Voorkom woninginbraak en betaal een lagere premie

Geplaatst op zondag 17 april 2016
Woonverzekering

Een woninginbraak is een van de meest vervelende dingen die je kunnen overkomen. Allerlei kostbaarheden worden gestolen, waaronder misschien ook dingen die naast hun geldwaarde op persoonlijk vlak ook waarde voor je hebben. Alles is overhoop gehaald en het idee dat een vreemde in je privéspullen heeft gesnuffeld is enorm vervelend. Daarnaast kan er schade zijn aangericht aan je woning, afhankelijk van de manier van inbraak.

Ook als je goed verzekerd bent, is het een hoop geregel om alles opnieuw te moeten kopen. En spullen met een persoonlijk verhaal erachter zijn onvervangbaar. Daarnaast ondervinden veel mensen nog jarenlang angst dat ze opnieuw slachtoffer worden van inbraak.

Een inbraak kan nooit honderd procent uitgesloten worden. Maar Checko geeft je wel enkele tips over hoe je het risico op inbraak zoveel mogelijk kunt beperken. Neem je voldoende beveiligingsmaterialen in huis, dan kan je tevens korting krijgen op je inboedelverzekering.

Tips om inbraak te voorkomen

Het installeren van automatische verlichting rond je huis is een gouden tip, want inbrekers werken bij voorkeur in het donker. Een goed alarmsysteem doet ook wonderen. Bij voorkeur kies je voor een systeem dat in verbinding staat met een alarmcentrale. Een eenvoudig systeem van een bouwmarkt kan losgemaakt en kapotgemaakt worden door de inbreker. Een goed alarmsysteem, samen met bepaalde andere maatregelen, kan je korting opleveren op je inboedelverzekering.

Veel deuren en ramen kunnen ingetrapt worden. Een steviger deur of een extra slot op kniehoogte kunnen dit voorkomen. Inbrekers kunnen ook de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Er bestaan cilindersloten en deurbeslag dat hiertegen bestand is. Ook trekken inbrekers soms de hele cilinder eruit met professioneel gereedschap. Je kunt kiezen voor sloten en beslag dat bestand is tegen dit ‘kerntrekken’.

Via een draadje door de brievenbus naar binnen en de slothaak opentrekken kan ook. Dit wordt hengelen genoemd. Als je deur op het nachtslot zit, werkt deze methode niet. Ook de flippermethode, waarbij je deur geopend wordt met een pasje, werkt niet als je deur op het nachtslot zit.

Inbrekers kunnen ook een gaatje boren onder het slot van een deur of raam. Draai je deuren en ramen op slot en haal de sleutel eruit. Doe sowieso je ramen op slot als je weg gaat, ook als dit maar voor even is. Inbrekers kunnen zo naar binnen door een openstaand raam. Een schuifpui is gevoelig voor inbraak. Je kunt dit voorkomen door een speciaal geschikt slot aan te brengen.

Wat sleutels betreft, hang ze nooit naast de deur en doe geen adreslabel aan je sleutelbos. Een sleutel buiten verstoppen is geen goed idee. Veel inbrekers nemen gerust even een kijkje onder een bloempot of deurmat.

Zorg dat er geen ladders of Kliko-containers vrij toegankelijk zijn. Een ladder spreekt voor zich, maar ook een Kliko-container wordt als ladder gebruikt.

Berg nooit grote hoeveelheden contant geld op in je huis. En berg kostbare sieraden en belangrijke papieren op in een kluisje.

Ga je op vakantie, zorg er dan voor dat dit niet overduidelijk te zien is. Vraag de buren om af en toe post bij je brievenbus weg te halen, gordijnen te openen of sluiten en verlichting aan en uit te doen. Tijdschakelaars kunnen ook handig zijn, dan gaan elke avond automatisch je lampen aan.

Betrap je een inbreker op heterdaad, zorg er dan voor dat je niet tussen de inbreker en zijn vluchtweg staat. Dit kan gevaarlijk voor je zijn. Let liever goed op uiterlijke kenmerken en maak veel lawaai, zodat de kans het grootst is dat de inbreker de benen neemt. Bel dan direct de politie.

Korting op je inboedelverzekering

Het is mogelijk om korting op je inboedelverzekering te krijgen, als je huis goed beveiligd is. De meeste inboedelverzekeraars bieden dit aan, maar zij geloven je niet zomaar op je woord. Als je huis over het Politie Keurmerk Veilig Wonen beschikt, kan je vaak korting krijgen. Ook het Borgcertificaat kan je korting opleveren, als je dit opstuurt naar je inboedelverzekeraar. Dit certificaat krijg je als je inbraakinstallatie volledig aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Wil je inboedelverzekeraars met elkaar vergelijken? Met Checko vergelijk je tarieven en voorwaarden en kan je gemakkelijk een nieuwe inboedelverzekering afsluiten. Checko helpt je om goed verzekerd te zijn, ook voor je woning.