Stiekeme elektrische sluipverbruikers

Geplaatst op vrijdag 4 november 2016
Energie oversluiten

Sluipverbruikers zijn elektrische apparaten die ook stroom verbruiken als ze uitstaan. Ze staan dan namelijk niet echt uit, maar in stand-by stand, en verbruiken dan nog wat stroom. Op zich is dat per apparaat vaak niet heel veel, zeker niet bij moderne apparaten. Nieuwe apparaten mogen namelijk in stand-by stand niet meer dan 1 Watt per uur aan stroom verbruiken.

Heb je echter oudere apparaten, of heb je bij elkaar een flink aantal apparaten die altijd in stand-by stand staan als ze niet gebruikt worden, dan telt dit bij elkaar aardig op. De kosten van al dit stroomverbruik samen voel je dan echt wel in je portemonnee. Wat kan je doen om deze kosten omlaag te brengen, zodat je geld bespaart en bijdraagt aan een beter milieu?

Tips voor sluipverbruikers

Veel moderne televisies, bijvoorbeeld veel led-tv’s, kunnen niet echt uitgeschakeld worden, behalve door de stekker eruit te trekken. Dit geldt ook voor bepaalde (spel)computers, versterkers en bepaalde andere apparaten. De gewone aan-en-uit-knop zet ze alleen in stand-by, echt uit kunnen ze niet. Elke dag de stekker eruit trekken is nogal een vervelend klusje. Wat je wel kunt doen, vooral ook als je meerdere sluipverbruikers op hetzelfde stopcontact aansluit, is een stekkerdoos met een aan- en-uitknop. Alle apparaten gaan dan tegelijkertijd uit en verbruiken geen stroom. Let bij opnamekastjes voor digitale televisie, zoals het kastje van je televisieaanbieder, dan wel op of je ’s nachts geen programma’s wilt opnemen. Je hebt dan namelijk kans dat het kastje niets opneemt, afhankelijk van het type kastje.

Laad je je telefoon op aan het stopcontact, laat dan na het opladen niet je oplader in het stopcontact zitten. Deze verbruikt dan namelijk onnodig stroom.

Een koelkast is een apparaat dat ook doorlopend stroom verbruikt, maar dat je natuurlijk nooit uit kunt schakelen, omdat dan het eten en drinken bederft. Is je koelkast een echte stroomvreter, wat vaak het geval is bij oudere modellen, dan kan een energiezuiniger model je geld schelen op je energierekening. Let bij de aanschaf op het energielabel.

Ook een combimagnetron en sommige koffieapparaten zijn sluipverbruikers. Een combimagnetron die ingebouwd is, kan echter niet altijd gemakkelijk worden uitgeschakeld. Daarnaast zou je dan elke keer de digitale klok opnieuw in moeten stellen.

Wat computers en laptops betreft, zet deze op stand-by als je ze even niet gebruikt. Je kunt in Windows bij Energiebeheer ook instellen dat zowel de computer als het scherm vanzelf op stand-by gaan na een bepaalde tijd. ’s Nachts kan je je computer het beste helemaal uitzetten, en dan de stekker eruit trekken, of de aan-en-uitknop van de stekkerdoos gebruiken. Een computer verbruikt namelijk ook stroom als deze uitstaat.

Hetzelfde geldt voor laptops, die over het algemeen een stuk energiezuiniger zijn dan desktopcomputers. Alleen geldt daar wel dat als je je laptop overdag mee hebt genomen en de batterij bijna leeg is, hij dan ’s nachts wel opgeladen moet worden als je hem de volgende dag weer mee wilt nemen. In dat geval kan je je laptop beter aan de stroom laten. Vaak is de avond na een werkdag echter wel genoeg om de batterij op te kunnen laden.

Een andere manier voor een lagere energierekening

Maak je gebruik van alle mogelijkheden om energieverspilling door sluipverbruikers tegen te gaan, maar is je energierekening nog steeds erg hoog? Dan kan het lonen om met behulp van Checko te kijken of je een voordeliger energiecontract af kunt sluiten. Met behulp van onze vergelijkingstool kan je gemakkelijk tarieven en voorwaarden van energieleveranciers met elkaar vergelijken. Ook het overstappen zelf verloopt op gemakkelijke wijze.

Met Checko voorkom je dat je teveel betaalt voor je energie!