Tandartstarieven omlaag in 2015

Geplaatst op donderdag 20 november 2014
tandarts tarieven

Naast de stijging van de zorgpremies in 2015 is er ook goed nieuws te melden, namelijk dat de tarieven voor de tandarts en orthodontist naar beneden worden bijgesteld (bron: Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Doordat de NZa lagere maximum tandartstarieven heeft vastgesteld, worden de volgende behandelingen tot wel vijf procent goedkoper ten opzichte van het vorig jaar:

Prijsverschil:

  Tarief 2014 Tarief 2015 Verschil
Periodieke controle 21,29 euro 20,01 euro 1,28 euro
Tanden trekken 41,63 euro 39,49 euro 2,14 euro

Naast de controle en het trekken van tanden worden ook het vullen van gaatjes en het plaatsen van implantaten een stuk goedkoper. Voor een klikgebit is de consument volgend jaar zelfs tot 20% goedkoper uit dan nu het geval is. Naast de tandarts, gaan ook de tarieven voor de orthodontist naar beneden. Het gaat hier om een prijsdaling van gemiddeld 1,5%.

Deze nieuwe tarieven worden echter niet per 1 januari 2015 van kracht, maar pas per 1 juli 2015.

Belangenverenigingen tandartsen

De organisaties KNMT en ANT, die de belangen van de tandartsen behartigen, zijn natuurlijk een stuk minder te spreken over deze ontwikkeling en vrezen
er dan ook voor dat de kwaliteit van de zorg zal gaan afnemen. Men verwijst hierbij vooral naar de negatieve ontwikkelingen op het vlak van innovatieve mondzorg waarvan de patiënt de dupe kan worden.

Gaat de aanvullende tandartsverzekering goedkoper worden?

Dat is tot op heden niet de verwachting. Wel is de verwachting dat door de aangekondigde prijsverlagingen er minder mensen een aanvullende tandartsverzekering zullen gaan afsluiten. Het is voor mensen met een gezond gebit natuurlijk steeds aantrekkelijker om het geld zelf opzij te zetten, in plaats van maandelijks premie te betalen voor een ‘dure’ aanvullende tandartsverzekering. De jaarlijkse periodieke controle is maar 20 euro, waardoor het loont om dit bedrag zelf te betalen.

Check alle zorgverzekeringen voor 2015 en sluit de beste af.