Energieprijzen

Geplaatst op donderdag 12 februari 2015

De energieprijzen zijn opgebouwd uit de volgende twee elementen: de prijs voor stroom en de gasprijs.  Het gaat hier namelijk om de prijs die betaald moet worden voor de stroom uit het stopcontact en het gas voor het fornuis en de cv-ketel. De energieprijzen vind je verwerkt in de elektriciteitsrekening, een uitleg van de energie jaarafrekening vind je hier. Waar je op moet letten met energie vergelijken vind je door op deze link te klikken.

Wij vinden dat er over de energieprijzen, hoe deze worden samengesteld en waar je allemaal op moet letten, tegenwoordig nog te veel onduidelijkheid is. Daarom zullen we proberen hier kort en krachtig een antwoord te geven op wat energieprijzen nu eigenlijk zijn, waaruit ze zijn opgebouwd en hoe je op energie kunt besparen.

Energieprijzen, hoezo betalen voor energie?

Energie (gas en licht) is niet iets wat uit zichzelf uit de gasleidingen en de stopcontacten komt. De energie (stroom in dit geval) die de Nederlandse bevolking verbruikt moet veelal gewonnen worden uit bijvoorbeeld steenkolen, kernsplitsing (kernenergie), warmte (thermische energie), wind (windenergie), zon (zonne-energie) en water (waterenergie).

Zoals je zult begrijpen praten we over gigantische hoeveelheden energie welke door grote energiecentrales moeten worden opgewekt, maar waarbij de bevolking middels zonnepanelen tegenwoordig ook een rol in speelt. Daarnaast wordt er bij een overschot de overtollige energie verkocht aan het buitenland en bij een tekort wordt er logischerwijs energie ingekocht. Aan dit alles hangt natuurlijk een prijskaartje wat mede verantwoordelijk is voor de hoogte van de prijs voor een m3 gas en kWh stroom. Daarnaast zijn er nog vele externe invloeden zoals bijvoorbeeld de prijs van olie, vraag en aanbod op de wereldmarkt, oorlogen etc.

Wat verder nog interessant is om te weten, is dat de ontwikkeling van energieprijzen (dalende en stijgende energiekosten) niet synchroon loopt met de huidige actuele prijs op de wereldmarkt. Dit komt omdat energieleveranciers energie vooruit inkopen. Dus als ze duur hebben ingekocht, terwijl vlak daarna de prijs van energie daalt, dan zal de consument toch een hogere prijs voor zijn energie moeten betalen.

Al met als betaal je dus een basis kostprijs per m3  gas en gebruikt kWh stroom, met een aantal kostenopslagen. Hieronder gaan we verder in op hoe de energieprijs is opgebouwd.

Hoe zijn mijn energieprijzen opgebouwd, hoe lees ik mijn jaarafrekening?

We hebben zojuist vastgesteld dat de energie waar we het hier over hebben voornamelijk bestaat uit stroom en gas. We maken verder geen onderscheid tussen bijvoorbeeld groene en grijze stroom maar houden ons aan deze tweedeling. Deze verdeling naar gasprijzen en stroomtarieven wordt ook door de energieleveranciers aangehouden op de jaarafrekening. Echter het eerste wat we kunnen en moeten constateren is dat beide prijzen uit dezelfde onderdelen zijn opgebouwd. Hieronder vind je een opsomming van de elementen van waaruit de kosten op jaarbasis voor energie en gas zijn opgebouwd.

Gas & Stroom Leveringskosten, deze bestaan uit onderstaande elementen

 • Leveringstarief, de kosten per m3/kWh om de energie geleverd te krijgen;
 • Vastrecht, de aansluiting op het netwerk;
 • Regiokosten, hoe verder men woont van het startpunt in Slochteren (Groningen) hoe hoger de prijs (gas);
 • Transportkosten: Kosten voor het gebruik van het netwerk;
 • Meterhuur:  Vergoeding voor de meter welke in huis is geplaatst;
 • Belastingen/heffingen: Opgelegd door de overheid (denk ook aan de BTW).

Het is daarnaast goed om te weten dat alle prijzen door de overheid zijn bepaald, behalve de leveringskosten. Met de leveringskosten zijn de energieleveranciers vrij om te doen en te laten wat ze willen.

Wanneer je kritisch kijkt naar je jaarafrekening, dan zal je nog iets opvallen met betrekking tot energieheffingen en de BTW. De energieleveranciers zijn verplicht om over het totale bedrag BTW te heffen. Dit betekent dus dat je over de heffingen en belastingen ook nog eens BTW betaalt. In totaal bestaat ongeveer één derde van je energierekening uit BTW en belastingen. Behoorlijk veel dus.

Vergelijken van energieprijzen – laagste energieprijzen en vastrecht

Besparen op energieprijzen is zeer goed mogelijk en in sommige gevallen kun je tot wel 400 euro per jaar besparen op de energierekening, zonder dat je hiervoor je gebruik hoeft aan te passen. Zoals we eerder zagen zijn bij energieprijzen alleen de leveringskosten niet door de overheid bepaald. Daar wordt dus ook op vergeleken. Vaak is het zo dat men alleen de prijs per m3 gas of kWh stroom vergelijkt, maar dan kun je alsnog van de koude kermis thuiskomen. Vaak wordt het vastrecht vergeten als belangrijk prijscomponent. Dit vastrecht is totaal niet gerelateerd aan het verbruik van energie maar bevat bijvoorbeeld de componenten:

 • Meteropname;
 • Administratie;
 • Aanleg en onderhoud netwerk.

Het vastrecht kan sterk per energieleverancier verschillen en zodoende ook sterk bijdragen aan verschillen op de jaarafrekening. Dus bij het vergelijken altijd rekening houden met dit vastrecht component voor zowel stroom als gas.

Vergelijken van energieprijzen, zowel de stroom- als gasprijs, doe je het beste online. Met onze energievergelijker kun je met een paar simpele handelingen binnen een paar minuten weten of je momenteel teveel betaalt voor je energie of niet. De enige noodzakelijke informatie die je bij de hand moet hebben is:

 • Adres;
 • Enkele of dubbele meter;
 • Huidige leverancier;
 • Huidig gebruik.

Daarnaast zijn er nog diverse andere opties optioneel in te vullen. Bijvoorbeeld de contractduur en of je juist groene of grijze stroom wilt. Deze opties zorgen ervoor dat de juiste energieleverancier met de beste en goedkoopste energieprijzen voor jouw situatie wordt gevonden.

Waar moet ik nog meer opletten bij het energie vergelijken?

Je zult vast denken dat het vergelijken van energieprijzen niet meer om het lijf heeft dan het vergelijken van de leveringskosten. Maar zoals we hierboven al kort schetsten zijn er meer variabelen waarop je kunt vergelijken:

Welke variabelen zijn dan allemaal nog mogelijk bij het vergelijken van energieprijzen? Het gaat dan voornamelijk om de volgende variabelen:

 • Looptijd van het contract;
 • Groen energie of grijze stroom/energie;
 • Vast of variabel tarief.

Met betrekking tot de bovenstaande variabelen moet men zich het volgende goed realiseren:

 • Wanneer een contract over meerdere jaren is afgesloten, dan kan het eerder opzeggen van het energiecontract om over te stappen naar een andere energieleverancier leiden tot een boete;
 • Let goed op wanneer je contract afloopt. Vaak wordt je na het aflopen van het contract meteen in een ander, hoger tarief geplaatst;
 • Groene stroom is veelal duurder dan de ‘normale’ grijze stroom;
 • De stroomprijzen kunnen. wanneer je ze variabel maakt. stijgen en dalen, afhankelijk van de prijs van energie. Hier kun je dus behalve je voordeel ook je nadeel mee doen.

Tips om naast de laagste energieprijzen ook de overige voordeeltjes mee te pakken

Behalve de ‘kale’ energieprijzen zijn er nog een aantal andere factoren die je mee kunt nemen in de beslissing om te kiezen voor een bepaalde energieleverancier. Hieronder zullen we een tweetal voorbeelden noemen:

 1. Energie overstappremie.
  • Vaak krijg je aantrekkelijke kortingen of overstapbonussen wanneer je kiest voor een andere energieleverancier. Dus behalve een lagere energieprijs kun je ook nog eens een extra cash voordeel behalen.
 2. Slimme thermostaat.
  • Tegenwoordig zijn slimme thermostaten steeds meer in trek. Deze thermostaten zijn vaak via je smartphone te bedienen en geven je veel extra gegevens waardoor je een flinke extra energiebesparing kunt genereren.

 

Belangrijkste conclusies met betrekking tot de energieprijzen zijn:

 • Energieprijzen worden bepaald door de overheid, alleen de leveringskosten zijn vrij te bepalen;
 • Ongeveer 33% van de energierekening bestaat uit belastingen, heffingen en BTW;
 • Vastrecht meenemen bij het vergelijken van energieprijzen voor stroom en gas;
 • Bepaal aan de hand van de extra vergelijkingsvariabelen welk energiecontract het beste bij je past;
 • Vergeet de overstap voordeeltjes niet mee te nemen bij het vergelijken van energieprijzen en energie leveranciers.

Voor meer informatie over energie prijzen en het vergelijken daavan verwijzen we je graag naar onze energie vergelijken pagina. Denk naast je energieprijzen ook eens aan de prijzen van je andere vaste lasten, bijvoorbeeld vergelijk je verzekeringen eens op Checko. Het besparen op je vaste lasten stopt niet bij het vergelijken van energieprijzen, maar begint daar pas.