Verschillende zorgverzekering budgetpolissen

Geplaatst op vrijdag 5 december 2014
Budgetpolis

Sinds vorig jaar is er een nieuwe soort basisverzekering op de markt, geïntroduceerd door de grote zorgverzekeraars, Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis. Deze nieuwe basisverzekering heeft de naam budgetpolis meegekregen. Deze budgetpolis heeft dezelfde dekking als de ‘normale’ naturapolissen maar kent daarentegen een fors lagere premie. Door deze fors lagere premie proberen de zorgverzekeraars mensen te laten overstappen. Maar elk voordeel heeft ook zijn nadeel. Doordat de premie zo laag is, moeten verzekerden wel rekening houden met een beperkt aanbod zorgaanbieders. Je hebt bijvoorbeeld voor een knie- of heupoperatie maar de keuze uit een select aanbod ziekenhuizen. Het gaat hier dus voornamelijk om de ‘planbare’ ziekenhuiszorg die beperkt wordt.

Een andere mogelijkheid is, dat je wel kunt kiezen uit een groter aanbod zorgaanbieders, maar dat je bij de niet gecontracteerde zorgaanbieders een erg lage procentuele vergoeding krijgt in vergelijking tot de naturapolis van diezelfde zorgverzekeraars.

Budgetpolis verschillen

Nu we weten dat er door de vier grote zorgverzekeraars verschillende budgetpolissen worden aangeboden, is het natuurlijk ook interessant om te weten hoe deze polissen zicht ten opzichte van elkaar verhouden.

Hieronder vind je een overzicht van de verschillen van de 2015 budgetpolissen en ook ten opzichte van de meer gangbare naturapolis.

Aantal zorgaanbieders

Het verschil zit hem, zoals we al eerder hebben aangegeven, vooral in de planbare ziekenhuiszorg. Hiermee wordt gerefereerd aan behandelingen in ziekenhuizen die geen acute noodzaak hebben c.q. spoedeisend zijn, maar wel moeten gebeuren in het belang van de patiënt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verwijderen van een lipoom, operatie aan de schouder of een staaroperatie.

Menzis heeft voor zijn budgetpolis een sterk beperkt aantal ziekenhuizen gecontracteerd waar verzekerden met een budgetpolis terecht kunnen voor planbare zorg. Het gaat bij Menzis om 5 verschillende soorten planbare behandelingen, waarvoor deze zorgverzekeraar 40 ziekenhuizen heeft gecontracteerd. Het gaat dus niet om alle planbare zorg in ziekenhuizen, maar om een aantal specifieke behandelingen.

CZ doet het anders. Daar is geen verschil in het aantal zorgaanbieders per soort basisverzekering. De budgetpolis heeft dezelfde contracten als bijvoorbeeld de naturapolis. Bij CZ kies je voor een lagere vergoedingspercentage bij niet gecontracteerde zorg. Dit is een duidelijk pluspunt ten opzichte van de andere aanbieders van budgetpolissen. Echter dit heeft ook invloed op de premie, die daardoor toch nog ongeveer 5 euro per maand hoger uitkomt.

Het gaat bij de budgetpolissen natuurlijk niet alleen om de verschillen met betrekking tot ziekenhuizen, ook bij andere zorgaanbieders, zoals bijvoorbeeld de fysiotherapeut, komen verschillen voor. Menzis biedt een keuze uit ongeveer 36% van alles beschikbare klinieken en fysiotherapeuten, terwijl dat percentage bij de overige drie (CZ, VGZ en Zilveren Kruis) ergens rond de 80% ligt.

Vergoeding niet-gecontracteerde zorg

Normaal gesproken krijg je bij een naturapolis, wanneer het gaat om niet-gecontracteerde zorg, ongeveer 80% vergoed. Zoals je mag verwachten, ligt dit percentage bij de budgetpolissen een stuk lager. Het gaat dan niet om schokkende percentages, maar wel om percentages waar je als verzekerde rekening mee dient te houden. Menzis en Achmea vergoeden bij niet-gecontracteerde zorg ongeveer 75%. Bij VGZ ligt het wat anders, daar krijg je maar 50% van het reguliere gemiddelde tarief vergoed (80% bij de reguliere zorgverzekeringspolis). CZ daarentegen zit er mooi tussen in. Daar is de vergoeding rond 65%, wat ‘slechts’ 10% lager is dan bij de reguliere naturapolis.

Correspondentie en zorgzaken regelen

Zoals mag worden verwacht wordt er niet alleen bespaard op de zorg zelf, maar ook op de manier hoe de verzekering administratief technisch verder wordt afgehandeld. Het is de bedoeling dat dit voornamelijk, zo niet alleen maar, online wordt gedaan. Voor mensen die toch persoonlijk contact waarderen of niet zo handig zijn met computers, kan dit een bottleneck zijn voor het afsluiten van een dergelijke verzekering.

Overige beperkingen

Zijn dit alle beperkingen? Nee om de premie van de budgetpolis zo laag mogelijk te krijgen en te houden zijn er nog meer beperkende factoren. Het gaat hierbij dan om bijvoorbeeld herhaalrecepten, hulpmiddelen en kraamzorg. Bij de budgetpolis van het VGZ worden de hulpmiddelen alleen maar geleverd via online leveranciers. Hetzelfde geldt vaak voor herhaalrecepten waar je vaak alleen voor bij een online apotheek terecht kunt. Naast VGZ is alleen Menzis een zorgverzekeraar die dergelijke beperkingen ook kent. CZ en Zilveren Kruis doen hier voorlopig nog niet aan mee.

Conclusie budgetpolissen

Het is de moeite om ook de budgetpolissen van de vier grote zorgverzekeraars te vergelijken. De beperkingen verschillen lichtelijk per verzekeraar en ook de voorwaarden. Je moet jezelf afvragen of de lagere premie de beperkingen waard zijn. Dit soort verzekeringen is vooral interessant voor jongeren en studenten die geen grote zorgbehoefte voor komend jaar voorzien. Op www.checko.nl vind je een zeer gebruiksvriendelijke zorgverzekeringvergelijker.

Verschillen budgetpolis 2015