Hoeveel procent stapt over van zorgverzekering in 2015?

Geplaatst op zaterdag 11 oktober 2014
Overstappen zorgverzekering

Het einde van het jaar nadert en het zorgseizoen staat weer op het punt om los te barsten. De belangrijkste reden voor veel mensen om over te stappen van zorgverzekeraar is natuurlijk de hoogte van de premie die elke maand moet worden betaald. Uit onderzoek onder verzekerden, die zijn overgestapt van zorgverzekeraar, blijkt dat 67% een lagere premie als belangrijkste reden opgeeft om over te stappen. Daarnaast speelt natuurlijk de aangeboden dekking een cruciale rol in de beslissing om over te stappen of niet. Maar hoeveel procent van de Nederlandse bevolking stap nu over van zorgverzekering?

Toename aantal mensen die overstappen van zorgverzekering

Als iedereen die aangeeft over te stappen dit ook gaat doen, dan zou dat betekenen dat ongeveer 15% van het huidige aantal zorgverzekerden zou gaan overstappen van zorgverzekering of zorgverzekeraar. Dit zou dan meteen het hoogste aantal ooit zijn. In 2014 bedroeg het percentage verzekerden dat wilde overstappen, en dat ook deed, ongeveer 8% en in 2013 was dat aantal 10%. Eén van de conclusies die men wel elk jaar kan trekken, na afloop van het overstapseizoen, is dat het aantal werkelijk overgestapte mensen lager is dan het aantal mensen dat aangaf over te willen stappen. Vaak vind men het teveel moeite om alles te vergelijken of is men simpelweg tevreden over de huidige zorgverzekering en zorgverzekeraar. De trend is wel dat elk jaar een groter aantal mensen overstapt van zorgverzekering.

Overstappen zorgverzekering, wel of niet?

Is het zinvol om over te stappen? Dan kan pas worden gezegd als alle nieuwe zorgpremies en de daarbij behorende dekkingen ergens half november van dit jaar bekend zijn. Vaak is het verstandig om te gaan vergelijken wanneer er voor de huidige zorgverzekering in 2015 een hogere premie verschuldigd is. De kans dat je dan bij een andere zorgaanbieder goedkoper uit bent is dan namelijk stukken groter.

Zoals al eerder gesteld, het vergelijken kan pas beginnen medio november, als alle premies bekend zijn. Uiteraard is niet alleen de hoogte van de premie een reden om over te stappen. Het kan zijn dat men simpelweg niet tevreden is over de huidige dekking, de service die verleent wordt of doordat er in 2015 voorwaarden met betrekking tot de dekking gaan veranderen. Daarnaast kan het zijn dat door een veranderde persoonlijke situatie je behoefte hebt aan een ander soort zorgverzekering.

Wanneer je gaat vergelijken, zal je net als iedereen, eerst de premies vergelijken omdat dit toch één van de belangrijkste beslissingsfactoren is. Daarnaast ga je kijken naar de voorwaarden die de zorgverzekeraars hanteren, let dan vooral op bijvoorbeeld de vrije zorgkeuze. Alhoewel deze voorwaarde voor de ene persoon meer van belang is dan voor de andere, is het toch belangrijk om hier goed over na te denken. Daarnaast moet je natuurlijk ook de aanvullende zorgverzekeringen gaan vergelijken. Behalve op de basisverzekering, kan ook op de aanvullende zorgverzekering flink bespaard worden.

Checko biedt een snelle en handige zorgvergelijker, waabij je alle zorgverzekeraars en hun zorgverzekeringen makkelijk kunt vergelijken en de juiste uit kan kiezen, dit kan je veel geld besparen Naast zorgverzekeringen kun je bij Checko nog veel meer producten vergelijken en overstappen en kun je tot wel 3000 euro per jaar besparen.