Tiener betaalt dubbel voor autoverzekering

Geplaatst op zaterdag 12 november 2016
autoverzekering vergelijken

Als tiener ben je apetrots als je je rijbewijs behaalt. Is er dan ook nog geld voor een eerste auto, dan ben je helemaal blij, zelfs als het niet een bijzonder luxe auto is. Maar een tiener die net een auto heeft gekocht, moet zich bewust zijn van de bijkomende kosten die die auto met zich meebrengt. Uiteraard zijn er de benzinekosten, maar de autoverzekering moet je ook niet vergeten. Vooral ook omdat blijkt dat tieners een stuk meer betalen voor hun autoverzekering dan oudere chauffeurs.

Tieners worden als een hoge risicofactor beschouwd

Uit onderzoek blijkt dat jongeren tot en met 19 jaar oud gemiddeld twee keer zoveel geld kwijt zijn aan hun autoverzekering dan mensen van boven de 30 jaar. Kiezen ze voor een beperkt casco of allriskverzekering, dan worden de verschillen nog groter. Daarnaast hebben beginnende autorijders natuurlijk nog geen schadevrije jaren opgebouwd, waardoor het kostenverschil alleen maar oploopt. Als je de schadevrije jaren meerekent, kan het zijn dat een tiener 3 tot 5 keer meer betaalt dan een ervaren chauffeur.

Hoe komt het dat de autoverzekeringspremie voor tieners zoveel hoger ligt dan voor oudere autobezitters? Het is bekend dat verzekeringsmaatschappijen onderzoek doen naar risicofactoren, en daaruit blijkt dat tieners vaker betrokken zijn bij auto-ongelukken. Dit komt deels door onervarenheid van beginnende chauffeurs, maar ook deels door jeugdige overmoed in de vorm van onverantwoord rijgedrag.

Beschouwt je verzekeringsmaatschappij jou als risicofactor, dan kan je je gelukkig nog wel laten verzekeren, maar het gaat je wel meer kosten. Vandaar dat tieners meer moeten betalen voor hun autoverzekering. Rijd je echter op verantwoorde wijze en lukt het je om ongevallen te vermijden, dan bouw je schadevrije jaren op en neemt de premiehoogte vanzelf af. Vanaf de leeftijd van 35 jaar heeft je leeftijd over het algemeen geen invloed meer op de hoogte van je premie.

Tieners en hun autoverzekering

Over het algemeen rijden tieners niet meteen in een nieuwe BMW of Mercedes. Koop je een tweedehandsje, dan kan je de kosten nog beperken door voor een WA-verzekering te kiezen, en niet voor een beperkt casco of allriskverzekering. Tegen de tijd dat je een auto kunt betalen die een allriskverzekering rechtvaardigt, is de hoogte van de premie waarschijnlijk al wat lager en heb je misschien ook al wat schadevrije jaren opgebouwd.

Ook een auto die niet al te snel is en niet al te veel weegt levert je een lagere premie op. Maak je daarnaast weinig kilometers, dan kan dit ook invloed hebben op de hoogte van de premie.

Iets anders dat tieners soms doen is de auto op naam van een van de ouders zetten. Het is dan alleen wel zo dat je verzekeringsmaatschappij vraagt wie de regelmatige bestuurder van de auto is. Zeg je eerlijk dat jij dat bent, dan berekent je verzekeraar de premie op basis van jouw gegevens en betaal je alsnog het volle pond.

Zeg je echter dat je moeder of vader de regelmatige bestuurder is, terwijl dat niet zo is, dan betaal je minder, maar dit valt onder verzekeringsfraude. Je bent dan lekker goedkoop uit, totdat je een ongeluk krijgt. De verzekeraar verhaalt dan de schade op jou en je kunt je auto daarna nauwelijks nog tegen een normale premie verzekeren. Wij raden dit dus in alle gevallen af.

Of je nu tiener bent of niet, als je autoverzekeringen op premiehoogte en voorwaarden met elkaar wilt vergelijken, gebruik dan de handige vergelijkingstool van Checko. Wij helpen je aan de autoverzekering die bij je past, ongeacht je leeftijd.