Rechtsbijstandsverzekering, waarom en voor wie?

Geplaatst op woensdag 14 oktober 2015

 

Er zijn verzekeringen waar iedereen wel het nut van inziet, zoals de zorgverzekering en de autoverzekering. Weinig mensen kunnen torenhoge ziekenhuisrekeningen of de kosten bij schade aan een persoon bij een auto-ongeval zelf opbrengen, dus snapt men wel dat deze verzekeringen verplicht worden gesteld.

Bij andere zaken kan je zelf kiezen of je je ervoor wilt verzekeren, en dan verschilt het van persoon tot persoon of men het nut ervan inziet om er geld aan uit te geven. Een rechtsbijstandverzekering is zo’n soort verzekering. Iedereen wil wel juridische bijstand bij geschillen, maar niet iedereen heeft er de maandelijkse premie voor over die het kost om je hiervoor te verzekeren. Voor wie is een rechtsbijstandverzekering eigenlijk bedoeld en in welke gevallen is het verstandig om er, ondanks de kosten, toch een af te sluiten?

Denk niet te snel dat juridische hulp gedekt wordt door je overige verzekeringen

Sommige mensen onderschatten het belang van een rechtsbijstandverzekering. Ze denken dat ze deze niet nodig hebben vanwege de andere verzekeringen die ze hebben. Ze denken dan bijvoorbeeld dat de aansprakelijkheidsverzekering de schade wel dekt die je zelf per ongeluk aan eigendommen of personen toebrengt, en dat overige verzekeringen dan niet nodig zijn. Het kan echter zijn dat je aansprakelijk wordt gesteld voor schade, terwijl jij zelf vindt dat jou totaal niets verweten kan worden, dat het echt jouw schuld niet is. In dat geval is een rechtsbijstandverzekering toch wel erg handig, niet alleen om de schade op de juiste persoon te kunnen verhalen, maar ook voor genoegdoening, gemoedsrust en het zuiveren van je naam.

Een rechtsbijstandverzekering voor verkeerszaken dekt vaak ook medische geschillen. De kans dat je ooit in conflict komt met een zorgverlener of zorgverzekeraar is zeker niet te verwaarlozen. In de vergelijkingstool van Checko kan je eenvoudig terugvinden welke zaken gedekt worden.

Naast verkeer en medische zaken zijn er diverse andere modules

Naast de module verkeer en medisch, die bij veel maatschappijen als basismodule geldt, zijn er diverse andere modules, die per verzekeringsmaatschappij kunnen verschillen. Het is ook per persoon verschillend of het genoeg nut heeft om er de premie voor over te hebben, maar in het algemeen kunnen we stellen dat mensen vaak voor conflicten komen te staan waarbij het handig zou zijn geweest om over een rechtsbijstandverzekering te beschikken. Dat terwijl de premies vaak niet eens zo hoog zijn, dus denk dus niet te snel dat je wel zonder kunt en dat het te duur is om de moeite waard te zijn.

Zo is er bij veel maatschappijen een module consumentenzaken & wonen. Wie kent niet de verhalen over niet-geleverde of beschadigde producten van webwinkels, een verbouwing waarbij slecht werk is geleverd of een geschil met de buren over bijvoorbeeld geluidsoverlast? Wie denkt dat de politie meteen orde op zaken zal stellen kan bedrogen uitkomen. Verzekerd zijn voor juridische bijstand kan dan een ware uitkomst zijn om toch je gelijk te krijgen en schadeloos te worden gesteld.

Geschillen op of rond het werk zijn een ander geval waarbij het belangrijk kan zijn om een rechtsbijstandverzekering te hebben, met de module werk & inkomen. Word je onheus bejegend op je werk, is er een geschil over zwangerschapsverlof of word je onterecht ontslagen? Gedekt zijn voor juridische hulp betekent een grotere kans dat je in het gelijk wordt gesteld.

Daarnaast zijn er vaak nog modules voor belasting en vermogen, en voor echtscheiding. De module belasting en vermogen kan voor de meer vermogende mens die bijvoorbeeld aandelen bezit zeker van pas komen, en de module echtscheiding spreekt voor zich, we kennen niet voor niets het begrip vechtscheiding.

Gebruik de tool van Checko om tarieven en voorwaarden te vergelijken, dan kom je erachter dat goed verzekerd zijn niet alleen een veiliger gevoel geeft, maar ook niet eens per se zo duur hoeft te zijn. Heb je de rechtsbijstandverzekering gevonden die bij je past, sluit deze dan direct af via de site van Checko, zonder extra bijkomende kosten. Checko helpt je verder, ook met een rechtsbijstandverzekering!