Veranderingen zorgverzekering in 2015

Geplaatst op maandag 1 september 2014
Afsluiten zorgverzekering

De wettelijke regelgeving rondom zorgverzekeringen verandert elk jaar. Het kabinet komt dan met nieuwe regels op de proppen, waardoor sommige dingen wel of niet onder de basisverzekering vallen en de premie omhoog of omlaag gaat. Over het algemeen ben je elk jaar weer wat meer kwijt dan het vorige jaar.

Voor 2015 zijn de precieze voorwaarden nog niet allemaal bekend, maar het is al wel duidelijk dat er ook dit jaar weer het een en ander gaat veranderen. De AWBZ wordt veranderd in de WLZ (Wet Langdurige Zorg), wat enkele veranderingen met zich meebrengt. Tevens gaat naar alle waarschijnlijkheid de maandelijkse premie omhoog, geschat is dat de verhoging ongeveer 20% zal bedragen. Dit komt deels doordat zorg van de AWBZ overgaat naar gemeentes en sommige dingen gedekt moeten worden vanuit de verplichte basisverzekering, waar dat vroeger uit de AWBZ gedekt werd. Om deze kosten te dekken zullen verzekeringsmaatschappij de premie verhogen.

Ook is de kans groot dat het eigen risico wederom omhoog gaat, naar zo’n 400 euro. Dit eigen risico geldt voor de meeste zorg, met uitzondering van bezoekjes aan de huisarts, kraamzorg, verloskundige hulp, bevolkingsonderzoeken en nog wat zaken. Slik je medicijnen, dan moet dit wel eerst betaald worden vanuit het eigen risico. Tevens worden sowieso niet alle medicijnen vergoed, sommige moet je zelf betalen.

Er zijn ook berichten dat de zorgtoeslag omlaag gaat doordat de overheid hierop bezuinigt. Aangezien de zorgpremie juist omhoog gaat, zullen lagere inkomensgroepen dit in hun portemonnee gaan voelen.

Psychische hulp voor kinderen en uitbreiding basisverzekering

Iets anders dat verandert in de zorgverzekering voor 2015 is dat psychische hulp voor kinderen door de invoering van de Jeugdwet niet meer vergoed wordt door de basisverzekering. Dit gaat nu naar de gemeentes. Ouders van psychisch zieke kinderen en belangenorganisaties hebben veel kritiek geuit op deze plannen, omdat ze vrezen dat kwetsbare kinderen minder goede zorg zullen ontvangen.

De basisverzekering wordt op enkele punten uitgebreid, omdat sommige zaken die vroeger in de AWBZ zat nu naar de basisverzekering gaan. In principe krijg je dezelfde zorg vergoed. Je merkt het alleen in dat de premie stijgt, doordat de basisverzekering ruimer wordt en verzekeringsmaatschappijen die kosten moeten terugverdienen.

Vergelijk de premies voor de zorgverzekering met Checko

Half november worden de tarieven voor 2015 door de zorgverzekeraars bekend gemaakt. Wil je dan weten of je nog goed zit bij je huidige zorgverzekeraar of dat je ergens anders goedkoper uit bent? Je kunt gemakkelijk tarieven vergelijken via Checko en het contract van je keuze direct via onze site afsluiten. Neem je een aanvullende verzekering? Bekijk dan wel even goed de voorwaarden van de ziektekostenverzekering, zodat je zeker weet dat je goed verzekerd bent voor de zorg die je denkt nodig te hebben. De basisverzekering is wettelijk overal gelijk, maar sommige van de goedkoopste aanbieders vergoeden alleen zorg geleverd door voorgeselecteerde aanbieders. Als zo’n ziekenhuis of huisarts ver bij je uit de buurt is, kan je misschien beter niet voor zo’n verzekering kiezen. Benieuwd naar de veranderingen zorgverzekering in 2015? Checko helpt je om zo goedkoop mogelijk verzekerd te zijn.