Opstalverzekering en stormschade, wat is gedekt?

Geplaatst op zondag 3 mei 2015
opstalverzekering vergelijken

Zowel de najaarsstormen als de voorjaarsstormen kunnen voor veel ongemak en schade zorgen aan je opstal. Vandaar dat het goed is om even stil te staan bij wat er nu eigenlijk wel en wat niet onder de opstalverzekering valt. Vergelijk je opstalverzekering daarom goed voordat je een keuze maakt. Het kan zijn dat een schade niet onder de opstalverzekering valt maar onder bijvoorbeeld de inboedelverzekering. Het is daarom vaak handig om beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Vaak worden door verzekeraars woonverzekeringen aangeboden, waardoor je in één pakket drie, of soms wel meer verzekeringen afsluit. Denk hierbij vooral aan de woon- of opstalgerelateerde verzekeringen, zoals: de opstalverzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en vaak ook nog de rechtsbijstandverzekering. Hier gaan we de opstalverzekering in combinatie met stormschade nader bekijken. We doen dit aan de hand van een aantal veel gestelde vragen (FAQ).

Wanneer is er spraken van storm?

Meteorologisch is pas sprake van storm bij windkracht 9, dan is er volgens het KNMI dus pas officieel een storm. Echter, wanneer verzekeraars praten over storm, dan gaat het om windkracht 7 of hoger. Dit is dus voordelig voor de verzekerde, omdat de kans op schade aan je opstal bij wind met een kracht van 7 Beaufort ook al substantieel aanwezig is.

Wat als er ‘officieel’ geen storm is geweest?

Het kan zijn dat er door de KNMI geen windkracht van 7 of meer is gemeten. Dan kan het nog zo zijn dat er tot schadevergoeding wordt overgegaan wanneer er meerdere meldingen binnen een straal van 10 kilometer zijn geweest. Dat dient dan als bewijs dat er lokaal een storm is geweest.

Is er vaak veel schade door een storm?

Dit ligt helemaal aan de soort storm en de kracht ervan. Is het een storm die gepaard gaat met wateroverlast en misschien wel veel hagel, dan kun je je voorstellen dat er meer schade is dan wanneer we alleen over wind praten. De schade kan oplopen van enkele miljoenen naar 100 miljoen of zelfs meer.

Valt stormschade altijd onder mijn opstalverzekering?

Ja, stormschade valt normaal gesproken bijna altijd onder de dekking van je opstalverzekering. Zelfs de opstalverzekering met de minste dekking dekt stormschade.

Wat valt er bijvoorbeeld onder stormschade?

  • Een omgewaaide boom op je huis, schuur of schutting;
  • Waterschade door een lekkage veroorzaakt door de storm;
  • Afgewaaide dakpannen;
  • Etc.

Wat is ‘indirecte’ schade?

Indirecte schade is schade veroorzaakt door bijvoorbeeld de dakpannen van je buurman die er afgewaaid zijn. De boom van de buurman die omwaait etc. Vaak valt dit wel onder de dekking van je opstalverzekering, maar het is verstandig om dit even te checken.

Heb ik eigen risico?

Ja, net zoals bij alle verzekeringen is er vaak sprake van eigen risico. Omdat je een verzekering meestal niet al te vaak nodig hebt, proberen verzekeraars de premie zo aantrekkelijk mogelijk (laag) te houden en één van de manieren waarop ze dat doen is door middel van het eigen risico. Bij de opstalverzekering en stormschade is het verhaal vaak net iets anders. De opstalverzekering kent vaak een erg laag of geen eigen risico, maar gaat het om stormschade dan geldt een hoger eigen risico van vaak ergens tussen de 200 en 550 euro.

Hoe claim ik stormschade?

In geval van schade aan je opstal door storm is het zaak deze zo snel mogelijk bij je verzekeraar of tussenpersoon te melden. Vanaf het moment van melden van de schade kan de verzekeraar actie ondernemen om jou als verzekerde zo goed mogelijk bij te staan. Dit kan beginnen met adviezen om noodvoorzieningen te treffen zodat meer schade aan de opstal voorkomen kan worden. Daarnaast zijn er nog tal van andere mogelijkheden welke de verzekeraar heeft om de verzekerde te helpen.

Verder wordt er vaak een expert langs gestuurd die in staat is om de schade goed in te schatten. Het is daarom erg belangrijk dat je de volgende regels, waar mogelijk, probeert te volgen:

  • Neem maatregelen om grotere schade te voorkomen;
  • Ruim niet alles direct op (alleen wat echt noodzakelijk is);

Ga niet op eigen houtje alvast schade herstellen. Overleg met de verzekeraar zodat er later geen gronden zijn voor onenigheid.

 

Checko en opstalverzekering vergelijken

Via checko kun je al je woonverzekeringen, waaronder de opstalverzekering vergelijken. Je kunt de best passende opstalverzekering vinden tegen de laagst mogelijke premie. Daarnaast vind je bij Checko veel aanvullende informatie en nieuwsberichten met betrekking tot dit onderwerp. Wees geen dief van je eigen portemonnee en bespaar vele euro’s per jaar!