Goedkoopste zorgverzekering 2017 kiezen

Geplaatst op woensdag 9 november 2016
Zorgverekering vergelijken

Eind 2016 gaan we weer traditiegetrouw opzoek naar de goedkoopste zorgverzekering. Het vergelijken van zorgverzekeringen is tegenwoordig niet moeilijk meer vanwege de vele online vergelijkers, zoals die van Checko.

Echter het alleen vergelijken van prijzen is niet voldoende, je moet natuurlijk wel je eigen situatie in ogenschouw nemen en ook een beetje begrijpen hoe het vergelijken van zorgverzekeringen werkt. Aangezien de basisverzekering verplicht is voor iedereen en daarnaast bij alle aanbieders ook nog eens dezelfde dekking heeft, vind je met het vergelijken van de basisverzekering al snel de echt goedkoopste verzekering. Echter, mocht je verwachten meer of andere zorg nodig te hebben, dan begint het echte vergelijken van zorgverzekering pas echt.

Eigen risico

Een van de elementen waar je mee kunt ‘spelen’ als het gaat om de premie voor de zorgverzekering is het eigen risico. Dit risico wordt elke jaar door de overheid vastgesteld. Dit jaar begint het eigen risico, net als vorig jaar trouwens, bij 385,- euro per jaar. Daarna kun je met stappen van 100 euro omhoog tot maximaal 885,- euro per jaar. De zorgpremie is bij een dergelijk hoog eigen risico een stuk lager dan bij het minimale eigen risico. Het verhogen van het eigen risico is niet voor iedereen geschikt, het dient afgestemd te worden op de te verwachte zorgbehoefte voor komend jaar. Dus mocht je verwachten veel gebruik te gaan maken van zorg in 2017, dan heeft het sterk de voorkeur om het eigen risico basis te laten.

Keuzevrijheid

Keuzevrijheid binnen je zorgverzekering kun je kopen daar een type zorgpolis te kiezen wat daarin voorziet. Keuzevrijheid kan van belang zijn omdat je je bij een bepaalde zorginstelling en/of arts prettig voelt, maar het kan ook zijn dat je de keuze geografisch wilt maken. Je wilt liever de dichtstbijzijnde zorgaanbieder kunnen kiezen in verband met bijvoorbeeld beperkte mobiliteit.

Extra korting

Zorgverzekeraars zijn natuurlijk ook niet gek. Ze hebben liever het geld al binnen voor het gehele jaar dan dat ze daar in plaats van het risico lopen zorgpremie bijvoorbeeld niet te ontvangen. Behalve het niet ontvangen van zorgpremie, spelen ook de extra administratieve handelingen en bijvoorbeeld incasso kosten een rol in het bepalen van de premie. Daarom kun je bij de meeste zorgverzekeraars een korting bedingen als je vooruit betaald. Echter kan dit een behoorlijk bedrag zijn, daarom wordt er dan ook vaak de mogelijkheid geboden om per kwartaal of half jaar te betalen.

Voorkom oververzekeren

Waar men geprobeerd heeft om bij de basisverzekering zoveel mogelijk uniformiteit te genereren (zelfde dekking, soorten polis etc.), heeft men dit principe bij de aanvullende verzekeringen totaal losgelaten. De kans is dus aannemelijk dat je een verzekering kiest welke voldoet aan je behoeft van zorg en meer. Het is mens eigen om voor een stukje extra zekerheid te gaan. Als je het kunt missen is er niks mis mee, maar als je op ‘de kleintjes’ let, dan kun je door hier rekening mee te houden besparen op je totale premie. Vergeet niet dat het hier om een aanvullende verzekering gaat, naast de verplichte basisverzekering. Veelal komt daar ook nog eens een tandartsenverzekering bij.

Vergelijken

Met de bovenstaande ‘tips’ ben je goed voorbereid om de verschillende zorgverzekeringen te gaan vergelijken. Let op de valkuil dat je niet meteen voor de goedkoopste verzekering moet gaan. Kijk goed naar de dekking van de aanvullende verzekeringen en of deze voldoen aan jouw verwachte behoefte aan zorg. Hoe beter de zorgverzekering bij je past hoe fijner het voelt.

Reisverzekering

Let ook even op je reisverzekering. Veelal heb je medische kosten bij je doorlopende reisverzekering meeverzekerd. Dat is dan vaak dubbelop. Let in je eigen specifieke situatie gewoon goed op wat je behoefte is.

Wij van Checko hebben als doel om de best mogelijke zorgvergelijker aan te bieden en zijn dan ook continu bezig deze te verbeteren.

Zorg is keuze, keuze is zorg