De inboedelverzekering op de schop

Geplaatst op donderdag 7 mei 2015
zorgverzekering vergelijken 2018

De inboedelverzekering, bijna iedereen heeft er éen, maar meestal hebben we deze verzekering niet nodig. Echter als er toch schade ontstaat dan wordt er massaal geprobeerd om toch van deze verzekering gebruik te maken. De schade is vaak dusdanig, dat het voor de meeste mensen wel de moeite is om een verzoek tot schadevergoeding in te dienen bij hun inboedelverzekeraar. Want hoe kan een inboedelverzekeraar nu eenmaal controleren of de schade echt is ontstaan op de manier waarop beweerd wordt? Niet dus, en dit maakt deze verzekering ook erg fraudegevoelig.

Trends in de inboedelverzekering

Er is wel een soort van trend te ontdekken van reisverzekering naar inboedelverzekering. Voorheen was het voornamelijk de reisverzekering die (mis)gebruikt werd om schades, ontstaan op vakanties, te declareren. Dit gebeurt natuurlijk nog steeds erg vaak, maar voor dezelfde producten is de inboedelverzekering een goed alternatief gebleken. Wie kent er nu niet iemand die wel eens met zijn ‘gestolen’ zonnebril op zijn hoofd een schadeformulier voor diezelfde zonnebril heeft ingevuld.

De andere reden dat de inboedelverzekering een goed alternatief is geworden, komt voornamelijk door de steeds uitgebreidere dekking. Voorheen was de inboedelverzekering een verzekering voor grote schades zoals brand, storm en waterschade. De inboedelverzekering werd echter steeds verder uitgebreid met verschillende varianten, zoals een uitgebreide inboedelverzekering, een extra uitgebreide inboedelverzekering en later de allrisk inboedelverzekering. Doordat de premie niet al te hoog was kozen steeds meer mensen voor de allrisk verzekering. Logischerwijs gingen verzekeraars hier natuurlijk ook reclame voor maken. Wie kent niet de reclames waarop er een kop koffie over de laptop ging, het mobieltje in de wc viel of de tablet die door de hond in de tuin werd begraven? Nu de consument mondiger en beter geïnformeerd raakt, realiseert de consument zich ook steeds beter wat er allemaal onder de dekking van de inboedelverzekering valt.

Effecten

Dit soort ‘fake’ schades kosten de verzekeringsmaatschappijen letterlijk miljoenen euro’s per jaar, wat weer nadelig is voor de premie, want die gaat uiteindelijk mede hierdoor omhoog. Je benadeelt dus niet alleen jezelf, maar ook een heleboel andere mensen die door dit soort frauduleuze praktijken veel meer premie voor hun inboedelverzekering moeten gaan betalen. Let op, de premie gaat niet alleen omhoog door ‘misbruik’, maar ook door de door de inboedelverzekeraars in het leven geroepen uitgebreide dekkingen.

Het mes in inboedelverzekering

Om dit massale claimgedrag te stoppen, hebben de grote inboedelverzekeraars, zoals bijvoorbeeld Reaal en Aegon besloten om het mes in de inboedelverzekering te zetten. Wat dat nu precies inhoudt is voor elke inboedelverzekeraar verschillend. Hieronder vind je een aantal maatregelen per verzekeraar.

Inboedelverzekeraar Zelf:

  • Eigen risico omhoog naar 150 euro;
  • Beperkte dekking op sieraden;
  • Vergoeding nieuwwaarde computers en audioapparatuur nog maar 1 jaar.

Inboedelverzekeraar Aegon:

  • Hogere premies;
  • Dekkingen voor verlies geschrapt;
  • Eigen risico voor schades aan apparatuur als je deze niet laat herstellen bij het Aegon Schade Service bedrijf.

Inboedelverzekeraar Reaal:

  • Eigen risico van 150 euro;
  • Dekking beperkt voor uitkeringen gerelateerd aan audiovisuele- en computerapparatuur, contant geld en sieraden beperkt.

Inboedelverzekeraar ZLM:

  • Denkt nog na over maatregelen.

 

Betekent dit een verslechtering van de inboedelverzekering en/of woonverzekering?

Nee het betekent alleen dat de inboedelverzekering weer meer terug gaat naar zijn core business om het zomaar te zeggen. De tierlantijntjes verdwijnen een beetje, omdat het toch wel vaak gaat om schades die klein zijn en waar de schuld in sommige gevallen gewoon bij de verzekeringsnemer zelf ligt. Verzekeringen zijn er voor om risico’s af te dekken die je vaak zelf financieel niet kunt dragen.

Conclusie

Je bent nog steeds goed verzekerd met een inboedel-/opstal- en/of woonverzekering. Echter, het loont nog steeds meer dan de moeite om af en toe de premie die je betaalt voor je huidige dekking eens te vergelijken met andere premies. Daarnaast kan het zijn dat je persoonlijke situatie is verandert, allemaal goede redenen om een online je inboedelverzekering eens te vergelijken.