Overstappen Energie – Feiten en fabels

Geplaatst op zaterdag 16 januari 2016
energie vergelijken

Overstappen van energieleverancier, energiecontracten, vastzetten van energieprijzen, groene stroom etc. Dit is nog maar een kleine greep uit het aantal onderwerpen waar de consument regelmatig mee wordt geconfronteerd.

Iedereen heeft dan ook wel een mening over het overstappen naar een andere energieleverancier en de meesten zullen het een gedoe vinden. Vooroordelen te over dus, vandaar dat we in dit artikel proberen de feiten van de fabels te onderscheiden.

Feiten en Fabels van het overstappen ….

Overstappen kost behoorlijk wat moeite

Dit is echt een fabel. Alhoewel het overstappen natuurlijk niet vanzelf gebeurt, ben je er in principe maar weinig tijd aan kwijt. Belangrijkste is dat je weet wat je wilt en wat je huidige gebruikt is en leverancier. Dan kan het overstappen in een dikke 10 minuten geregeld zijn.

Overstappen van energieleverancier levert geld op

FEIT en dat schrijven we in hoofdletters. Als je nog nooit bent overgestapt en al jaren zit vastgeroest bij dezelfde energieleverancier, dan kan het zomaar zijn dat overstappen je een besparing van ettelijke honderden euro’s kan opleveren. Ben je een jaarlijkse overstapper, dan weet je al dat je niet telkens een dergelijke besparing kunt genereren. Echter, niks doen kost je geld, want wanneer bijvoorbeeld je jaarcontract is verlopen, plaatst de energieleverancier je automatisch in een hogere tariefgroep waardoor je duurder uit bent. Daarnaast krijg je vaak een leuk extraatje wanneer je overstapt. Dat kan een bonus (geldbedrag) zijn of bijvoorbeeld een nieuwe gadget. Overstappen loont dus bijna altijd, al is het maar door je jaarcontract te vernieuwen zodat je niet onder de hogere  standaardcontracten komt te vallen.

Overstappen vergroot het risico om onbedoeld van energie te worden afgesloten

Een fabel omdat het overstappen niets meer is dan een administratieve handeling. Alleen in de computersystemen verandert er iets, meer niet. Dus door het loop je niet het risico van gas en stroom te worden afgesloten.

Maar wat als het overstappen (administratief) nu eens niet goed gaat?

Feit. Kan altijd gebeuren. Geen enkel systeem is onfeilbaar en er is vaak nog steeds sprake van menselijk handelen gedurende het overstap-proces. Echter een simpel telefoontje is vaak de oplossing.

Welkomstcadeaus een goede deal

Fabel. Dit doen de energiemaatschappijen niet zomaar. Overstappen is echt een goed idee, maar doe het niet voor het gratis gadget. Dit gadget betaal je namelijk vaak dubbel en dwars terug. Voor niks gaat de zon op, maar zeker niet bij energiemaatschappijen. Daarnaast wordt er vaak als voorwaarden gesteld dat je een contract voor meerdere jaren moet afsluiten. Een win/win situatie voor de energieleverancier maar niet voor de consument. Dus deals met gratis gadgets, No Deal!

Goedkoper uit met een meerjarig contract?

Dit is afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen. Neem een vat ruwe olie als voorbeeld, deze heeft prijzen gekend van 30 tot en met ruim 100 dollar per vat. Toen de olie ruim boven de 100 dollar stond, werd aangegeven dat de olieprijs nooit meer lager zou kunnen dan 80 dollar. Niet zo lang daarna kelderde de prijs naar 30 euro (januari 2016). We willen hiermee aangeven dat een langere deal gunstig kan zijn als je de toekomstige prijsontwikkelingen zou kunnen voorspellen.

Hieraan kan worden toegevoegd dat 1-jarige contracten tot nu toe altijd voordeliger zijn geweest dan meerjarige contracten. Verder berekent de energieleverancier een opslag omdat ze over een langere periode een prijsrisico lopen.

Overstappen of kiezen voor korting bij huidige leverancier?

Feit. Kies voor overstappen omdat daar momenteel meer geld aan besteed wordt dan aan het behouden van klanten. Nieuwe klanten krijgen vaak hogere kortingen en betere energietarieven dan bestaande klanten. Echter is de laatste tijd klantbehoud hoger op de agenda van verschillende energiemaatschappijen komen te staan.

Een van de oorzaken van deze situatie is de consument zelf. Vroeger bleef men altijd maar bij dezelfde maatschappij en dacht men er vaak niet over om over te stappen. Dit geldt nog steeds voor veel mensen, alhoewel er wel sprake is van een kentering in deze.

Moet ik een opzegvergoeding betalen?

Als je overstapt voor het einde van het huidige contract, dan in meeste gevallen wel. Is je jaarcontract stilzwijgend verlengd dan mag je daar vaak vanaf zonder boetes of iets dergelijks.

Alleen door jaarlijks over te stappen blijf ik profiteren van lage prijzen

Feit. Zoals eerder gesteld, je valt na afloop van je contract in een hogere tariefgroep. Dus ben je in alle gevallen duurder uit. Wij van Checko raden daarom ook aan om na afloop van elke contract te vergelijken welke overstap het beste voor je is. Dit doe je door te vergelijken en de voor jou beste deal af te sluiten.