Overstappen zorgverzekering, ontevredenheid voornaamste reden

Geplaatst op donderdag 6 november 2014
Afsluiten zorgverzekering

Overstappen zorgverzekering, zoals elk jaar hebben veel Nederlanders ook voor 2015 het voornemen om over te stappen van zorgverzekering. Behalve het zoeken naar een lagere premie met een betere dekking, is ontevredenheid over de huidige zorgverzekering en/of zorgverzekeraar één van de voornaamste redenen dat men op zoek gaat naar een andere zorgverzekeraar.

Aantal Nederlanders dat overstapt van zorgverzekering neemt elk jaar toe

De groep Nederlanders dat wil gaan overstappen van zorgverzekeraar neemt elk jaar toe. Dit komt mede door alle campagnes die door de verschillende zorgverzekeraars worden gevoerd, maar ook door de crisis, waardoor mensen niet graag meer teveel betalen. Echter, het overstappen moet ook echt daadwerkelijk gebeuren en de stap om de zorgverzekeringen te gaan vergelijken moet ook worden gezet. De praktijk van afgelopen jaren laat zien dat dit niet altijd gebeurt. Om verschillende redenen wordt deze stap niet altijd gezet.

Verschil tussen intentie om over te stappen van ziektekostenverzekering en daadwerkelijk overstappen

Bovenstaande wordt door verschillende onderzoeken bevestigd. Vaak blijkt dat tussen 56 en 62 procent van de ondervraagden de intentie heeft om over te stappen naar een andere zorgverzekering of zorgverzekeraar. In de praktijk blijkt echter dat van deze grote groep ondervraagden, slechts een ruime 8 procent dit ook daadwerkelijk heeft gedaan. Het daadwerkelijk overstappen blijkt toch een bottleneck te zijn voor veel mensen. Behalve dat verandering door de mens van nature als eng wordt beschouwd, kan het natuurlijk ook zo zijn dat de ondervraagde personen achteraf gezien toch meer tevreden waren met hun huidige zorgverzekering dan dat ze in eerste instantie dachten.

Op zoek naar een lagere zorgpremie

Eén van de belangrijkste drijfveren blijft toch het zoeken naar een lagere premie. Dit kan doorgaans een flinke besparing per jaar op leveren. De enige investering die deze besparing vergt is tijd. Je moet even de tijd nemen om alles goed te vergelijken. Het overstappen van zorgverzekeraar is erg gemakkelijk en wordt in de meeste gevallen ook nog eens ondersteund door de ‘nieuwe’ zorgverzekeraar. De nieuwe zorgverzekeraar zegt voor jou je huidige zorgverzekering op. Simpeler kan bijna niet zou je zeggen.

Meer keuzevrijheid van zorgaanbieders

Naast een lagere premie is de tweede reden om over te stappen vaak de grotere keuzevrijheid die men bij een nieuwe zorgverzekering krijgt.

Overstappen zorgverzekering? Vergelijk de zorgverzekeringen op Checko

Het lijkt lastig om een goede vergelijking te maken tussen de verschillende zorgverzekeringen. Maak daarom gebruik van een online vergelijkingsmodule zoals die van Checko, zodat je niet alleen op premie maar ook op verschillende soorten dekking kunt vergelijken om tot een goede keuze te komen van jouw zorgverzekering. Voor zorgverzekering vergelijken klik je op deze link.