Opstalverzekering – FAQ

Geplaatst op donderdag 22 januari 2015
Opstalverzekering vergelijken

Wat is een opstalverzekering nu eigenlijk precies en wat is belangrijk om erover te weten? Alhoewel veel mensen bij benadering de opstalverzekering goed kunnen omschrijven, zullen er maar weinig zijn die precies weten van de hoed en de rand. Daarom zullen wij van Checko proberen hier een goed beeld te schetsen van de opstalverzekering doormiddel van het beantwoorden van de meest gestelde vragen.

Wat is/doet een opstalverzekering nu precies is?
Heel simpel gezegd, een opstalverzekering is een woonhuisverzekering waarmee het risico van schade aan de woning gedekt is. Met betrekking tot het begrip schade kan men denken aan bijvoorbeeld inbraak, storm, brand, blikseminslag, water, hagel en nog meer van buitenaf komend onheil.

Is een opstalverzekering verplicht?
Ja en nee is hierbij het niets zeggende antwoord. Een opstalverzekering is in principe niet verplicht, in ieder geval niet vanwege rechtswege. Echter wordt deze verzekering vaak wel verplicht gesteld wanneer je een woning aanschaft waarop je een hypotheek laat rusten. De partij die het geld leent voor de aanschaf van de woning wil de zekerheid hebben dat wanneer het pand, door bijvoorbeeld brand verloren gaat, ze niet met lege handen achterblijft. Een opstalverzekering zorgt er min of meer voor dat aan het einde van de hypotheek het pand/woning nog bestaat. Hierdoor neemt het risico voor de geld uitlenende partij behoorlijk af.

Waarom zou ik een opstalverzekering nemen?
De reden om überhaupt een verzekering te nemen is het beperken van het risico dat je loopt m.bt. het plaatsvinden van een bepaalde gebeurtenis. In dit geval gaat het om het beperken van de financiële risico’s wanneer er iets mocht gebeuren met het dak boven je hoofd. Laten we reëel zijn, want voor de meeste mensen is de aanschaf van een woning een van de grootste aankopen/uitgaven die ze gedurende hun leven zullen doen. Daarnaast is het hebben van een dak boven je hoofd een van de primaire levensbehoefte. Dus tenzij je een geldboom hebt of beschikt over meer dan voldoende financiële middelen, is een opstalverzekering ten zeerste aan te raden.

Wat valt er allemaal onder de opstalverzekering met andere woorden wat is er gedekt?
De regel hierbij is dat niet alleen de woning zelf onder de dekking van de opstalverzekering valt, maar ook alles aan de woning welke niet zonder schade aan de woning verwijderd kan worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook schuttingen, schuurtjes en garages.

Zijn er zaken die eigenlijk nooit onder de dekking van een opstalverzekering vallen?
Ja, wanneer de woning niet goed wordt onderhouden, dan kun je dit niet verhalen op de opstalverzekering. De andere algemene standaard uitzonderingen zijn natuurrampen, opzet en roekeloosheid.

Is de opstalverzekering van verzekeraar X dan dezelfde als die van verzekeraar Y?
Nee, ze behandelen hetzelfde risico/onderwerp, maar ieder zal toch zijn eigen net iets afwijkende specifieke dekking hebben. Dit gezegd hebbende, willen we hier graag ook vermelden dat er verschillende soorten opstalverzekeringen zijn, waarbij de dekking steeds uitgebreider wordt. Hieronder vind je een zeer summiere samenvatting:

1. Uitgebreide opstalverzekering

  • Standaard opstalverzekering.

2. Extra uitgebreide opstalverzekering

  • Schroei-, zeng- en smeltschade;
  • Water dat van buitenaf het huis binnenstroomt op de begane grond;
  • Schade gemaakt om een lek in de waterleiding te repareren.

3. Allrisk opstalverzekering.

  • Al het van buitenkomend onheil wat schade aan de opstal aanricht, behalve de uitzonderingen.
  • Dit is de meest uitgebreide opstalverzekeringsvorm.

Maar hoe weet een verzekeraar nu wat de waarde is van mijn woning/opstal?
De grootst mogelijke schade aan uw opstal is wanneer deze met de grond gelijk wordt gemaakt door bijvoorbeeld brand. De waarde van het herbouwen wordt daarom door de meeste verzekeraars gebruikt als de waarde van de woning. De zogenaamde herbouwwaarde. Het vaststellen van deze waarde is erg belangrijk en gebeurt normaal gesproken via een herbouwwaardemeter welk is opgesteld door de Bond van Verzekeraars. Belangrijk is, wanneer je verbouwd of gewoon door de waardestijging van de woning, dat je het verzekerde bedrag (herbouwwaarde) regelmatig checkt om onderverzekeren te voorkomen.

Hoe sluit ik een opstalverzekering af?
Het meest simpele is om gebruik te maken van de online vergelijkers. Wij van Checko hebben ons best gedaan om de best mogelijke opstalverzekeringvergelijker op onze site te krijgen. Via deze vergelijker kun je je persoonlijke voorkeuren ingeven en daarnaast verschillende soorten opstalverzekeringen vergelijken. Wanneer je de voor jou juiste verzekering hebt gevonden, kunt je deze direct online afsluiten.

Wij van Checko hopen dat er een hoop duidelijk is geworden met betrekking tot het product opstalverzekeringen.

Klik hier om naar opstalverzekering vergelijken te gaan.

 

Opstalverzekering