Spaarrente Nederland

Geplaatst op donderdag 31 juli 2014
Spaarrente

De spaarrentes zijn de afgelopen paar maanden wederom gedaald. Dat maakte De Nederlands Bank (DNB) afgelopen week bekend.

Gemiddeld krijgt ment in Nederland ongeveer 1,37% rente over het vrij opneembare spaargeld en 2,26% op spaarrente gerelateerd aan deposito’s. De daling, zoals eerder vermeld, komt onder andere voort uit de vraag van banken naar financiering, het spaargeld wat aan de banken wordt aangeboden en de eventuele aanvullende kosten.

In de afgelopen periode was er in Nederland ongeveer 284 miljard euro beschikbaar op de vrij opneembare spaarrekeningen en 51 miljard euro op spaardeposito’s.

Deze cijfers geven, ten opzichte van de vorige periode, een afname van de hoeveelheid spaargeld weer. Dit komt voornamelijk doordat we in Nederland steeds meer extra aflossingen op onze hypotheek doen, 5 miljard in de afgelopen periode. Aangezien de totale hypotheek omvang ongeveer 550 miljard euro groot is, komt dit neer op bijna 1% extra aflossing. Omdat de hypotheek tegen gemiddeld 4,41% rente wordt weggezet, is dit al met al toch een behoorlijke besparing.

De dalende rente heeft ook een aantal voordelen:
– Met kan goedkoper geld lenen;
– Men kant de hypotheek tegen een lager rente afsluiten of oversluiten.

Daarnaast is de verwachting dat er na de volgende renteverlaging wel eens sprake zou kunnen zijn van een kentering en dat de rentes weer wat zullen gaan stijgen. Dit wordt mede ingegeven doordat de crisis op zijn einde loopt en doordat de economie, tezamen met de daaraan gerelateerde investeringen, weer langzaam gaat groeien.

Omdat de rentes laag staan is het extra belangrijk om de bank met de hoogste rente voor je geld te kiezen. Klik hier om alle bankrentes met elkaar te vergelijken. Let hierbij ook goed op de bijbehorende voorwaarden!