Nieuw hepatitis C medicijn in basis zorgverzekering

Geplaatst op vrijdag 21 november 2014
Hepatitis C

Goed nieuws voor patiënten die een vergevorderd hepatitis C ziekte stadium hebben. Het medicijn Sofosbuvir (Sovaldi) wordt vanaf 1 november vergoed vanuit het basispakket voor deze groep patiënten.

Na zware onderhandelingen met de fabrikant, over ander andere de prijs voor dit medicijn, heeft minister Edith Schippers (Volksgezondheid) dit heugelijke nieuws bekend kunnen en mogen maken. Dit goede nieuws is volgens haar echt een doorbraak voor zowel de patiënt als de arts. In de meest letterlijke zin van het woord betekent dit medicijn genezing voor een groep patiënten, die nu bijna niet of erg slecht geholpen konden worden.

Chronische hepatitis C

Mensen die de ziekte hepatitis C onder de leden hebben, krijgen pas na een groot aantal jaren de eerst symptomen. Vaak zijn ze dus lange tijd klachtenvrij en leven ze ‘normaal’ totdat bijvoorbeeld hun lever begint op te spelen. De huidige behandeling was erg intensief en erg belastend voor zowel de patiënt als de behandelend arts. Het nieuwe middel is minder zwaar en leidt daarnaast vaak tot genezing van deze ziekte. Voorlopig komen echter alleen de zwaardere en langdurige hepatitis C patiënten voor dit medicijn in aanmerking.

Hepatitis overzicht

 

Onderhandelingen

Op advies van het Zorginstituut Nederland is de minister zelf in onderhandeling gegaan met de producent/leverancier van dit medicijn. Dit advies werd mede ingegeven door de hoge kosten van het medicijn en de relatief grote groep patiënten die mogelijk van dit ‘nieuwe’ medicijn gebruik gingen maken. Het resultaat, wat zeer positief was, heeft er onder andere toe geleidt dat er miljoenen bespaard zijn op de extra uitgaven die dit medicijn met zich meebrengt.

Voorlopige vergoeding

Het gaat hier echter om een voorlopig besluit wat geldig is tot eind 2015 en alleen geldig voor patiënten met een gevorderd ziektestadium. Verdere onderhandelingen met de fabrikant zullen noodzakelijk zijn om dit medicijn in de toekomst aan een grotere groep patiënten te kunnen aanbieden.

Voor het vergelijken en afsluiten van een nieuwe zorgverzekering kun je terecht op Checko.nl.