Tips om auto inbraak te voorkomen

Geplaatst op donderdag 31 maart 2016
Autoverzekering

Het is heel vervelend als er iemand inbreekt in je auto. Alle eventueel aanwezige waardevolle spullen worden meegenomen, waaronder wellicht belangrijke papieren en persoonlijke informatie. Zelfs als je niets waardevols in je auto hebt liggen, is er kans dat de inbreker schade aan je auto veroorzaakt. Ook kan het zijn dat inbrekers er met je hele auto vandoor gaan.

Sommige mensen denken dat je weinig kunt doen om te voorkomen dat er ingebroken wordt in je auto. Niets is echter minder waar. Hoewel je het risico nooit volledig uit kunt sluiten, kan je het wel zo veel mogelijk beperken. Checko geeft je enkele tips waarmee je het risico op auto-inbraak zo klein mogelijk maakt.

Tips om auto-inbraak te voorkomen

Laten we beginnen met min of meer voor de hand liggende zaken. Neem om te beginnen, ook als je maar even uitstapt, altijd je autosleutels mee. Hang je ergens in een café, restaurant, sportschool of andere openbare gelegenheid je jas op, haal je sleutels er dan uit. Het verdient ook aanbeveling om, na het vergrendelen van je auto, even aan een handvat van een deur te trekken, om te zien of je de auto goed afgesloten hebt. Kijk ook of de ramen allemaal dicht zitten.

Het is slim om je auto te parkeren op een goed verlichte parkeerplaats, het liefst een bewaakte parkeerplaats. Laat niets waardevols in je auto liggen. Verwijder je navigatiesysteem en de vlekken die de zuignap achterlaat. Voor ingebouwde navigatiesystemen bestaan speciale protectors. Heb je een losse autoradio, neem het frontje dan mee. Je zou ook het dashboardkastje open kunnen laten staan, zodat kwaadwillenden kunnen zien dat er echt niets waardevols in zit.

Verstop waardevolle spullen niet in je auto. Ze zijn dan misschien van buitenaf niet te zien, maar inbrekers doorzoeken echt alle plekken waar iets zou kunnen liggen. Ook kentekenbewijzen en soortgelijke documenten kan je het best meenemen.

Voor waardevolle auto’s is een goed alarmsysteem aan te raden. Gaat het alarm af, dan is de kans dat de inbreker er snel vandoor gaat, zeker als de auto in een bewoond gebied of op een bewaakte parkeerplaats staat. Plaats dan ook de sticker van het alarmsysteem op je auto, dit heeft een afschrikwekkend effect. Het kenteken van je auto kan je ook in de ruiten laten graveren. Dan kan het glas niet meer verhandeld worden.

Digitale auto-inbraak

Steeds meer auto’s worden leeggehaald of gestolen, zonder dat er sporen zijn van braak. Het gaat hier om digitale auto-inbraak. Hoe kan je je hier tegen wapenen?

Criminelen hebben kastjes die sleutelsignalen onderscheppen. Het kastje kan je signaal onderscheppen als je de auto vergrendelt of ontgrendelt. Zij kunnen dit signaal dan nabootsen en dan kunnen ze zo in je auto komen. Met startonderbrekers kan de auto alleen gestart worden met de originele sleutel. Deze sleutels zijn daardoor gewilde voorwerpen om te stelen. Hou je sleutels dus altijd goed in het oog. Als je je auto niet op afstand afsluit, maar echt door de sleutel in de deur te steken, heeft de crimineel niets aan de hiervoor genoemde kastjes.

Heeft je auto geen startonderbreker, dan kan je er een laten plaatsen. Ook een GPS volgsysteem kan je laten installeren. Dan kan de gestolen auto gevolgd en opgespoord worden door de politie. Daarnaast kan je kiezen voor een stuurklem. Ze kunnen dan wel in je auto inbreken, maar er niet zomaar mee wegrijden. Parkeer dan zo dat je je wielen in de richting van de stoeprand draait, dan kan je auto niet weggeduwd of weggesleept worden.

Ook al is auto inbraak niet altijd te voorkomen, zorg sowieso voor een goede autoverzekering, dat scheelt alvast een klein beetje in de ellende.