Reisverzekering nodig op festivals?

Geplaatst op woensdag 13 mei 2015
reisverzekering op festivals

Reisverzekering en festivals, niet echt een combinatie die het eerste in je opkomt als je het hebt over reisverzekeringen. Echter, met een festivalseizoen zoals Nederland het kent, is het toch goed om er eens bij stil te staan. Vaak neem je tegen beter weten in toch dure spullen mee naar een festival, zoals een tablet, mobiele telefoon, zonnebril, sieraden en natuurlijk geld. Deze spullen kunnen natuurlijk beschadigd raken of zelfs gestolen worden. Dat dit erg vervelend is hoeven wij je natuurlijk niet te vertellen, want als je op een festival bent dan wil je genieten van de zon, muziek, mensen en al het andere wat er te doen is.

Wanneer kan ik gebruik maken van een reisverzekering?

De vraag die gesteld moet worden is eigenlijk erg simpel; blijf je slapen of niet? De reisverzekering is alleen geldig als je bent blijven slapen, dit moet je natuurlijk kunnen aantonen met bijvoorbeeld een rekening- en/of boekingsafschrift. Daarnaast is natuurlijk van belang dat je wel een doorlopende reisverzekering hebt op jouw naam of een kortlopende reisverzekering die je speciaal voor het festival hebt afgesloten. Dus wanneer je blijft slapen en een geldige reisverzekering hebt dan kun je de zonnebril, tent of de gestolen mobiel claimen op je verzekering.

Slaap je niet op het festival, dan is het volgens de verzekering geen reis en kun je ook geen gebruik maken van je reisverzekering.

Aparte verzekeringen afsluiten?

Dit geldt veelal wanneer het om smartphones gaat. Vaak wordt er bij de aanschaf van een smartphone een verzekering aangeboden. Veel mensen sluiten een dergelijke verzekering af maar vergeten dat ze deze hebben. Deze verzekering biedt vaak een goede dekking in geval van diefstal of beschadiging van je mobiele telefoon.

Daarnaast is er ook de inboedelverzekering welke soms ook een stukje dekking voor buitenshuis aanbieden. Dit is helemaal afhankelijk van de dekking van de door jou afgesloten inboedelverzekering. Het is wel de moeite om even na te gaan of je inboedelverzekering beschikt over een ‘buitenhuisdekking’ voor schade aan bijvoorbeeld je smartphone.

Dekking onder meerdere verzekeringen

Het kan dus zomaar zijn dat je schade onder zowel je telefoonverzekering als onder je reisverzekering valt. Het is dan aan jezelf om een keuze te maken (misschien aan de hand van de dekking). Daarnaast moet je ook melden bij de verzekeraar waar je je schade indient dat de schade ook eventueel gedekt is onder een andere verzekering. De verzekeraars maken dan wel onderling uit wie de schade gaat vergoeden en of welk deel.

Wat te doen bij schade?

Ok, wat te doen bij schade of diefstal? Ten eerste moet je natuurlijk de schade zo snel mogelijk melden bij de betreffende verzekeraar. Dit kan door te bellen, mailtje te sturen of door een schadeformulier in te vullen en op te sturen. Onnodig om te vermelden dat online sneller gaat en er ook geen kans is dat je schadeformulier ergens ‘zoek’ raakt. Let op dat je bij diefstal ook aangifte doet bij de politie. Dit is in veel gevallen een vereiste maar niet altijd.

Wat wordt er het meest in de zomer geclaimd op de reisverzekering?

Hieronder vind je een overzicht van de meest geclaimde schades/diefstallen op de reisverzekering:

  • 21%       Smartphone/mobiele telefoon
  • 14%       Koffer/tas
  • 10%       Zonnebril
  • 8%         Bril
  • 7%         Fotocamera
  • 6%         Portemonnee/geld
  • 5%         Sieraden/horloge
  • 5%         Kleding
  • 4%         Tablet
  • 4%         Reisdocumenten/rijbewijs