Tips om minder voor je inboedelverzekering te betalen

Geplaatst op dinsdag 16 september 2014
Besparen op je inboedelverzekering

Tips om minder voor je inboedelverzekering te betalen

Als er wordt ingebroken en een aantal van je spullen wordt ontvreemd of beschadigd, dan is het fijn als je hiervoor verzekerd bent. Een goede inboedelverzekering is daarom belangrijk, maar hoeft niet perse al teveel geld te kosten. Maar hoe krijg je een goede dekking tegen een zo laag mogelijke premie?

Volgens het NMA kan men door het overstappen van inboedelverzekeraar al veel geld besparen.

Tip 1: vergelijk één keer per jaar je inboedelverzekering

Vergelijk de inboedelverzekering regelmatig, in ieder geval eens per jaar met de andere aanbieders van inboedelverzekeringen. Grote kans dat je ergens anders goedkoper uit bent omdat er niet een eenduidige trend is van stijgende of dalende premies. Dit betekent dat sommige verzekeraars hun premie hebben verhoogd en andere deze weer juist weer hebben verlaagd.

Tip 2: Check de dekking van je inboedelverzekering

Past de dekking van mijn huidige inboedelverzekering nog wel bij me? Vaak gaat het dan niet om de bedragen maar om de gebeurtenissen die onder de dekking vallen. Bijvoorbeeld wanneer je in een flat woont hoef je niet je tuinset en gereedschap te verzekeren.

Tip 3: Kies voor een inboedelwaardemeter

Kies voor een inboedelwaardemeter in plaats van een premier risque. Bij een inboedelwaardemeter wordt de waarde van de inboedel berekend aan de hand van een aantal variabelen. Hieruit komt een waarschijnlijke waarde van je inboedel. Door gebruik te maken van de inboedelwaardemeter ben je gedekt tegen onderverzekeren.

Een premier risque verzekering dekt een bepaald bedrag/waarde, waarbij de kans groot is dat deze waarde hoger wordt gezet dan werkelijk nodig. Dit zorgt er waarschijnlijk voor dat je duurder uit bent omdat je onderverzekeren wilt voorkomen.

Tip 4 Kijk of een woonpakket goedkoper voor je is

Het kan zijn dat wanneer je een woonpakket verzekering afsluit, dus een inboedel-, aansprakelijkheid- en opstalverzekering ineen , je goedkoper uit bent. Dit hoeft niet perse het geval te zijn. Het nadeel bij losse verzekeringen bij verschillende verzekeraars is dat je ook bij meerdere verzekeraars moet aankloppen ingeval van schade.

Tip 5 Is je huis goed beveiligd?

Hoe beter je huis en daarmee de inboedel beveiligd is, hoe lager een eventuele premie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het Keurmerk Veilig Wonen of het certificaat Beveiligde Woning. Bij een zogenaamd PKVW-bedrijf kun je je woning laten checken.

Tip 6 Neem een wat hoger eigen risico

Hoe hoger het vrijwillig eigen risico hoe meer korting op de premie. Doe dit echter wel wijs en zorg ervoor dat je geld achter de hand hebt voor het betalen van de schade die niet vergoed wordt in verband met het afgesproken eigen risico.

Tip 7 Bewaar foto’s en bonnen voor schademelding bij je inboedelverzekering

Bewaar bonnetjes en maak foto’s van je bezittingen. Dit maakt het verhaal naar je verzekering een stuk gemakkelijker.