Overstappen energie zonder boete

Geplaatst op woensdag 6 augustus 2014
Energierekening

De meeste mensen weten wel dat overstappen naar een andere energieleverancier zeker kan lonen, bijvoorbeeld naar Energie Direct of naar de Nederlandse Energie Maatschappij. Gezinnen kunnen honderden euro’s per jaar betalen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier. De wat duurdere leveranciers geven soms extra’s zoals een slimme thermostaat of een iPad, maar als je daar geen belang bij hebt kan je rustig overstappen naar de goedkoopste aanbieder. Checko helpt je om de verschillende energieaanbieders voor je op een rijtje te zetten en als je een geschikte leverancier hebt gevonden kan je het contract via onze site direct afsluiten.

Maar de boete dan? Wanneer kun je energie overstappen zonder boete?

Wat veel mensen echter tegenhoudt is de eventuele overstapstapvergoeding, oftewel een boete. Wanneer je na een energie vergelijk je contract opzegt bij je oude energieleverancier en overstapt naar een andere energiemaatschappij, kan het zijn dat je deze overstapvergoeding die qua hoogte kan variëren, moet betalen. In welke gevallen geldt dit? Dat hangt af van het type energiecontract dat je hebt bij je huidige aanbieder.

Als je je huidige energiecontract voor onbepaalde tijd hebt afgesloten, kan je qua energie overstappen zonder boete, je huidige leverancier mag je geen overstapvergoeding berekenen. Wel geldt er een wettelijke opzegtermijn van 30 dagen. Sommige leveranciers hanteren echter een kortere opzegtermijn.

Heb je een contract met een vaste looptijd en is deze looptijd nog niet verstreken? Dan krijg je naast de opzegtermijn te maken met een opzegvergoeding. Deze is qua hoogte afhankelijk van hoe lang het contract nog duurt.

Er bestaan ook contracten waarbij de looptijd stilzwijgend wordt verlengd door je leverancier. In dat geval betaal je aan opzegvergoeding maximaal 50 euro voor stroom en 50 euro voor gas, indien de leverancier heeft gemeld dat de looptijd stilzwijgend verlengd zal worden. Heeft je leverancier dit niet gemeld, dan mag zij maximaal 25 euro per product vragen.

Sinds 1 januari 2011 mogen energiecontracten echter alleen nog stilzwijgend worden verlengd voor onbepaalde tijd. Heb je dus na die datum je contract afgesloten, dan krijg je na het aflopen van de oorspronkelijke periode een contract voor onbepaalde tijd en zoals eerder gemeld, kan je dan qua energie overstappen zonder boete.

U kunt de opzegvergoeding soms terugkrijgen

Twijfel je of je op dit moment wel wilt overstappen vanwege de overstapvergoeding die je moet betalen? Er zijn leveranciers die deze boete voor je willen betalen. Je kunt dan op het gebied van energie overstappen zonder boete. Kijk met behulp van Checko zorgvuldig naar de voorwaarden om te zien welke leveranciers bereid zijn je overstapvergoeding voor je te betalen wanneer je naar hen overstapt.

Met Checko kan je dus tarieven vergelijken, maar als je een overstapvergoeding moet betalen kan het dus ook handig zijn om een nieuwe energieleverancier te kiezen die deze boete voor je wil betalen. Dus wil je overstappen van energieleverancier zonder boete te betalen? Checko helpt je te kiezen voor de energieleverancier die het beste bij jouw situatie past!