Autoverzekering tijdens skivakantie

Geplaatst op zondag 24 augustus 2014
Autoverzekering skivakantie

Het skiseizoen 2014-2015 gaat alweer bijna van start. De meeste mensen in Nederland hopen nog op een mooi staartje zomer, maar in Oostenrijk maakt men zich al klaar voor het begin van het nieuwe skiseizoen. Alhoewel het begin van het skiseizoen bij de meeste Nederlanders niet erg in trek is vanwege de kans op geen of erg slechte sneeuw, zie je binnenkort toch al de eerste mensen vertrekken naar de skigebieden. Maar hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering als je op de besneeuwde wegen rijdt tijdens je skivakantie?

Voor de skivakantie hebben de meesten mensen een reisverzekering afgesloten, maar hoe zit het met de autoverzekering tijdens een skivakantie?

In de meeste landen ben je verplicht om ervoor te zorgen dat je auto voldoet aan de weersomstandigheden ter plaatse. Dit betekent voor Oostenrijk bijvoorbeeld dat je jouw auto tussen 1 november en 15 april moet uitrusten met winterbanden. In buurland Duitsland is dat bijvoorbeeld weer niet verplicht, maar daar mag je gedurende winterse omstandigheden niet de weg op met zomerbanden.

Aangezien elk land andere regels heeft, kan het nogal eens verwarrend zijn wat er van je wordt verwacht. Gelukkig kun je op bijvoorbeeld de website van de ANWB of mijnwinterband.nl terugvinden wat de verschillende regels per land zijn.

Wordt je aangehouden omdat je deze regels overtreedt, dan volgt vaak een forse boete. Maar ben je nog wel verzekerd als je deze regels overtreed en een ongeluk veroorzaakt?

In principe ben je verzekerd volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekeringen motorrijtuigen (WAM). Echter, in sommige gevallen kan het zijn dat de verzekeraar in zijn polisvoorwaarden heeft opgenomen dat dit soort schade onder deze specifieke omstandigheden niet vergoed wordt.

Daarnaast heeft de verzekeraar altijd de mogelijkheid om zich in dit soort gevallen te beroepen op ‘grove schuld’ vanwege uw nalatigheid. Dit zal een verzekeraar niet zo snel doen, maar de mogelijkheid bestaat. Zorg er daarom voor dat je in het winterseizoen altijd met winterbanden rijdt om eventuele problemen met je verzekering, wanneer het gaat om de schuldvraag, te voorkomen.

Check je autoverzekering via Checko

Wil je echt gaan voor het minste risico, neem dan een speciale buitenlandmodule bij een autoverzekeraar. Deze module verzekert zaken die niet onder de standaard autoverzekering vallen. Men kan hierbij denken aan pechhulp buitenland, vervangend vervoer, verzekeren van de inzittenden etc.. Daarnaast worden vaak ook de extra overnachtingen vergoed wanneer bijvoorbeeld de reparatie van je auto langer duurt dan verwacht. Autoverzekering vergelijken, de beste autoverzekering vind je bij Checko!

 
2283 met auto op vakantieAutoverzekering tijdens skivakantie