Inboedelverzekering voor je eerste huis

Geplaatst op woensdag 25 maart 2015
Inboedelverzekering vergeloijken voor je eerste huis

Je hebt als starter op de woningmarkt net je eerste huis gekocht en nu moet je een inboedelverzekering afsluiten. Er komt in één keer een hoop op je pad en een inboedelverzekering is natuurlijk niet het meest eenvoudige om af te sluiten. Er komt wel het één en ander kijken bij het afsluiten van een inboedel- en opstalverzekering. Het is dan ook lastig om precies te zien waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een opstal- en inboedelverzekering voor je eerste huis.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een inboedelverzekering voor je eerste huis?

De dekking van een inboedelverzekering en opstalverzekering voor je eerste woning kunnen overlappen en verzekeringsmaatschappijen keren natuurlijk het liefste zo min mogelijk uit. Er kan dus een conflict ontstaan over wie wat uit moet keren. Het is om die reden ook verstandig om je opstal- en inboedelverzekering bij één maatschappij onder te brengen. Je moet ook goed uitzoeken wat jouw inboedelverzekering allemaal wel of niet dekt, zo kan het zijn dat de glasverzekering alleen normale ramen dekt, terwijl jij juist prachtige glas-in-loodramen hebt. Het is starters op de woningmarkt dus altijd aan te raden om goed door te nemen wat er gedekt wordt bij de inboedelverzekering voor je eerste huis.

Eén van de belangrijkste zaken waar je als starter op moet letten bij zowel een opstal- als een inboedelverzekering is dat je niet onderverzekerd bent. Hoe logisch het ook klinkt om te zeggen: “Wanneer ik voor 30.000 euro verzekerd ben, en ik heb 10.000 euro schade, dan zal ik wel 10.000 euro ontvangen.” Dit blijkt in de praktijk niet op te gaan: als blijkt dat jouw inboedel 40.000 euro waard is, en je hebt deze voor 30.000 euro verzekerd, dan krijg je maar driekwart van de schade uitbetaald. Hoe je overige 2.500 euro moet betalen is niet het probleem van de verzekeringsmaatschappij. Pas dus op met het te laag inschatten van jouw inboedelverzekering voor je eerste huis.
Wat dekt de inboedelverzekering voor je eerste huis wel en wat niet?

Het is belangrijk om te weten wat de inboedelverzekering wel en niet dekt, daarom hebben wij een korte opsomming gemaakt over wat er over het algemeen wel gedekt wordt. Brandschade, waterschade, schade door blikseminslag, ontploffing, inbraak, gewelddadige overval, storm (minimaal windkracht 7) en schroeien/smelten wordt over het algemeen wel gedekt door een inboedelschade. De verzekeraar keert niet uit wanneer de schade gevolg is van opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud. Het is dus van belang om, al ben je goed verzekerd, toch voorzichtig om te gaan met jouw inboedel. Ook is het onderhoud van je woning belangrijk. Het is tevens belangrijk om goed in de gaten te houden dat tegenwoordig inboedelverzekeringen ook buitenshuis dekken. Dat wil zeggen dat wanneer je laptop gestolen wordt in de trein, dat deze nog steeds verzekerd is door jouw inboedelverzekering. Let goed op, dit kan ook gelden voor het buitenland, kijk daarom of jouw inboedelverzekering voor je eerste huis een werelddekking heeft.

Starters vergelijken de inboedelverzekering bij Checko

Dit is natuurlijk veel informatie en het vergelijken van verzekeringen kan een hele klus zijn. Gelukkig is Checko opgericht om jou hierbij te ondersteunen. Wij snappen dat jij al druk genoeg bent met je eerste huis en dat de inboedelverzekering niet je eerste prioriteit heeft. Om dan toch een goede vergelijking te doen heeft Checko voor jou al het uitzoekwerk al gedaan. Jij hoeft alleen onze tool te gebruiken en dan kom je er zo achter welke verzekering het beste aansluit bij jouw situatie. Kies daarom verstandig en vergelijk je inboedelverzekering op de onafhankelijke vergelijkingssite Checko.nl!

Nog een laatste tip van Checko: je kunt als starter op de huizenmarkt flink besparen op de premie voor de inboedelverzekering van je eerste huis wanneer je aan inbraakpreventie doet. Wanneer jouw woning een Politie Keurmerk Veilig Wonen heeft, bespaar jij mooi elke maand geld op je inboedelverzekering voor je eerste huis!