Basisverzekering fysiotherapie 2015

Geplaatst op woensdag 15 oktober 2014
Basisverzekering fysiotherapie

Veel mensen moeten noodgedwongen gebruik maken van fysiotherapie. Soms is het tijdelijk, bijvoorbeeld bij een sportblessure, maar anderen hebben klachten waarvoor ze blijvend regelmatig naar de fysiotherapeut moeten. Behandelingen bij de fysiotherapeut zijn niet goedkoop. Heb je fysiotherapie nodig of verwacht je dat in de toekomst nodig te hebben? Veel mensen kiezen in zo’n geval voor een aanvullende zorgverzekering met ruime dekking voor fysiotherapie, zodat ze niet voor hoge kosten komen te staan.

Maar hoe zit het in 2015 met fysiotherapie en de basisverzekering? Wordt fysiotherapie helemaal niet vergoed door de basisverzekering en heb je daarvoor altijd een aanvullende zorgverzekering nodig? Wij kunnen je vertellen dat de basisverzekering fysiotherapie in 2015 in sommige gevallen wél vergoedt. In dit artikel vertellen we je in welke gevallen fysiotherapie door de basisverzekering in 2015 wordt vergoed en in welke gevallen niet. Zo kan je een goede beslissing maken om wel of geen aanvullende zorgverzekering te nemen.

Weet je welke verzekering je wilt afsluiten? Vergelijk dan op deze pagina de zorgpremies en de voorwaarden op de site van Checko en sluit de zorgverzekering van je keuze direct af via onze site.

In welke gevallen zit fysiotherapie in 2015 in de basisverzekering?

In welke gevallen wordt fysiotherapie door de basisverzekering in 2015 vergoed? Om die vraag te beantwoorden moeten we allereerst onderscheid maken tussen jongeren tot 18 jaar en volwassenen van 18 jaar of ouder. Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vanuit de basisverzekering vergoed. Heeft de fysiotherapie na 9 behandelingen nog niet het gewenste resultaat? Dan kunnen er nogmaals maximaal 9 behandelingen vergoed worden.

Als jongeren een chronische aandoening hebben die op de door de overheid bepaalde lijst van chronische aandoeningen staat, worden alle fysiotherapie- en oefentherapiebehandelingen vergoed, zonder beperking.

Die lijst van chronische aandoeningen is ook van belang voor volwassenen van 18 jaar en ouder. Heb je een aandoening die op die lijst staat, dan krijgt je fysiotherapie in 2015 vanuit de basisverzekering vergoed vanaf de 21e behandeling. Dit is per aandoening, niet per kalenderjaar, dus je hoeft niet elk jaar 20 behandelingen zelf te betalen. Wel moet je vanaf de 21e behandeling eerst je eigen risico volmaken, als je dat nog niet vol hebt gemaakt aan andere behandelingen. Heb je sowieso fysiotherapie nodig? Neem dan niet vrijwillig een hoger eigen risico, want dan moet je nog meer zelf betalen.

Wil je de eerste 20 behandelingen ook vergoed krijgen? Kies dan voor een aanvullende zorgverzekering met ruime dekking voor fysiotherapie. Fysiotherapie die in 2015 niet in de basisverzekering zit maar door een aanvullende zorgverzekering wordt vergoed, valt niet onder het verplichte of vrijwillige eigen risico. Voor wie denkt fysiotherapie nodig te hebben of een sport of hobby beoefent met hoge kans op blessures, is een aanvullende verzekering met ruime dekking voor fysiotherapie een goed idee. Er zijn zelfs wat duurdere aanvullende verzekeringen die onbeperkt fysiotherapie vergoeden. Welke dit zijn, kun je op Checko bekijken.

Bij urine-incontinentie worden de eerste 9 behandelingen bij de bekkenfysiotherapeut vergoed door de basisverzekering. Deze behandeling moet wel worden uitgevoerd door een erkende bekkenfysiotherapeut. Ook hier geldt dat eerst het eigen risico volgemaakt moet worden.

De kosten van een fysiotherapiebehandeling zijn niet wettelijk vastgelegd. De fysiotherapeut is verplicht de tarieven duidelijk zichtbaar op te hangen in de behandelkamer. Voor fysiotherapie heb je geen verwijzing van de huisarts nodig, je kunt gewoon zelf naar een fysiotherapeut gaan.

Heb je een naturaverzekering? Bekijk dan of je zorgverzekeraar een contract heeft met je fysiotherapeut, anders kan er een eigen bijdrage gelden van maximaal 25%. Het is dan verstandig om even verder te zoeken naar een fysiotherapeut die wel een contract heeft met je zorgverzekeringsmaatschappij. Wil je de meeste keuzevrijheid, zodat je helemaal zelf kan bepalen naar welke fysiotherapeut je gaat, dan kan je voor fysiotherapie in de basisverzekering voor 2015 beter kiezen voor een restitutieverzekering. In dat geval krijg je de kosten dan achteraf terug en hoef je geen eigen bijdrage te betalen voor niet-gecontracteerde fysiotherapie.

Fysiotherapie via de basisverzekering in 2015 of toch ook maar aanvullend? Vergelijk de tarieven op Checko

Weet je met behulp van deze informatie inmiddels of de dekking voor fysiotherapie in de basisverzekering voor 2015 voldoende voor je is, of dat je toch ook maar voor een aanvullende verzekering gaat? Wanneer je weet wat bij jouw situatie past, kun je tarieven en voorwaarden voor basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen vergelijken met behulp van de gratis service van Checko. Je ziet daarin bij de basisverzekering meteen welk type het is, dus of je wellicht een eigen bijdrage moet betalen voor niet-gecontracteerde fysiotherapie. Bij aanvullende verzekeringen kan je gemakkelijk te weten komen hoeveel fysiotherapiebehandelingen er vergoed worden en welke voorwaarden daarbij gelden.

Heb je een goede verzekering gevonden tegen een gunstige prijs? Sluit de verzekering van je keuze dan direct af via de site van Checko, makkelijker kan bijna niet. Fysiotherapie in 2015 via de basisverzekering of aanvullend, bij Checko kom je uit bij de bij jou passende zorgverzekering voor de beste prijs!