Budget zorgpolissen bieden geen academische ziekenhuizen

Geplaatst op woensdag 17 december 2014
Budgetpolis

Academische ziekenhuizen geen contracten gebaseerd op budget zorgpolissen

De budget zorgverzekeringen zijn de trend voor 2015 aan het worden. Budget zorgverzekeringen worden door de meeste grote zorgverzekeraars aangeboden. Naast deze budget zorgverzekeringen zijn er natuurlijk ook nog de normale natura en restitutiepolissen. De budgetpolis is, zoals de naam als zegt, de goedkopere variant van de basis zorgverzekering. De lagere premie moet ergens vandaan komen en in het geval van de budgetpolis is dat vaak doordat er minder zorgaanbieders worden gecontracteerd. Simpel gezegd, de verzekerde met een budgetpolis heeft minder keus uit de ziekenhuizen waar hij of zij terecht kan voor een behandeling. Naast het beperktere aanbod, is er ook vaak sprake van een substantieel lagere vergoeding wanneer men toch kiest voor een ziekenhuis waar de zorgverzekeraar geen contract mee heeft. De verschillen in budgetpolis zijn in kaart gebracht op ZorgWijzer.nl. Nu blijkt dat een verzekerde met een budgetpolis waarschijnlijk niet terecht kan bij één van de acht academische ziekenhuizen die Nederland rijk is. Dit komt mede doordat, volgens de Nederlandse Patiëntenfederatie (NPCF), er geen contracten zijn gesloten voor de budgetpolissen.

Onacceptabel

Zoals begrijpelijk vind de NPCF dat er een onwenselijke situatie is gecreëerd door zorgverzekeraars en men wil dat hier snel een oplossing voor komt. Het kan namelijk niet zo zijn dat iemand die om financiële redenen moet kiezen voor een budgetpolis, noodzakelijke zorg moet missen die vaak alleen door academische ziekenhuizen geboden kan worden. Wanneer iemand namelijk met een beperkt budget noodgedwongen moet kiezen voor een budget zorgverzekering, dan kun je een dergelijke verzekerde ook niet nog eens opzadelen met torenhoge rekeningen die grotendeels door de patiënt zelf betaald moeten worden.

De NPCF is daarom ook in overleg getreden met de zorgverzekeraars over deze onwenselijke situatie. De federatie snapt het principe van geconcentreerde zorg en de invloed daarvan op de kwaliteit die door de zorgaanbieders geboden kan worden, maar dan moet deze wel voor iedereen gewoon toegankelijk kunnen zijn. De NPCF wil voorkomen dat er een tweedeling in zorg en maatschappij ontstaat door het verschil in soorten basisverzekeringen.

Men heeft in principe vijf keuzes qua budgetpolissen voor het zorgjaar 2015. Wanneer we Zekur van Univé als voorbeeld nemen dan kan een verzekerde met een basis budgetpolis terecht bij 16 gecontracteerde ziekenhuizen. Kiest een verzekerde daarentegen voor Zilverenkruis, dan kan deze met een budgetpolis terecht bij 44 ziekenhuizen.

Daarnaast moet wel opgemerkt worden dat het hier niet gaat om spoedeisende hulp. Hiervoor kan een verzekerde, ongeacht de soort polis, terecht bij alle ziekenhuizen, ook academisch. De vergoeding is 100% omdat het bij spoedeisende hulp niet uitmaakt of de zorgaanbieder wel of geen contract heeft met de betreffende zorgverzekeraar.

Welke 8 Academische ziekenhuizen zijn er nu in Nederland?

Onderstaand ten slotte een overzicht van de Academische ziekenhuizen die Nederland rijk is:

Amsterdam (2x):

  • VU medisch centrum (VUmc)
  • Academisch Medisch Centrum (AMC)

Groningen:

  • Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG)

Leiden:

  • Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Maastricht:

  • Academisch ziekenhuis Maastricht (MUMC+)

Nijmegen:

  • Radboud umc

Rotterdam:

  • Erasmus MC

Utrecht:

  • Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht)