Vrijwillig eigen risico zorgverzekering

Geplaatst op maandag 24 november 2014
zorgverzekering vergelijken 2018

Veel mensen kunnen het zich niet voorstellen, maar bijna de helft van de verzekerde is goedkoper uit wanneer ze het eigen risico van hun zorgverzekering vrijwillig zouden verhogen. Dit blijkt uit een onderzoek gedaan door de Erasmus Universiteit uit Rotterdam.

Hoe zit dat nu eigenlijk met het verplichte en vrijwillige eigen risico?

Elke zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico, welke voor 2015 is vastgesteld op 375 euro. Dit geldt voor alle basis zorgverzekeringen, ongeacht bij welke zorgverzekeraar. Naast dit verplichte gedeelte kan de verzekerde ook nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico. De hoogte hiervan is variabel maar kan veelal in stappen van 100 euro worden verhoogd naar een maximum van 500 euro. Tel je hierbij het verplichte eigen risico op, dan kom je tot een maximaal totaal eigen risico van 875 euro per jaar.

Waarom zou ik kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico op mijn zorgverzekering?

De reden waarom mensen kiezen voor een vrijwillig eigen risico is vaak de korting welke je krijgt. Alhoewel deze korting per zorgverzekeraar verschillend is, kun je als uitgangspunt nemen dat de korting ongeveer 50% van het bedrag is waarmee je het eigen risico verhoogt.

Behalve de mogelijke besparing van honderden euro’s wordt vaak ook de eigen gezondheidssituatie meegenomen in de beslissing. Ben je jong, gezond, sportief en maak je (bijna) nooit gebruik van je zorgverzekering, of maak je je eigen risico de laatste jaren eigenlijk nooit op, dan kan een dergelijke verhoging van het eigen risico zeer interessant zijn.

Uitkomsten onderzoek Erasmus Universiteit Rotterdam

Ruim 10% van de verzekerden heeft er in 2014 voor gekozen om het vrijwillige eigen risico te verhogen. Echter, uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat de zorgkosten bij ruim 40% van de verzekerden lager te zijn geweest dan het huidige verplichte eigen risico van 360 euro (375 euro in 2015). Met andere woorden, deze groep had zo weinig medische kosten dat ze aan het einde van het jaar nog een stuk verplicht eigen risico over hadden. Hierdoor zou deze groep voordeliger uit zijn geweest wanneer zij het eigen risico vrijwillig hadden verhoogd en daardoor een lagere premie hadden bedongen. Let op dit verplichte eigen risico wordt in 2015 verhoogd naar 375 euro, waardoor het voor meer mensen aantrekkelijker wordt om het eigen risico te verhogen.

Kort samengevat, het aantal mensen dat achteraf gezien goedkoper uit zou zijn geweest met een vrijwillig eigen risico neemt toe naarmate het verplicht eigen risico hoger wordt. Dit komt omdat wanneer het verplicht eigen risico hoger is, meer mensen niet het volledige eigen risico gebruiken, waardoor het interessant wordt om een vrijwillig eigen risico te nemen om de premie te drukken.

Welke vragen moet ik mezelf stellen om te bepalen of een vrijwillig eigen risico wat voor me is?

  • Maak ik wel eens gebruik van het eigen risico?
  • Verwacht ik in het komende zorg jaar gebruik te gaan maken van het eigen risico?
  • Gebruik ik vaak/veel medicijnen of moet ik wel eens naar het ziekenhuis?
  • Heb ik een buffer die groot genoeg is om de eventuele extra kosten bij een hoger eigen risico op te vangen?

Aan de hand van deze vragen kun je inzicht krijgen in je persoonlijke situatie en bepalen wat wel of niet verstandig is met betrekking tot het nemen van een vrijwillige eigen risico gerelateerd aan je zorgverzekering.

Let op, wanneer men gaat voor het maximale eigen risico, dan moet de verzekerde wel in staat zijn, wanneer nodig, om de 875 euro eigen risico te betalen. Een klein spaarpotje is dus wel gewenst.

Checko heeft een mooie zorgpremie vergelijker waarbij je het eigen risico kunt aanpassen. Hierdoor kun je per zorgverzekeraar de invloed van een hoger eigen risico op de premie vaststellen.

Eigen Risico Zorgverzekering