Hypotheek nieuws

Geplaatst op zaterdag 27 juni 2015
Hypotheek nieuews

Hypotheek 2015

De trend van stijgende huizenprijzen, in vergelijking met het voorgaande jaren, lijkt zich voort te zetten volgens de cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). In de maand mei stegen de huizenprijzen namelijk met 2,6% in vergelijking met de maand daarvoor.

De woningmarkt lijkt langzaam van de zware dip te herstellen, waarbij ook het vertrouwen langzaam weer toeneemt. Dit alles houdt in dat veel particulieren langzaam de weg weer naar de huizenmarkt hebben gevonden en waar mogelijk nog snel van de lage prijzen wil profiteren.

Als men de huidige marktprijzen vergelijkt met die van juni 2013, dan zijn deze momenteel (jun 2015) ongeveer 4,6% hoger dan toentertijd.

Het gemiddelde prijsniveau waar vaak over gepraat wordt, is voor bestaande koopwoningen in juni 2015 ongeveer even hoog als in oktober 2003. Het echte dieptepunt wat betreft de huizenprijzen werd bereikt in juni 2013, sindsdien is er sprake van een kleine maar gestage stijging van de prijzen. De huidige huizenprijzen liggen echter nog steeds bijna 18% onder de piek van augustus 2008.

Topdrukte hypotheekverstrekker
Behalve de stijgende huizenprijzen, zorgen ook de maatregelen die per 1 juli 2015 van kracht worden voor een run op hypotheken. Deze nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat de consument na 1 juli minder zal kunnen lenen, dus een minder ‘ruime’ hypotheek kan krijgen. De hypotheek zelf hoeft niet voor 1 juli rond te zijn, maar de offerte moet men wel al in huis hebben.

Let op het gaat niet om kleine aanpassingen met betrekking tot de hypotheek, maar om een aantal maatregelen waardoor er fors minder geld geleend kan gaan worden na 1 juli 2015.

NHG-bedrag omlaag
Het bedrag dat consumenten vanaf 1 juli kunnen lenen met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omlaag naar 245.000 euro. Voor 1 juli kan de consument nog 265.000 euro lenen met NHG. Trekt men de te maken kosten, zoals notaris etc. af van het bedrag van 245.000 euro, dan blijft er een maximaal bedrag over van ongeveer 231.000 euro wat de consument kan gebruiken om een woning aan te schaffen met NHG.

Voor veel consumenten is het dus van belang om de offerte voor 1 juli in huis te hebben om nog te kunnen profiteren van dat maximale bedrag van 265.000 euro. Daarnaast speelt er nog een andere reden mee dat de consument juist nu een huis wil kopen. Deze reden heeft betrekking op het percentage van het inkomen dat mag worden besteed aan de hypotheek. Dit percentage gaat namelijk ook naar beneden waardoor de consument op het zelfde salaris als voor 1 juli, 5 tot 10% minder kan lenen.

Let op, wanneer een offerte na 1 juli moet worden aangepast, dan gelden ten alle tijden de nieuwe regels.

Maximale hypotheek bedrag daalt
Hiervoor hebben wel al de aanpassing tussen de waarde van woning en het inkomen beschreven. Dit is niet de enigste maatregel gerelateerd aan het inkomen. Ook de maximale hypotheek welke met het huidige inkomen te verkrijgen is zal afnemen/dalen.

Inkomens tot 28.000 euro kunnen ergens in de range van 3 tot 6,5% minder lenen en voor de hogere inkomens zal de range ergens tussen 0,5 en 3% liggen.

Let op, deze nieuwe norm staat dus los van de verhouding tussen de waarde van de woning en de hoogte van het maximaal leenbare bedrag. Deze zogenaamde Loan to Value ratio zal jaarlijks met 1% afnemen tot het de 100% heeft bereikt. In 2015 zal deze ratio zijn afgenomen naar 103%. Dit betekend concreet dat de consument tot 103% van de waarde van de woning mag/kan lenen.

Er zijn al geluiden, vanuit de DNB, dat dit percentage naar de 90% moet vanuit het oogpunt van financiële stabiliteit.

Maximale financieringslast
Nibud heeft de maximale financieringslast berekend, waarbij rekening wordt gehouden met mogelijke onvermijdbare uitgaven, zoals hogere zorgkosten, komst van een of meerdere kinderen etc. Deze veranderingen in het uitgaven patroon zullen voor huishoudens met een hoog inkomen gemakkelijker te zijn op te vangen.

Daarnaast houd Nibud rekening met een lagere rent, waardoor er meer geleend kan worden maar minder van de belasting worden afgetrokken. Wat weer een beperking is van de leencapaciteit.

Rekenvoorbeeld – Rente 3,25%:
Bij een rente van 3,25 procent en een inkomen van 30.000 euro, dan zou men volgend jaar maximaal ongeveer 137.000 euro kunnen lenen, dat is 9.500 euro minder ten opzichte van dit jaar.

Heeft men een inkomen van 50.000 euro, dan kan men 15.775 euro minder lenen, namelijk 228.365 euro.

Conclusie
Al met al staat er veel te gebeuren en het is maar afwachten wat de uiteindelijke reële effecten hiervan zullen zijn op de woningmarkt.

Behalve dat Checko u helpt met online vergelijken en besparen, heeft Checko ook een zeer betrouwbare partij gevonden wanneer het gaat om hypotheken. Het gaat hier om de Hypotheekfabriek waarover u meer informatie kunt vinden via de volgende link.