Opstalverzekering verplicht?

Geplaatst op dinsdag 16 december 2014
Opstalverzekering

Woonverzekeringen

Belangrijk om te weten is dat een opstalverzekering een vrijwillige verzekering van je opstal/woning is. Echter kan het wel zo zijn dat een dergelijke opstalverzekering verplicht wordt gesteld als je een huis koopt wat gefinancierd wordt doormiddel van een hypotheek. De bank verplicht je dan meestal wel om een opstal verzekering op de betreffende opstal af te sluiten. De bank wil behalve zekerheid dat de lening wordt terugbetaald, ook zekerheid hebben met betrekking tot het verhypothekeerde pand (opstal/woning). Wanneer de lening niet wordt terug betaald zal het betreffende object verkocht worden op de lening af te sluiten. Om dit belang veilig te stellen, stelt de bank vaak als eis dat er een opstalverzekering wordt afgesloten. Let op, als je een woning huurt hoef je niet te beschikken over een dergelijke verzekering, dan is de eigenaar daarvoor verantwoordelijk.

Wat is een opstalverzekering?

Wikipedia zegt hier het volgende over: ‘Een opstalverzekering is een verzekering die schade aan de opstal dekt’. Maar wat valt dan allemaal onder het begrip opstal zul je je afvragen waarschijnlijk? Volgens wederom Wikipedia: ‘Een opstal is een bouwwerk, een door de mens op de grond geplaatst (gestald) object. Een schutting is dus eveneens een opstal. Bomen en struiken, welke ook een door de mens op de grond geplaatst object kunnen zijn, worden echt aangeduid met het begrip houtopstand en vallen niet als zodanig onder het begrip opstal.’

Onder de opstalverzekering vallen veel verschillende schadeoorzaken. Een opstalverzekering wordt daarom vaak ook een schadeverzekering genoemd en ingedeeld in de categorie van de brandverzekeringen. Verzekeraars geven meestal ook nog eens een eigen naam aan de verschillende soorten opstalverzekeringen welke ze aanbieden. De verschillen in de opstalverzekeringen welke door verzekeraars worden aangeboden, hebben vaak betrekking op de uitgebreidheid van de betreffende dekking. De uitgebreidheid van de dekkingen, gerelateerd aan de opstal verzekering, zijn namelijk in de volgende categorieën in te delen:
• Uitgebreide opstalverzekering;
• Extra uitgebreide opstalverzekering;
• Allrisk opstalverzekering.

Wat is het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering?

In tegenstelling tot de opstalverzekering, verzeker je je met een inboedelverzekering tegen schade aan zaken die niet ‘nagelvast’ zitten aan de woning/pand. Met een inboedelverzekering verzeker je je inboedel (meubels, sieraden, kleding, apparatuur etc.) niet alleen tegen bijvoorbeeld brand en diefstal, maar ook tegen water-, rook- en roetschade. Bij de inboedelverzekering gaat het dus om roerende goederen en bij de opstalverzekering om onroerend goed.

Wat wordt er door een opstalverzekering gedekt?

Een opstalverzekering dekt de schade aan zaken die aan het huis vastzitten. Hieronder vallen dus ook zaken als de centrale verwarming, de leidingen en het sanitair in het toilet en de badkamer. Bepaalde schades worden niet gedekt door de opstalverzekering, zoals bijvoorbeeld schade door aardbevingen, atoomkernreacties of vulkaanuitbarstingen.

Bij de opstalverzekering zijn er twee soorten uitgebreide dekkingen met betrekking tot de schade: de extra uitgebreide dekking en de zogenaamde allriskdekking. Het verschil tussen deze twee verzekeringen is dat bij de extra uitgebreide dekking alleen gebeurtenissen gedekt zijn die in de polisvoorwaarden staan. De Allrisk dekking dekt eigenlijk alle soorten schades, behalve als deze zijn uitgesloten. Doorgaans biedt de Allrisk dekking dus meer zekerheid in geval van schade. Het is daarom verstandig om goed te kijken naar de voorwaarden en de genoemde uitsluitingen, zeker als je huis bijzondere elementen heeft (bijvoorbeeld glas-in-lood ramen etc.)

Wat wordt er door een inboedelverzekering gedekt?

Door de inboedelverzekering wordt de schade gedekt aan zaken in de woning welke niet ‘aard- en nagelvast’ zitten. Hieronder valt: waterschade, schade door blikseminslag, brandschade, ontploffing, inbraak, gewelddadige beroving, storm (dan wel minimaal windkracht 7), smelten en schroeien. Wat niet gedekt wordt door de inboedelverzekering is de schade door opzet, achterstallig onderhoud of door grove eigen schuld.

De inboedelverzekering heeft dezelfde twee dekkingsvarianten als de opstalverzekering: de extra uitgebreide dekking en de allrisk dekking. Extra uitgebreid dekt alleen voorvallen die expliciet in de polisvoorwaarden staan vermeld. De allrisk dekking dekt alle schade als gevolg van ‘elk plotseling van buiten komend onheil’.

Conclusie

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wordt over het algemeen wel aangeraden. Als je brand of wateroverlast krijgt, of er wordt ingebroken, dan kan je op de geleden schade verhalen op je inboedelverzekering. Een opstalverzekering is ook niet wettelijk verplicht, maar huiseigenaren kunnen door de hypotheekverstrekker dus wel verplicht worden om er één af te sluiten!

Bij Checko kun je zowel inboedel- als opstalverzekeringen vergelijken en direct afsluiten. Klik hier om de beste verzekering voor jouw situatie te vinden!

Opstalverzekering