Bedenktijd bij overstappen zorgverzekering

Geplaatst op maandag 15 december 2014
Bedenktijd overstappen zorgverzekering

Veel mensen denken vaak dat ze meteen vast zitten aan de ‘nieuwe’ zorgverzekering wanneer ze op de knop bevestigen/afsluiten hebben gedrukt, maar de praktijk is gelukkig net wat anders. Vanaf het moment dat je je nieuwe zorgververzekering online hebt afgesloten, heb je nog een periode van 14 dagen bedenktijd om hierop terug te komen. Deze annulering is voor de consument kosteloos en kan zonder opgave van reden gedaan worden. Vaak kun je de verzekering telefonisch of online annuleren waardoor je gewoon verzekerd blijft bij je huidige zorgverzekeraar, tenzij je natuurlijk alsnog voor een andere zorgverzekeraar hebt gekozen. Het is wel verstandig om het één en ander even te checken nadat je je nieuwe zorgverzekering hebt geannuleerd.

De hierboven genoemde 14 dagen zijn altijd geldig, dus ook als je pas op 30 december van zorgverzekeraar overstapt.

Aanvraag zorgverzekering

Wanneer je online overstapt, dan ontvang je vaak binnen enkele minuten al een bevestiging van je bestelling, waarin alle details nogmaals worden opgesomd. Vaak krijg je dan meteen een eigen account met wachtwoord toegewezen, zodat je in principe meteen aan de slag zou kunnen mocht dat nodig zijn (overstappen kan namelijk ook gedurende het jaar, denk aan mensen die gedurende het jaar de leeftijd van 18 bereiken). Dit inloggen bij je nieuwe zorgverzekering is tegenwoordig gebaseerd op je DigiD. Met betrekking tot de zorgpas moet je wat meer geduld hebben. Aangezien de zorgpas iets fysieks is, zal het meestal een kleine twee weken duren voordat je deze in de brievenbus zult vinden.

Stel dat je na 14 dagen je alsnog bedenkt, wat moet je dan doen? Eigenlijk helemaal niks, je zit aan de betreffende zorgverzekering vast zonder mogelijkheid om gedurende het jaar over te stappen. Je moet het jaar dus als het ware uitzitten.

Tegenwoordig gaat niet alleen het afsluiten van een verzekering automatisch, ook het betalen wordt steeds simpeler. Vaak machtig je de zorgverzekeraar al gedurende de verzekeringsaanvraag om de verschuldigde premie van de betaalrekening af te schrijven. In januari wordt de eerste premie voor dat jaar afgeschreven en dan telkens weer aan het begin van de daarop volgende maand. Via dezelfde betaalrekening worden tevens je eigen bijdrage en risico verrekend.

Opzeggen oude verzekering

Wanneer je overstapt naar een andere zorgverzekeraar, dan regelt deze nieuwe zorgverzekeraar ook de opzegging van je polis bij de huidige zorgverzekeraar. Je hoeft je dus niet druk te maken met betrekking tot het hebben van twee polissen etc. Dit komt omdat alle zorgverzekeraars gezamenlijk gebruik maken van ‘één en dezelfde service, genaamd de overstapservice. Hierdoor kunnen een aantal zaken versoepeld en vereenvoudigd worden. Eén daarvan is het activeren van de zorgverzekering bij de nieuwe zorgverzekeraar. Dit gebeurt pas 14 dagen nadat de verzekering is afgesloten. Deze termijn is gebaseerd op de 14 dagen bedenktijd die de consument heeft met betrekking tot zijn nieuwe zorgverzekering. Let op, de opzegging moet altijd voor 31 van het huidige jaar gedaan zijn, anders kun je niet meer overstappen.

Benodigde gegevens overstappen

Wanneer de keuze eenmaal gemaakt is, dan is het overstappen op zichzelf zo geregeld. Dit proces duurt vaak niet meer dan een paar minuten. De verzekeraar heeft wel een aantal gegevens van je nodig, zoals:

  • Naam;
  • Geboortedatum;
  • IBAN nummer;
  • Burgerservicenummer (BSN).

De online zorgvergelijkers bieden eenvoudige en snelle manier om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken en ook om deze meteen af te sluiten. De zorgvergelijker van Checko is hier een goed voorbeeld van.

Bedenktijd overstappen zorgverzekering