Collectieve zorgverzekering neemt grote vlucht

Geplaatst op maandag 1 december 2014
Collectieve korting

Het aantal mensen dat tegenwoordig een basis zorgverzekering afsluit, gebaseerd op een collectieve korting, groeit gestaag. Er is zelfs sprake van dat voor het jaar 2015 de grens van 70% ruimschoots overschreden zal gaan worden. Een belangrijke reden hiervoor is de fors stijgende zorgpremie voor 2015, in combinatie met het alsmaar stijgende verplichte eigen risico. Daarnaast wordt de gezondheid door mensen nog steeds ervaren als meest belangrijke goed, waar ze liever niet op willen bezuinigen. Dus een collectieve korting kan voor veel mensen een uitkomst zijn om toch te ‘bezuinigen’ op de zorgpremie, maar niet op de dekking.

Zijn zorgverzekeraars helemaal vrij met betrekking tot de collectieve korting?

Nee, zorgverzekeraars hebben te maken met een wettelijk maximum van 10 % korting die ze aan een collectief van klanten mogen aanbieden. Vaak geldt een dergelijke korting voor een collectief niet alleen voor de basisverzekering maar ook voor aanvullende verzekeringen. Dit is natuurlijk per zorgverzekeraar verschillend. Deze collectieve kortingen kunnen de consument vaak wel tot 100 euro per jaar voordeel opleveren. Neem je daarbij mee de gemiddelde stijging van de zorgpremie voor 2015 van 64 euro, dan heb je toch een mooie besparing te pakken waar je weinig voor hoeft te doen.

Deze gegevens komen voort uit een onderzoek gedaan door Vektis, Vektis is een organisatie die de in- en uitstroom van verzekerden registreert. Uit de gegevens van Vektis blijkt dat in 2014 ongeveer 70% van de verzekerde via een collectief verzekerd was en dat in 2015 de grens van 70% ruimschoots overschreden gaat worden.

Korting op de premie van de zorgverzekering, waar?

Zoals eerder aangeven vindt de consument gezondheid erg belangrijk. Maar door de financiële crisis en de alsmaar stijgende kosten is de consument toch genoodzaakt om op zoek te gaan naar mogelijkheden om de kosten, gerelateerd aan de zorgpremie, toch enigszins te beperken. Dit verklaart de huidige populariteit van de collectieve korting.

Maar wanneer je niet bent aangesloten bij een collectief, dan moet je op zoek naar andere mogelijkheden om de zorgpremie enigszins in de hand te houden. Hierbij kan men denken aan het gebruik maken van de verschillende online zorgvergelijkers, zoals de zorgvergelijker van Checko. Hiermee kun je heel gemakkelijk alle zorgverzekeraars met elkaar vergelijken.

Consumentencollectief vs. korting

De groep verzekerden met een collectieve korting in 2014 zijn grofweg als volgt onder te verdelen:

  • Meer dan 6,3 miljoen consumenten zijn verzekerd via de werkgever (werkgeverscollectief);
  • Ongeveer 5,3 miljoen consumenten zijn verzekerd via een consumentencollectief;
  • Meer dan 0,1 miljoen consumenten zijn verzekerd via een patiëntenvereniging.

Over het algemeen kun je als consument het beste gaan voor de collectieve kortingen die worden aangeboden via consumenten collectieven omdat deze kortingen vaak hoger zijn de kortingen bedongen door de werkgever. Consumentencollectieven gaan vaker richting de maximaal door de wet toegestane collectieve korting van 10%. Dit komt mede door de grote aantallen waardoor het voor zorgverzekeraars een stuk interessanter is om korting te bieden aan een consumentencollectief met duizenden leden dan aan een werkgever met een paar 100 werknemers in dienst.

Het belangrijkste is om na te gaan hoe je het beste de hoogste korting kunt realiseren. Dat kan zijn door het vergelijken van de zorgverzekering maar ook door gebruik te maken van een collectief. De collectieven verschillen per zorgverzekeraar. Dus soms kan het interessant zijn om bij je favoriete zorgverzekeraar na te gaan welke collectieven zij allemaal aanbieden. Verder is het overwegen van een budgetpolis en het verhogen van je vrijwillig eigen risico ook altijd de moeite waard om te overwegen. Het ligt sterk aan de persoonlijke situatie wat handig en verstandig is om te doen.

Kijk op Checko voor meer informatie en nieuws over de zorgverzekering.

collectiviteitskorting zorgverzekeringCollectieve zorgverzekering neemt grote vlucht