Wanneer overstappen van zorgverzekering 2015?

Geplaatst op maandag 18 augustus 2014
Overstappen zorgverzekering

Je hebt vast wel eens gehoord dat je geld zou kunnen besparen door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar die een goedkopere polis aanbiedt. Het loont zeker de moeite om dat eens uit te zoeken. Checko helpt je daarbij door alle tarieven, zowel van de basisverzekering als de verschillende aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen voor je op een rijtje te zetten. Je kan dan zien welke de goedkoopste is en het contract van je keuze direct via onze site afsluiten. Gemakkelijker kan niet met de gratis service van Checko!

Sommige mensen zitten met vragen over 2 zaken: wanneer is het overstappen van zorgverzekering in 2015 mogelijk, en wanneer is het verstandig om over te stappen? Wij vertellen je hier wat meer over.

Overstappen van zorgverzekering in 2015, wanneer?

In algemene zin gesproken, enkele uitzonderingen daargelaten, kan je van ongeveer half november tot 1 januari overstappen van zorgverzekeraar. Zo rond de jaarwisseling is dus de uitgelezen tijd om uit te zoeken of een andere zorgverzekering beter bij je past dan je huidige. Midden in het jaar overstappen is slechts toegestaan in enkele bijzondere gevallen, namelijk als het collectief waaraan je deelneemt wordt beëindigd, of als je gaat scheiden en samen op één polis stond.

Polissen gaan dus vrijwel altijd op 1 januari in. In de volgende gevallen kan een polis op een andere datum ingaan:

  • als je net 18 bent geworden en je voor het eerst een eigen polis krijgt;
  • als je uit het buitenland komt en je jezelf verplicht moet verzekeren;
  • als je uit een militair dienstverband komt en je jezelf verplicht moet verzekeren;
  • als je nog niet verzekerd bent, terwijl je daar wel toe verplicht bent.

Dat zijn de uitzonderingen, voor de rest kan je alleen rond de jaarwisseling overstappen. Tegen die tijd zijn ook de nieuwe tarieven bekend. Kijk dus rond die tijd zeker nog eens op Checko.nl, vergelijk de zorgpremies en maak de beste keuze. Er zijn dus genoeg mogelijkheden in het hoe en wanneer om overstappen van zorgverzekering in 2015.

Wanneer is het verstandig om over te stappen?

Dan nog de vraag wanneer het overstappen van zorgverzekering in 2015 verstandig is. Als de basisverzekering ergens anders veel goedkoper is, zou je over kunnen stappen. Let wel op dat sommige van de goedkoopste ziektekostenverzekeringen alleen medische kosten dekken bij voorgeselecteerde aanbieders. Als er dan niet zo’n voorgeselecteerd ziekenhuis of voorgeselecteerde huisarts bij jou in de buurt zit, dan is het misschien minder handig om voor zo’n polis te gaan en kan je beter een iets duurdere nemen waarmee je overal terecht kunt.

Bij aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen moet je eerst nagaan of je die wel nodig hebt. Daar kunnen we in het algemeen heel weinig over zeggen, dat is per persoon verschillend. Bovendien, als je een aanvullende verzekering wilt, welk pakket neem je aan? Aangezien veel verzekeraars meerdere pakketten bieden. Je zult een afweging moeten maken van wat je denkt nodig te kunnen hebben aan zorg, afgezet tegen de kosten van de aanvullende verzekering. Verwacht je bijvoorbeeld veel fysiotherapie nodig te hebben? Kies dan voor een verzekering met ruime dekking daarvoor. Ben je in prima gezondheid? Dan is een aanvullende verzekering misschien niet eens nodig. Bij andere zaken, zoals een bril, moet je de kosten van de aanvullende verzekering afzetten tegen wat het kost als je de bril helemaal zelf betaalt. Omdat de situatie voor iedereen verschillend kan zijn, kunnen we geen algemene regel geven over of het voor jou zinvol is om een aanvullende verzekering te nemen. Neem rustig de tijd voor deze zaken en lees goed de voorwaarden, zodat je bij de voor jou passende ziektekostenverzekering uitkomt.

Bij tandartsverzekeringen wordt soms vereist dat je de laatste paar jaar regelmatig controles hebt laten uitvoeren. Dat is sowieso verstandig om te doen, dus niet alleen vanwege de reden van mogelijk overstappen, maar ook voor de gezondheid van je gebit kunnen we je aanraden om zeker eens per jaar je gebit te laten controleren. Dan voorkom je ook dat gaatjes en andere tandproblemen uit de hand gaan lopen en loop je minder kans op pijnlijke en kostbare behandelingen; onthoud immers dat tandartsverzekeringen een maximaal verzekerd bedrag kennen en dat er vaak sprake is van een eigen bijdrage.

Checko helpt je met kiezen

Weet je wat je verzekerd wilt hebben? Checko zet alle tarieven voor je op een rijtje, zodat je weet waar je het goedkoopst uit bent. Lees voor het afsluiten nog eens de voorwaarden door, om zeker te weten dat de zorgverzekering echt bij jouw situatie past en sluit hem dan direct af via de site van Checko. Goed verzekerd voor de beste prijs, Checko helpt je! Wanneer overstappen van zorgeverzekering in 2015? Checko helpt je met het antwoord.