Waar op te letten bij het afsluiten van een reisverzekering

Geplaatst op zaterdag 23 april 2016
Reisverzekeringen vergelijken

De meeste mensen zijn wel zo slim om een reisverzekering af te sluiten als ze naar het buitenland gaan. Ga je vaker dan een enkele keer, dan is een doorlopende reisverzekering het meest verstandig. Dit heeft tevens als voordeel dat je ook verzekerd bent als je bijvoorbeeld een dagtripje maakt naar Duitsland of België.

Toch spelen er enkele zaken rond reisverzekeringen (en annuleringsverzekeringen) waar niet iedereen van op de hoogte is. Op dat gebied worden er soms fouten gemaakt en kan je voor nare verrassingen komen te staan. We bespreken in deze blog twee van dit soort gevallen.

Je reis annuleren wegens het Zika-virus

Het Zika-virus is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Het virus is in de regel niet zo schadelijk voor jezelf. Maar ben je zwanger, dan kan een besmetting met dit virus schade toebrengen aan je ongeboren kindje. Je loopt kans dat de hersenen van je kindje zich niet goed ontwikkelen. Je hebt wellicht wel beelden gezien van zulke kindjes. Dit is geen prettig gezicht en die kinderen zijn hun leven lang gehandicapt.

Hoe zit het met het annuleren van een reis naar een gebied waar het Zika-virus heerst, zoals bijvoorbeeld delen van Brazilië? Als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten, zit het als volgt. Als je de reis hebt geboekt toen je nog niet wist dat je zwanger was, kan je je annuleringsverzekering aanspreken. Je krijgt dan de kosten van de reis vergoed. Je hebt daarvoor geen medische indicatie nodig.

Wist je al dat je zwanger was, dan heb je doktersadvies nodig om de reis te annuleren. Als je op dit moment zwanger bent of je bent aan het proberen om zwanger te worden (dan heb je dus kans dat je het al bent, zonder het te weten), dan kan je beter een andere bestemming kiezen. Als je niet zwanger bent, kan je je annuleringsverzekering niet aanspreken.

Gaat het Ministerie van Buitenlandse Zaken over tot het uitspreken van een negatief reisadvies, dan worden de kosten voor het annuleren of omboeken van je reis vergoed door het Calamiteitenfonds van de ANVR. Dit gebeurt alleen als je je reis hebt geboekt bij een reisorganisatie die daarbij is aangesloten. Tevens moet het Zika-virus dan als calamiteit worden beoordeeld. Tot nu toe is dat niet het geval.

Off-piste skiën en je reisverzekering

Ben je een geoefende skiër? Dan wil je misschien off-piste gaan skiën, voor een grotere uitdaging en minder drukte op de piste. Je moet dan echter wel opletten omtrent je dekking door je reisverzekering. Een gewone reisverzekering met wintersportdekking vergoedt de kosten voor medische zorg als je een ongeluk krijgt op de gewone piste. De kosten worden vergoed volgens Nederlands tarief. Daarnaast krijg je de kosten voor diefstal vergoed, mits je daarvan aangifte doet bij de lokale politie in je wintersportland.

De kosten bij een ongeval als je off-piste skiet, worden niet vergoed door een gewone reisverzekering van een reguliere verzekeraar. Dit wordt gezien als onverantwoordelijk gedrag. Wil je toch echt off-piste gaan skiën of snowboarden, dan moet je een speciale wintersportverzekering afsluiten bij een wintersportorganisatie. Weet wat je doet en pas op voor lawinegevaar.

Blijf je gewoon op de piste, dan willen we nogmaals benadrukken dat ook je gewone reisverzekering wel wintersportdekking moet hebben. Zorg er goed voor dat je de juiste verzekering afsluit. Bij Checko kan je tarieven en voorwaarden van reisverzekeringen gemakkelijk vergelijken.