Wajong uitkering

Geplaatst op dinsdag 14 april 2015
walong uitkering

 

WAJONG is de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten. Deze wet, die wordt uitgevoerd door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft als doel om jongeren met een handicap te ondersteunen om gemakkelijker werk te vinden. Behalve de jongeren met een handicap, worden ook werkgevers via de WAJONG ondersteund om deze groep jongeren in dienst te nemen en te houden. Behalve de WAJONG uitkering verzorgt het UWV nog tal van andere sociale uitkeringen, zoals bijvoorbeeld de WW, WIA en WAO.

Waarom is er een WAJONG uitkering?

De WAJONG uitkering is in het leven geroepen omdat de kansen van mensen met een ziekte of handicap minder zijn dan die van gezonde mensen. Behalve dat de kansen minder zijn wordt deze groep ook nog vaak geconfronteerd met een lager salaris.

Wat doet een WAJONG uitkering?

Behalve hulp bij het zoeken van werk, wat zeer lastig kan zijn in het geval je een ziekte of handicap hebt, zorgt de WAJONG uitkering ook voor inkomensondersteuning. WAJONG is onderdeel van de sociale vangnet regelingen in Nederland waarbij de de ‘minder bedeelden’ worden geholpen door de overheid.

Samenvattend zorgt de WAJONG regeling voor hulp en ondersteuning bij werk en/of studie. Daarnaast kan het zo zijn dat de WAJONG uitkering een volledige uitkering wordt, wat natuurlijk afhankelijk is van je persoonlijke situatie.

Wanneer heb je recht op een WAJONG uitkering?

De verzekeringsarts van het UWV is degene die uiteindelijk bepaalt of je recht hebt op een WAJONG uitkering en ook hoeveel procent je arbeidsongeschikt bent. Daarnaast bepaalt de verzekeringsarts, naast hoeveel uur je nog kunt werken, ook mede welke mogelijkheden er nog zijn voor je op de arbeidsmarkt.

Waar moet ik aan voldoen om een WAJONG uitkering te krijgen?

Het gaat dus om jonggehandicapten, maar je kunt ook recht hebben op een WAJONG uitkering wanneer je bijvoorbeeld al op jonge leeftijd een langdurige ziekte hebt gekregen.wajong208Wajong uitkering
Dit alles wordt bepaald door de arts van het UWV die zich ook aan een aantal voorwaarden moet houden. Hieronder vind je een overzicht van deze voorwaarden:

• Minstens 25% arbeidsongeschikt op je 17e verjaardag;
• Jonger dan 30 jaar en minstens 25% arbeidsongeschikt geworden tijdens de studie waardoor volledig werken na de studie niet (meer) mogelijk is;
• Minimaal 6 maanden gestudeerd in het jaar voorafgaande aan de arbeidsongeschiktheid.

Verder gelden de volgende voorwaarden:

• Volledig herstel van de ziekte/handicap is binnen 1 jaar naar alle waarschijnlijkheid niet mogelijk;
• Woonachtig in Nederland;
• Door de langdurige ziekte of handicap, kun je meer dan 52 onafgebroken weken, minder dan 75% van het minimum(jeugd) loon verdienen.

Tot wanneer heb ik recht op een WAJONG-uitkering?

Net zoals bij alle uitkeringen moet je jezelf houden aan een aantal voorwaarden, de spelregels zeg maar. Wanneer je dit niet doet kan het zijn dat het recht op een uitkering vanuit de WAJONG komt te vervallen. Behalve het overzicht, die je hieronder vindt, vallen ook de gemaakte afspraken met je arbeidsdeskundige hieronder. Deze zijn vaak vastgelegd in het participatieplan.
Redenen dat je WAJONG-uitkering stopt:

• Je inkomsten zijn dusdanig dat je geen gebruik meer hoeft te maken van de WAJONG-uitkering;
• Je emigreert naar een ander land;
• Je wordt 65 en hebt als zodanig recht op AOW;
• Je verblijft langer dan 1 maand in de gevangenis.

Zoals je ziet, kan het zomaar zijn dat je een behoorlijk lange tot zeer lange periode gebruik moet gaan maken van deze WAJONG regeling.

Hoe hoog is de WAJONG-uitkering?

Wanneer je voor 1 januari 2015 al een WAJONG-uitkering had, dan krijg je te maken met een herbeoordeling. Deze herbeoordeling, die door het UWV wordt gedaan, houdt waarschijnlijk in dat de uitkering kan worden aangepast. Wat zijn de regels in deze?

1. Heb je geen arbeidsvermogen? Dan blijf je recht houden op je huidige WAJONG-uitkering van 75% van het minimumloon.
2. Heb je een deel arbeidsvermogen of tijdelijk geen arbeidsvermogen? Je krijgt nog steeds een WAJONG uitkering via het UWV, maar deze zal vanaf 2018 verlaagd worden naar 70% van het minimumloon.

Ga voor meer details over de WAJONG uitkering naar de UWV site.

Zoals duidelijk mag zijn, kun je concluderen dat wanneer je recht hebt op een WAJONG uitkering, dat het naar alle waarschijnlijkheid geen vetpot zal zijn en dat dat misschien ook wel nooit zal gaan worden. Dit betekent op de centjes letten en daarom attenderen wij je graag op onze vergelijk en bespaar site Checko.nl. Wij kunnen er voor zorgen dat je niet teveel betaald voor je vaste lasten en dat de producten die je hebt goed bij je passen.

Hoe kan Checko mij dan helpen om te besparen op mijn vaste lasten?

Voor de 14 meest voorkomende vaste lasten heeft Checko online vergelijkers op zijn site. Door middel van deze vergelijkers is het mogelijk om flink te besparen op je vaste lasten. De besparingen zijn sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar vaak zul je verbaasd zijn over de mogelijkheden. Hieronder zullen we de vergelijkers kort voor je toelichten.

Productenoverzicht:

  • Verzekeringen: Autoverzekering, rechtsbijstandverzekering, Reisverzekering, Zorgverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering, uitvaartverzekering;
  • Telecom: Sim Only, Alles in 1 vergelijken en Mobiel;
  • Bank: Spaarrente, Hypotheek;
  • Energie: Energie vergelijken.

Zorgverzekering vergelijken:

Voor gehandicapten en langdurig zieken is het erg belangrijk dat ze beschikken over een goede zorgverzekering. De online zorgvergelijkers zorgen ervoor dat je met een paar drukken op de knop de beste zorgverzekering tegen de laagst mogelijke premie kunt vinden. In de nieuwsberichtenrubriek vind je nog veel meer informatie over de ontwikkelingen op het gebied van zorgverzekeringen en waar op te letten.

Alles in 1 vergelijken:

Hoe meer je aan huis verbonden bent hoe belangrijker contact met de buitenwereld is en hoe groter de rol van het internet daarin. Daarom is het vaak belangrijk om een betrouwbaar alles in 1 pakket te kiezen waardoor je kunt beschikken over goed en snel internet, digitale televisie en een betrouwbare telefoonverbinding. Via de online vergelijkers kun je gemakkelijk het best passende alles in 1 pakket, tegen de laagste maandkosten vinden.

Sim Only vergelijken:

Mobiel bereikbaar zijn kan cruciaal zijn in verband met de persoonlijke situatie. Daar hoeft niet perse een mobiel abonnement met telefoon voor worden aangeschaft. Vaak kan ook worden volstaan met een Sim Only abonnement. Een dergelijke abonnement scheelt al snel tientallen euro’s per maand.

Energie vergelijken:

Vaak zul je, wanneer je minder of thuis werkt, veel uren aan huis gebonden zijn. Dit betekend automatisch dat je energieverbruik hoger zal zijn dan van iemand die overdag hele dagen van huis is om te werken. Wist je bijvoorbeeld, dat wanneer je geen contract hebt voor een bepaalde periode met een energieleverancier, je automatisch in een hoger tarief valt? Ook op de energierekening kan dus enkele tientallen euro’s per maand worden bespaard. Checko heeft ook voor dit product zijn best gedaan om de meest vertrouwde en betrouwbare vergelijker op zijn website te verkrijgen.

Met bovengenoemde producten kan al een flinke besparing gerealiseerd worden. Daarnaast is er de mogelijkheid tot een gratis Mijn Checko account waardoor je alle contractinformatie voortaan op een centrale plek hebt. Verder word je dan ook via een email alert erop geattendeerd wanneer een van je contracten afloopt.

Een wajong uitkering is geen vetpot, kijk daarom gewoon eens vrijblijvend op Checko.nl en doe er financieel je voordeel mee!