Opstalverzekering, wat valt er onder en wat is juist niet verzekerd?

Geplaatst op donderdag 5 maart 2015

Het is goed om te weten wat er allemaal wel en wat er niet onder de opstalverzekering valt. Wist je trouwens dat een opstalverzekering niet wettelijk verplicht is. Maar als je een koopwoning hebt met een hypotheek dan zal de hypotheekverstrekker je meestal wel tot het afsluiten van een opstalverzekering verplichten. Mocht de bank dit niet doen dan toch is het belangrijk om een opstalverzekering af te sluiten. Lees daarom hieronder wat wel en wat er niet onder de opstalverzekering dekking valt (ook wel woonverzekering genoemd).

De opstalverzekering, dekking voor je huis en bijgebouwen

Wat kan er allemaal gebeuren. Uiteraard gaan we er niet van uit maar een huis kan afbranden of bijvoorbeeld door storm beschadigd raken. Een opstalverzekering dekt de schade aan je woning maar ook aan je bijgebouwen zoals de garage of je schuurtje. Glas (de ramen of ruiten) moet je trouwens veelal apart bijverzekeren.

Wat is niet verzekerd bij een opstalverzekering?

Er zijn diverse calamiteiten die uitgesloten zijn van dekking van de opstalverzekering. Calamiteiten zoals aardbevingen, overstromingen, atoomkernreacties of rellen en opstanden (oorlog) zijn nooit verzekerd door een opstalverzekering.

Opgesomd ziet dit er als volgt uit, een opstalverzekering dekt (standaard) nooit:

 • aardbevingen
 • overstromingen
 • molest (oorlogsgeweld)
 • atoomkernreacties
 • funderingen
 • glas

Is de fundering meeverzekerd bij de opstalverzekering?

De fundering van de woning is bij veel opstalverzekeringen niet gelijk meeverzekerd. Maar omdat de fundering bij sommige gebeurtenissen, zoals een ontploffing toch beschadigd kan worden is het wel erg handig om de fundering gelijk mee te verzekeren. Bj sommige opstalverzekeringen is de fundering trouwens wel gelijk inbegrepen.

Let ook op of de woning bewoond is of niet. Als een huis lange tijd niet bewoond is (bv langer dan 2 maanden) dan wordt de dekking vaak beperkt (storm, brand en luchtverkeer). Hetzelfde geldt ten tijde van een verbouwing, dan is ook een lagere dekking van toepassing , met name als de woning nog niet waterdicht is, bijvoorbeeld als het dak open is.

Wat valt er dan wel onder de opstalverzekering?

Hier geldt in principe een simpele stelregel: Alles wat nagelvast aan je woning vastzit en je dus niet eenvoudig kunt weghalen zonder iets te beschadigen, valt onder de opstalverzekering. Alles wat los staat en je zo kunt oppakken en meenemen valt onder de inboedelverzekering.

Om uit te zoeken wat er precies gedekt is onder jouw opstalverzekering is er een eenvoudige regel. Alles wat vast zit aan het huis en je niet zo maar kunt weghalen zonder te beschadigen, hoort bij het huis zelf. Alles wat je op kunt pakken en mee kunt nemen, valt onder de inboedel. De vloer is ook vaak lastig. Als je klik-laminaat hebt wat je kunt meeverhuizen valt dit onder de inboedelverzekering. Ligt de vloer vastgelijmd of vastgespijkerd? Dan hoort het bij het woonhuis.

Valt de schade onder de opstalverzekering of juist onder de inboedelverzekering?

Het kan zijn dat de grens tussen de opstal- en inboedelverzekering soms lastig te stellen is.

Zoals we al stelden valt alles wat aan het huis vast zit in de regel onder de opstalverzekering en alles wat los zit onder de inboedelverzekering. Er zijn echter een paar aparte gevallen:

 1. De vloer is vaak oorzaak van verwarring, valt het nu onder de inboedel- of opstalverzekering? Het ligt eraan of de vloer is vastgelijmd aan de vloer. Is dit het geval dan is het onderdeel van de opstalverzekering. Is dit niet het geval, bijvoorbeeld bij kliklaminaat, dan valt het onder de inboedelverzekering.
 1. Een koelkast die is ingebouwd (inbouwkoelkast) valt namelijk onder de opstalverzekering, omdat deze aan de woning vastzit. Een aparte, losse koelkast valt juist weer onder de inboedel en dus inboedelverzekering, omdat deze als je gaat verhu‘ie aan uw huis ‘vastzit’. Maar een losse koelkast valt onder uw inboedelverzekering, omdat u die gewoon meeneemt als u bijvoorbeeld gaat verhuizen.

De dekkingsvarianten van de opstalverzekering

Er zijn bij een opstalverzekering vaak drie dekkingen mogelijk : 

 1. Uitgebreide dekking

Dit valt meestal onder de dekking van de uitgebreide opstalverzekering:

 • Ontploffing;
 • Waterschade;
 • Vandalisme;
 • Blikseminslag;
 • Brand;
 • Diefstal en (poging tot) inbraak;
 • Aaanrijding of aanvaring;
 • Olie, roet en rook;
 • Vliegtuigen die neerstorten;
 • Relletjes en opstootjes;
 • Schade als gevolg van scherven van ruiten of spiegels (geen schade aan);
 • Storm, vanaf windkracht 7;
 • Onvoorziene waterschade;
 • Bomen die omvallen, of kranen en heistellingen.
 1. Extra uitgebreide dekking:

De uitgebreide opstalverzekering biedt de volgende aanvullende dekkingen:

 • Schade door regen die op begane grond of via de weg binnenkomt.
 • schroei-, zeng- en smeltschade.
 • hak- en breekwerk dat nodig is om het probleem in de waterleiding te vinden en het repareren daarvan. 
 1. Meest uitgebreide dekking: (andere naam is ‘all-risk of ‘van buiten komend onheil’)
 • De meest uitgebreide of allrisk dekking vergoedt alle evenementen die je maar kan bedenken.

Wat dekt de opstalverzekering nog meer?

Het kan voorkomen dat men kosten moet maken om ergere schade te voorkomen. Soms moet je bij schade kosten maken om een grotere schade te voorkomen of te beperken. Dit kan dan door de opstalverzekering vergoed worden. Ook de kosten van een schade-expert kan door de opstalverzekering vergoed worden. Ten slotte heb je soms te maken met extra opruimingskosten of kosten voor het tijdelijk gebruik maken van een hotel. Dit soort kosten zijn dan vaak tot een maximum van 10 procent van de verzekerde som gedekt.

We hopen je met dit bericht op weg geholpen te hebben met het verkrijgen van inzicht in wat een opstalverzekering dekt en wat er juist niet onder valt. Vergelijk je opstalverzekering op Checko.nl om de goedkoopste opstalverzekering te vinden met de beste dekking!