Onbeperkt aantal behandelingen fysiotherapie

Geplaatst op woensdag 26 november 2014
Fysiotherapie

Onbeperkt aantal behandeling voor de fysiotherapeut in 2015? Je zult dit jaar beter je best moeten doen om een zorgverzekeraar te vinden die dit nog aanbiedt in een van zijn aanvullende zorgverzekeringen. Deze uitspraak is gebaseerd op de uitkomst van een kleinschalig vergelijkingsonderzoek, gedaan onder de verschillende aanvullende zorgverzekeringen van verschillende zorgverzekeraars. Er zijn er dus nog wel een paar zorgverzekeraars die een onbeperkt aantal fysiotherapiebehandelingen aanbieden, maar dit aantal wordt wel elk jaar minder en minder.

Aanvullende zorgverzekering en fysiotherapie

Behalve dat de premies voor de basis zorgverzekering stijgen, gebeurt datzelfde natuurlijk ook voor de aanvullende zorgverzekeringen. Is een van je belangrijkste eisen voor de aanvullende zorgverzekering een onbeperkt aantal fysiotherapiebehandelingen, dan doe je er verstandig aan om een groot aantal van de beschikbare aanvullende zorgverzekeringspakketten goed te vergelijken. Als voorbeeld van een zorgverzekeraar welke alle behandelingen vergoed voor de fysiotherapie, nemen we Delta Lloyd. In de aanvullende zorgverzekering genaamd TOP zit nog een onbeperkte dekking voor de fysiotherapie. Echter, de premie die bij deze aanvullende verzekering hoort is ook niet mis, 127,93 euro per maand! Als bijkomend voordeel is er bij deze zorgverzekeraar geen medische selectie.

Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid vergoed ook alle fysiotherapeutische behandelingen en hanteert daarnaast eveneens geen medische selectie. Het betreffende aanvullende pakket heet bij deze zorgverzekeraar TOTAAL en heeft een maandelijkse premie van 85,95 euro. Daarnaast zijn er natuurlijk ook verzekeraars welke een volledige dekking voor de fysiotherapeut al helemaal niet meer in hun pakketten hebben zitten. De Amersfoortse vergoed bijvoorbeeld maar 36 behandelingen per jaar (pakket Optimaal – 56 euro) en het Zilveren Kruis 40 behandelingen (pakket 4 sterren – 37,49 euro).

Uit ons onderzoek is gebleken dat de volgende verzekeraars nog wel een volledige vergoeding aanbieden:

Zorgverzekeraar Aanvullend pakket Zorgverzekeraar Aanvullend pakket
Avero Achmea Excellent pakket ONVZ TopFit
De Goudse Top Dekking   Superfit
Extra 3 Vva Top pakket
FNV Menzis FNV Zorg 4 Excellent dekking
PNOzorg Compleet

Aanvullende dekkingsvoorwaarden

Zoals je hierboven al hebt kunnen constateren, kan de premie per aanvullend pakket sterk variëren. Daarnaast zijn er ook nog andere factoren van belang op de hoogte van de te betalen premie, zoals bijvoorbeeld leeftijd en regio. Daarnaast kan het in je voordeel werken als je lid bent van een collectief, zoals hierboven is weergegeven voor FNV Menzis. De voorwaarden die aan deze aanvullende verzekering wordt gesteld is dat je lid moet zijn van de FNV. Een zorgverzekeraar mag zelf bepalen welke criteria er worden gehanteerd wanneer het gaat om aanvullende verzekeringen. Dit geldt alleen voor de aanvullende zorgverzekeringen en niet voor de basis zorgverzekering. De basis zorgverzekering moet namelijk voor iedereen toegankelijk zijn, vandaar de acceptatieplicht.

Medische selectie

Deze term wordt een paar keer gebruikt, maar wat wordt er nu precies mee bedoeld. Een basisverzekering kan niet geweigerd worden, maar dat geldt niet voor de aanvullende zorgverzekering. Hierdoor worden er door sommige zorgverzekeraars eisen gesteld aan de medische status van de verzekerde, voordat deze voor de verzekeraar wordt geaccepteerd. Het gaat hier dan meestal wel om de meest uitgebreide aanvullende zorgverzekeringen die er op de markt beschikbaar zijn.

Basisverzekering

Niet alle fysiotherapievergoedingen hoeven vanuit de aanvullende zorgverzekering te komen. Aandoeningen die op het lijstje staan van chronische  aandoeningen kun je onder voorwaarden vergoed krijgen uit de basisverzekering. Echter, de eerste 20 behandelingen zijn altijd voor rekening van jezelf, maar vanaf de 21e behandeling wordt deze volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Let op, heb je nog eigen risico, dan moet dat als eerste worden aangesproken. Het mooie is dat deze dekking gewoon blijft doorlopen na een jaar, want deze dekking is niet gerelateerd aan een kalenderjaar, maar aan de aandoening zelf.

reguliere fysioOnbeperkt aantal behandelingen fysiotherapie