Jaarafrekening energieleverancier, hoe werkt dit, een uitleg

Geplaatst op donderdag 6 november 2014
Jaarafrekening energieleverancier

Als je energie jaarafrekening op je deurmat valt dan vraag je je meestal een aantal zaken af:

  • Wat houden al die bedragen nu eigenlijk in?
  • Hoeveel moet ik dit jaar nu weer bijbetalen?
  • Kan dit nu niet goedkoper?

Onderstaand leggen wij eerst uit hoe een jaarrekening in elkaar steekt. Lees ook ons bericht over hoe je jouw energie tarieven kunt vergelijken om te zien hoeveel je kunt besparen op je energierekening door over te stappen naar een andere energieleverancier.

Op je jaarafrekening van je huidige energieleverancier vind je de volgende kosten terug:

  1. Leveringskosten
  2. Transport- of netwerkkosten
  3. Belastingen

1. Leveringskosten

De leveringskosten worden in rekening gebracht door je energieleverancier. De energieleverancier bepaalt de hoogte van deze tarieven. De leveringskosten bestaan uit:

Verbruikskosten
Dit zijn de kosten voor je stroom en gas verbruik. De energieleverancier bepaalt de hoogte van het tarief. De kosten zijn dus het tarief maal je energieverbruik.
Let op: Dit zijn, tezamen met de vastrechtkosten,  de enige kosten waar je wat aan kan doen door òf je energieverbruik te verminderen òf door over te stappen naar een energieleverancier met lagere energietarieven.

Voor je stroom kun je een enkele of dubbele of enkele meter in je huis hebben. Bij een enkele meter betaal je altijd één en hetzelfde tarief, onafhankelijk van het moment waarop je de stroom verbruikt. Heb je een dubbele meter dan betaal je in de ‘daluren’ (meestal vanaf 23:00 uur en ook in het weekend) een lager stroomtarief dan in de ‘piekuren’.

Vastrecht levering
Dit is een vast tarief per maand dat ook bepaald wordt door de energieleverancier. Je betaalt dit altijd, ongeacht je gebruik. Sommige leveranciers hanteren een relatief laag leveringstarief en een hoog vastrechtbedrag. Of juist andersom. Kijk bij energie vergelijken dus altijd goed naar zowel naar de energietarieven als naar de vastrechtkosten om een goed totaalplaatje te krijgen.

Regio-opslag of -toeslag
Voor de levering van het gas hanteert de Gasunie een regiotoeslag. Hoe verder je van de gasbron in Slochteren woont, hoe hoger de toeslag.

Gaskwaliteitcorrectiefactor of calorische waarde
De hoeveelheid energie die een m³ gas levert varieert. De Gasunie stelt deze waarde elke maand opnieuw vast. Als deze waarde anders is dan de waarde die de netwerkbeheerder hanteert, wordt het verschil via de correctiefactor verrekend. Deze factor ligt meestal tussen 1,0 en 1,3.

2. Transport- of netwerkkosten

Bij gemiddeld verbruik komt ongeveer 17% van de energierekening op conto van de netwerkkosten van de netbeheerders. Bekende netwerkbeheerders zijn bijvoorbeeld Stedin of Liander. Alle huishoudens moeten deze kosten aan de energieleverancier betalen. Deze draagt het geld weer af aan de netbeheerder.

Je bent dus gebonden aan het stroom- en gasnetwerk van je woonplaats. Overstappen is hierbij niet mogelijk en aan deze kosten kun je dus niets veranderen. De netwerktarieven worden vastgesteld door de ACM ( Autoriteit Consument en Markt). De kostenpost staat los van je energieverbruik.

Onder transport- of netwerkkosten vallen de volgende kostensoorten:

Periodieke aansluitvergoeding of vastrecht voor aansluiting
Een jaarlijks bedrag voor het in stand houden van de aansluiting op het gas- en elektriciteitsnetwerk. Dit bedrag is onafhankelijk van je energieverbruik.

Transportonafhankelijk tarief of vastrecht transport
Een vast tarief voor het energietransport. Dit bedrag is onafhankelijk van je energieverbruik.

Capaciteitstarief
Het bedrag dat je hiervoor betaalt is afhankelijk van de grootte van je aansluiting. De verschillende aansluitingen zijn in groepen ingedeeld. Hoe groter de aansluiting, hoe meer je betaalt.

Let op dat je niet een te grote aansluiting hebt. Voor een te grote aansluiting betaal je jaarlijks honderden euro’s meer. Ook kunnen de kosten voor het verhelpen van een storing bij grote aansluitingen flink hoger liggen.

Systeemdiensten
De kosten voor het in stand houden van het hoogspanningsnet.

Meetdienst en meterhuur
Kosten voor het gebruik van de elektriciteits- en gasmeter en eventueel het opnemen van de meterstanden. Een dubbele meter is niet duurder dan een enkele.

3. Belastingen

Bij een gemiddeld verbruik bestaat veertig procent van de energierekening bestaat uit belastingen. De energieleverancier brengt dit bedrag in rekening en draagt dit af aan de overheid.

Je kunt niets aan deze kosten veranderen, de overheid stelt de percentages en tarieven vast. Echter als je leveringskosten omlaag gaan doordat je óf minder energie verbruikt óf doordat je overstapt naar een energieleverancier met lagere tarieven voor stroom, gas en het vastrecht dan betaal je uiteindelijk minder belasting over het geheel.

Energiebelasting of energieheffing
Omdat veel energie nog steeds uit niet-duurzame bronnen komt en het milieu belastens, probeert de Nederlandse overheid door middel van deze belasting het energieverbruik terug te dringen. Hoe meer energie je verbruikt, des te meer energiebelasting je dus betaalt.

Vermindering energiebelasting of heffingskorting
Dit is een vast bedrag dat wordt afgetrokken van de energiebelasting. De overheid is van mening dat iedereen een bepaalde hoeveelheid elektriciteit en gas nodig heeft om te kunnen leven en geeft daarom compensatie op de energiebelasting.

Opslag duurzame energie (ODE)
Dit is een heffing die bestaat sinds 1/1/2013. De opbrengst wordt gebruikt voor het duurzaam opwekken van energie (door de energieproducenten). Deze heffing wordt berekend per kWh stroom en M³ gas en is dus afhankelijk van je verbruik. Erg hoog is deze heffing niet gemiddeld zo’n euro 10,- per jaar.

Btw
Over alle kosten voor de levering, de transport en het netwerk, de meterhuur en energiebelasting wordt 21% btw geheven.

Energie vergelijken

Als je je energie wilt vergelijken ben je bij Checko aan het goede adres, alle energieleveranciers en prijzen netjes voor je op een rijtje. Energie vergelijken, bespaar veel geld op je energie!