Premie zorgverzekering stijgt bij zorgverzekeraars VGZ en Univé

Geplaatst op woensdag 12 november 2014
Premies zorgverzekeringen stijgen

De premie van de zorgverzekeringen van zorgverzekeraars VGZ en Univé gaan omhoog in 2015. VGZ verhoogt de premie van de basisverzekering met 6 tot 14 procent en de premie van de ziektekostenverzekering voor klanten van Univé stijgt 11 tot 12 procent.

Premie zorgverzekering stijging van VGZ in 2015

VGZ heeft momenteel drie soorten basisverzekeringen.

  1. De restitutiepolis gaat volgend jaar 14 procent meer kosten, en bedraagt dan 113,95 euro per maand.
  2. De naturaverzekering zal met ruim 12 procent omhoog gaan naar 107,95 euro per maand.
  3. De selectieve polis, waarbij met een beperkter aantal zorgverleners gewerkt wordt, wordt ruim 6 procent duurder en gaat naar 97,95 euro.

Klanten zullen volgend jaar per maand 6 tot 14 euro meer gaan betalen voor hun basisverzekering. VGZ stelt dat de verhoging van de premie komt doordat de kosten van de wijkverpleging volgend jaar door de zorgverzekeraars vergoed moeten worden. De kosten voor aanvullende verzekeringen zullen met 1 procent stijgen.

Premie zorgverzekering stijging van Univé in 2015

Ook Univé heeft afgelopen dinsdag de premies voor 2015 naar buiten gebracht. De naturapolis zal in 2015 ruim 11 procent meer gaan kosten, namelijk 107 euro. De premie voor de restitutiepolis zal met  12 procent omhoog gaan, naar 112 euro. Nieuwe klanten van Univé krijgen het eerste jaar 10 procent korting op de basisverzekering. Ook klanten die schadeverzekeringen bij het bedrijf hebben lopen, ontvangen een korting. De premie voor aanvullende verzekeringen stijgt ongeveer 1 procent.

Premie zorgverzekering stijging van IZA en UMC in 2015

Vorige week hadden IZA en UMC, onderdeel van VGZ, de premies al bekend gemaakt en zij verhogen de premie met respectievelijk 9 en 16%. VGZ is de op één na grootste zorgverzekeraar, Achmea is de grootste zorgverzekeraar van Nederland.

Premie zorgverzekering DSW blijft gelijk in 2015

In september heeft DSW als eerste haar zorgpremie voor 2015 bekend gemaakt, waarbij zij meldden dat zwel de premie voor de basis- als de aanvullende verzekering gelijk zal blijven.

Consumentenbond is van mening dat de zorgpremies zouden moeten dalen

De Consumentenbond is juist van mening dat de premies zouden moeten dalen, omdat de behaalde winst over 2013 en de hoge reserves terug zouden moeten worden gegeven aan de klant. VGZ stelt dat ze een aanzienlijk gedeelte van de reserves teruggeeft. Zonder deze teruggave zou de zorgpremie voor 2015 gemiddeld 6,50 euro per maand hoger worden.

Een woordvoerder van de Consumentenbond is behoorlijk geschrokken van de aangekondigde verhogingen. “We zijn erg nieuwsgierig naar de onderbouwing van de premie, want DSW heeft ook last van de overheveling van wijkverpleging en die houdt de premie gelijk.” “We hebben berekend dat VGZ vorig jaar 159 euro winst per verzekerde heeft gemaakt. Gemiddeld maakten zorgverzekeraars 116 euro winst per verzekerde, waarvan 84 euro over de basisverzekering. Daarover zou geen winst gemaakt mogen worden”, aldus de woordvoerder.

Andere zorgverzekeraars zullen ook hun premies verhogen

Aangezien VGZ een marktaandeel van 25 procent heeft, is de kans groot dat ook de andere grote zorgverzekeraars “aanzienlijke stijgingen” zullen haan aankondigen. “Door de relatief lage premie van budgetpolissen zullen meer mensen hiervoor kiezen.”

Zorgverzekeraars hebben tot 19 november de tijd om hun premie voor 2015 beked te maken.

Check na 19 november, maar voor 31 december 2014, alle zorgverzekeringen op Checko en sluit de best passende verzekering af en bespaar zo veel geld per jaar uit!