Overstappen naar een andere energieleverancier

Geplaatst op donderdag 17 juli 2014
Energierekening

Heb je het idee dat je teveel betaalt voor je energie? Dat zou heel goed kunnen. Veel mensen kunnen op stroom- en gaskosten betalen wanneer ze overstappen naar een goedkopere aanbieder. Er zijn zelfs mensen die elk jaar overstappen naar de op dat moment goedkoopste energieleverancier. Wij geven je wat tips over zaken waar je over na moet denken bij het overstappen  naar een andere energieleverancier, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Tips voor het overstappen naar een andere energieleverancier

Kijk bij het overstappen wanneer je contract bij je oude leverancier afloopt. Is het een contract voor onbepaalde tijd omdat de vooraf overeengekomen contractduur al verlopen is, dan kan je altijd kosteloos overstappen naar een andere energieleverancier. Is je contract nog niet afgelopen, dan berekenen sommige leveranciers een boete. Het kan echter ook zijn dat je nieuwe leverancier deze boete voor je wil betalen, omdat je naar hen overstapt.

Kijken naar het laagste gas- en stroomtarief is goed, maar let ook op bijkomende kosten, zoals transportkosten, energiebelasting en vastrecht. Kijk dus naar het totaalplaatje voor je kiest voor het overstappen naar een andere energieleverancier.

Sommige leveranciers stunten met aantrekkelijke actietarieven. Daar kan je voor kiezen, maar let wel op hoe lang zo’n actietarief geldig is en of het daarna niet alsnog heel duur is. Let verder ook op de voorwaarden, zijn er bijvoorbeeld boetes als je te laat betaalt?

Er zijn energieleveranciers die extra’s bieden, zoals een slimme thermostaat, gratis energiebesparende gadgets of een tablet waarop je je energieverbruik kunt bijhouden. Die extra’s worden je gratis aangeboden, maar vaak liggen bij zulke contracten de tarieven wel hoger. Denk rustig na over of deze extra’s aantrekkelijk voor je zijn, of dat je liever kiest voor het laagste tarief zonder deze extra’s.

Langdurende contracten afsluiten, bijvoorbeeld voor 3 of zelfs 5 jaar, is vaak goedkoper. Je zit dan echter wel vast aan een lang contract en betaalt waarschijnlijk een boete als je binnen de contractperiode overstapt. Wil je eenmalig overstappen naar een andere energieleverancier of ben je van plan het vaker te doen als zich nieuwe aanbiedingen aandoen? In het laatste geval kan je het beste kiezen voor een 1-jarig contract.

Energietarieven vergelijken doe je met Checko

Wil je weten welke energiemaatschappijen tegenwoordig de beste tarieven hanteren en onder welke voorwaarden? Daar helpt de energievergelijkingstool van Checko je bij. Wij zetten alle tarieven voor je op een rijtje. Vergeet niet naar de voorwaarden te kijken en maak met behulp van Checko de beste keuze, zodat je het meest bespaart. Je kunt het contract van je keuze vervolgens via onze site afsluiten.

Overstappen naar een andere energieleverancier? Checko helpt je verder!