Hoe verlaag ik mijn energierekening?

Geplaatst op donderdag 17 juli 2014
Energie vergelijken

Ben je elke maand een flink bedrag kwijt aan energiekosten? Dat kan komen doordat je een slecht geïsoleerd huis hebt, of veel apparaten bezit die veel stroom verbruiken. Het kan ook zijn dat je een contract hebt bij een dure energieleverancier. Een veel voorkomende vraag is dan ook “hoe krijg ik mijn energierekening omlaag?”. In deze blog bespreken we enkele mogelijkheden die je hebt om je energierekening omlaag te krijgen.

Mijn energierekening omlaag hoe krijg ik dat voor mekaar?

Vaak hoor je mensen op bijeenkomsten een zin beginnen met “hoe ik mijn energierekening omlaag krijg”. Hieruit volgen vaak goede tips, echter is het hier niet mee klaar. In Het zoeken naar een antwoord op de vraag, hoe krijg ik mijn energierekening omlaag, is het belang van een goede vergelijking niet te onderschatten.

Als je een koophuis bezit, zou je kunnen kiezen voor zonnepanelen. Het is een eenmalige investering, maar je bespaart elke maand flink, omdat je zelf energie opwekt en de niet direct gebruikte energie terug verkoopt aan je energieleverancier. Maar in een huurhuis kan je al niet kiezen voor zonnepanelen en ook niet elke koopwoning is er geschikt voor. Als je een koopwoning bezit en interesse hebt in zonnepanelen, vraag dan eens een gesprek aan met een leverancier van zonne-installaties die jouw woonsituatie bekijkt. Zo’n leverancier kan je vertellen of je huis geschikt is voor zonnepanelen en kan je een idee geven over wat je kunt besparen.

Betere isolatie en andere energiebesparende maatregelen
Als je een slecht geïsoleerd huis bezit, gaat er veel warmte verloren. Je kunt kiezen om je huis beter te laten isoleren, of, als je handig bent, dit zelf te doen. Zorg voor dubbel glas in elk kozijn, zorg dat nergens kieren te zien zijn waar tocht doorheen kan komen en isoleer je muren met  glaswol of ander isolatiemateriaal. Het kan aanzienlijk schelen, vooral in de wintermaanden. Ook hier kan je een gesprek aanvragen met een gespecialiseerd bedrijf, die kan je alles vertellen over de mogelijkheden.

Verder zijn sommige apparaten echte stroomvreters. Een bekend voorbeeld is de wasdroger. Je was buiten ophangen of binnen op een droogrek kan enorm schelen. Verder kan je eraan denken om lampen uit te doen in vertrekken die je niet gebruikt en apparaten die niet gebruikt worden uit te schakelen. Ook de stand-by stand van apparaten kan nog aardig wat stroom verbruiken, dus is het handig om vaak stekkers uit het stopcontact te halen of verlengsnoeren aan te schaffen met een aan/uit knop. Zorg tevens voor zuinige verlichting en koop apparaten met een gunstig energielabel. De verwarming een graadje lager zetten (trek een warme trui aan) helpt ook. In kamers waar je zelden komt, zou je de verwarming ook flink lager kunnen zetten of zelfs helemaal uit.

Kies de voordeligste energieleverancier met behulp van Checko
Je kunt minder stroom en gas verbruiken door bovenstaande tips, maar wat ook helpt is zo weinig mogelijk betalen voor elke kubieke meter gas en elke kilowattuur stroom. Met behulp van Checko kan je energieleveranciers met elkaar vergelijken. Sommige leveranciers bieden extra’s, zoals energiebesparende gadgets, een slimme thermostaat of een tablet. Bekijk voor jezelf of je bereid bent een iets hoger bedrag te betalen voor deze extra’s, of dat je liever voor het laagst mogelijke tarief gaat. Checko zet alles voor je op een rijtje en helpt je om de beste keuze te maken. Je kunt het contract van je keuze vervolgens via onze site afsluiten. Je energierekening omlaag krijgen doe je met Checko!

Als u iemand vraagt hoe u bespaart, dan kunt u zeggen hoe ik mijn energierekening omlaag krijg, dankzij Checko.