Inboedelverzekering, wat te doen bij barbecue schade?

Geplaatst op dinsdag 28 april 2015
inboedelverzekering en bbq schade

De zomer komt er aan en het tuinmeubilair verhuist weer van de opslag naar de tuin. Hetzelfde geldt voor de barbecue die weer op zijn oude vertrouwde stek komt te staan. Veel mensen gebruiken deze spullen, maar weinig mensen zullen kunnen aangeven of in geval van schade deze spullen onder de inboedelverzekering of opstalverzekering vallen. En wat als de barbecue zelf schade veroorzaakt? Allemaal vragen die we hier beantwoorden.

Eerst een stukje ontwikkeling …

De tuinmeubelset is niet langer een stukje goed gevormd plastic, maar meer een complete luxe loungeset met alles erop en eraan. De banken/stoelen zijn comfortabel, op de tafel ligt vaak een echt stenenblad en de parasol kan een kleine storm weerstaan. Hetzelfde geldt voor de barbecue, deze is niet langer een simpel rekje waaronder je houtskool opwarmt, maar vaak een echt professioneel apparaat waarmee je meer kunt dan alleen barbecueën. Bijna onnodig om te vermelden dat aan deze ontwikkeling ook een fors hoger prijskaartje voor deze producten hangt.

Valt beschadigd of vernield tuinmeubilair onder de inboedelverzekering?

Tuinmeubels die worden gestolen of vernield/beschadigd vallen onder je inboedelverzekering. Vaak wordt er wel als voorwaarde gesteld dat de tuin ‘goed’ afgesloten moet zijn voor zover dat mogelijk is. Het idee hierachter is dat je geen aanleiding moet geven tot diefstal of vernieling, dus zet je tuinmeubels na gebruik weer binnen of minimaal uit het zicht. Hetzelfde geldt overigens ook voor andere buiten gerelateerde spullen, zoals tuingereedschap of bijvoorbeeld de was.

Let op, het belangrijkste is om de polisvoorwaarden van je inboedelverzekering goed te checken met betrekking tot wat wel en wat niet onder de dekking van de inboedelverzekering valt. Niet alle inboedelverzekeringen zijn namelijk hetzelfde.

Schade door barbecueën

Wanneer je op je loungeset ligt kan er theoretisch een stuk minder misgaan dan wanneer je aan het barbecueën bent. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je tuinmeubilair beschadigt raakt doordat je aan het barbecueën bent. Denk bijvoorbeeld aan brandschade (gedekt door inboedelverzekering). Maar ook schade ontstaan door rook, schroeien, smelten en roet vallen onder je inboedelverzekering. Natuurlijk geldt hier ook de voorwaarden dat je hebt moeten proberen om te voorkomen dat er schade ontstaat. Zet je je barbecue op je tuinset, dan zal dit buiten de dekking van je inboedelverzekering vallen.

Hieronder vind je nog een aantal veel voorkomende BBQ schades:

  • BBQ schade aan de carport wordt niet vergoed omdat wanneer je gaat barbecueën onder de carport dit te verwachten is;
  • BBQ schade aan tuinhuisje en schutting valt vaak onder de opstalverzekering;
  • Schade aan de schutting van de buren valt veelal onder de opstalverzekering van de buren. Mocht dit niet het geval zijn dan kunnen de kosten (ook die van het eigen risico) op jou verhaalt worden.

Let op, de inboedelverzekering dekt dus alleen schade door onverwachte gebeurtenissen.

Tip:

Beschadigen je spullen tijdens een barbecue bij iemand anders? Stel dan diegene aansprakelijk en zorg dat deze contact opneemt met de betreffende verzekeraar.

Letselschade door barbecueën

Jij of een van je gasten kunnen bijvoorbeeld brandwonden (schade) oplopen door te barbecueën. De zorgverzekering vergoed de medische zorg, maar in geval van blijvend letsel dan komt ook de schuldvraag om de hoek komen kijken, dus wie is er schuldig aan het ongeluk. In dat geval worden de eventuele kosten/vergoedingen door je aansprakelijkheidsverzekering vergoed.

Stormschade aan je tuinmeubelen

Bij minimaal windkracht 7 (vastgesteld door het KNMI) is er spraken van een storm. Schade veroorzaakt aan je huis valt in principe onder de opstalverzekering. Omdat het hier echter gaat om schade aan tuinmeubilair (geen onderdeel van de opstal, de tuin zelf wel) valt deze onder de inboedelverzekering.

Het is verstandig om je polisvoorwaarden goed door te nemen. Veel verzekeraars zetten namelijk een maximum schadevergoeding in de polis wanneer het gaat om tuinmeubelen, (tuin)gereedschap en wasgoed. Vaak is het echter wel mogelijk om dit bedrag te verhogen, wat natuurlijk gepaard gaat met een hogere premie.

Vergelijk je inboedelverzekering

Via vergelijkingssites zoals Checko kun je de best passende inboedelverzekering, tegen de laagst mogelijk premie vinden. Neem er je tijd voor en bespaar mogelijk vele vele tientallen euro’s per jaar op je inboedelverzekering.