Een bank is vaak het belangrijkste meubel in de woonkamer. Languit op de bank een film kijken, eten op de bank of kinderen die de bank gebruiken als speelplek. Bij een gemiddeld huishouden wordt dit meubel erg intensief gebruikt. Niet zo gek dus, dat de bank vies kan worden! Het is daarom goed om af en toe je bank te reinigen. Dit kun je laten doen. Of zelf doen met bijvoorbeeld een stoomreiniger. Maar hoe werkt de stoomreiniger en welke is goed? Wij leggen het uit! Daarnaast geven we nog extra tips zodat jouw bank altijd fris en schoon is.

De bank reinigen met een stoomreiniger

Veel mensen beweren dat het schoonmaken met een stoomreiniger beter is dan het reinigen met schoonmaakmiddel. Dit komt doordat schoonmaakmiddel resten kan achterlaten. Aan deze resten kan makkelijk vuil hechten. Hierdoor wordt het dus helemaal niet schoner. Zoals de naam al doet vermoeden reinigt een stoomreiniger alleen met stoom. Zo blijven er geen resten achter. De stoomreiniger is een erg handig apparaat, waarmee je de bank snel schoon kunt laten ruiken en voelen. Het reinigt grondig, heeft een vrij korte droogtijd en het laat bacteriën verdwijnen.

Aan het werk met de stoomreiniger

Hoe werkt het? De stroomreiniger werkt erg eenvoudig. Je vult als eerste de machine met water, vervolgens warmt het apparaat op tot een temperatuur van ca. 100 graden. Dan kan je gaan stomen! Zorg er wel voor dat je het vuil wat uit de bank komt direct opzuigt, zo trekt de stoom niet in de vlek.

Welke moet ik kiezen?

Niet elke bank en stoomreiniger zijn hetzelfde. Het is dus belangrijk om rekening te houden met het type bank dat je hebt, een stof als wol zal niet zo goed op stoom reageren. Ook de stoomreiniger kan uit verschillende onderdelen bestaan. Let daarom goed op de bijgeleverde opzetstukken. De prijzen van stoomreinigers lopen erg uiteen. Gelukkig hoeven de goedkopere varianten niet minder goed te zijn. Zo heb je de Black+Decker 17-in 1 Steam-mop. Deze kan zowel gebruikt worden op textiel als op kunststof vloeren, laminaat, parket, tapijt en tegels. Vind je het aanschaffen van zo’n apparaat te duur? Dan kun je er ook altijd een huren. Bij veel grote bouwmarkten bieden ze die optie aan.

Laat een vakman het werk doen

Lijkt het je lastig om het zelf te doen, ben je bang om fouten te maken of heb je er gewoon geen zin in? Dan kun je misschien beter een vakman inhuren. Een goede meubelreiniger heeft verschillende soorten machines. Zo wordt jouw bank altijd met de beste apparatuur schoongemaakt.

Nog meer tips voor een schone bank!

Om zo lang mogelijk van je bank te kunnen genieten, is het handig om het schoonmaken bij te houden. Dit kun je doen aan de hand van de volgende tips.

  1. Help, mijn bank ruikt muf
    Rook, koken of andere geurtjes in huis kunnen ervoor zorgen dat jouw bank muf gaat ruiken. Niet fijn natuurlijk. Als je een stoffenbank hebt is dit probleem gelukkig goed te verhelpen met schoonmaakazijn. Doe één deel schoonmaakazijn met één deel lauw water in een plantenspuit en spray de bank hiermee in. Doe dit wel van een afstandje, zodat niet de hele bank nat wordt. Laat het een nachtje intrekken en de volgende ochtend zal je bank weer helemaal fris ruiken!

  2. Weg met die kruimels!

Kruimels in de bank zijn natuurlijk niet fris. Haal daarom voordat je gaat stofzuigen alle losse kussen van de bank en stofzuig vervolgens de bank mee. Zet de stofzuiger in alle hoeken en gaten zodat je zeker weet dat er geen kruimel meer is achtergebleven.

  • De bank reinigen met shampoo
    Is je bankstel van textiel? Dan is shampoo een heel geschikte manier om je bank schoon te maken. Iedereen heeft wel een flesje shampoo in huis. Heb je geknoeid op de bank of zit er al een tijdje een vlek in? Breng onverdund een klodder shampoo op de vlek aan en masseer dit met een vochtig doekje in. Nadat de shampoo is gaan schuimen, haal je het met een droge doek eraf. Laat het drogen en je vlek is als sneeuw voor de zon verdwenen.

  • Het wondermiddel: soda

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van soda als wondermiddel. En ook voor het reinigen van je bank biedt soda een uitkomst. Soda is niet zo effectief tegen hardnekkige vlekken, maar zorgt er meer voor dat je bank een flinke opfrisbeurt krijgt. Meng een paar scheppen soda met heet water. Maak een spons of doek goed nat en neem hiermee de bank af.

  • Hoe verwijder je een hardnekkige vlek?
    Misschien ken je het wel. Die ene hardnekkige vlek die er, ondanks alle pogingen, maar niet uit wil gaan. Als laatste optie kun je dan het strijkijzer gebruiken. Maak een sopje van heet water en een beetje wasmiddel en ga hiermee over de vlek. Maak de vlek goed nat en laat het sopje intrekken. Leg hier vervolgens een dunne doek over en ga er met het strijkijzer overheen totdat het droog is. Misschien ziet jouw bank er hierna weer als nieuw uit!

  • Inktvlekken op de bank
    Met kinderen is een penstreep of een inktvlek op het meubilair (helaas) snel gemaakt. Maar geen paniek! Inktvlekken op de bank kun je verwijderen met melk. Misschien niet een product dat je verwacht, maar het vet van melk is handig voor het verwijderen van inkt. Nadat je de melk hebt aangebracht kun je de bank reinigen met een sopje van water en soda (zoals hierboven beschreven). Hopelijk is jouw inktvlek dan verdwenen!
0 Shares:
Ook zeer interessant