euro laten liggen. Het verschil tussen een allrisk- en WA-verzekering kan namelijk gemakkelijk tientallen euro’s per maand zijn.

Wil jij ook eens kijken of je niet teveel betaalt voor je autoverzekering? Checko helpt je met handige vergelijkingsoverzichten, waarin zowel premiebedragen als voorwaarden zijn opgenomen. Je zult uiteindelijk zelf de knoop moeten doorhakken, maar wij maken het je zo gemakkelijk mogelijk om een geïnformeerde keuze te maken voor de autoverzekering die bij jou en je auto past.