Welk type basisverzekering is geschikt voor jou?

Geplaatst op maandag 13 oktober 2014
Afsluiten zorgverzekering

Weet je al of je in 2015 gaat overstappen van zorgverzekeraar en voor welk type zorgverzekering je dan gaat kiezen? Checko helpt je om de zorgpremies te vergelijken zodat je de beste prijs voor je zorgverzekering kunt vinden. Je kunt de zorgverzekering van je keuze dan direct afsluiten via onze site.

Wel moeten we erbij zeggen dat niet elke zorgverzekering hetzelfde is. De meeste mensen weten dat er verschillen bestaan tussen aanvullende verzekeringen, maar niet iedereen weet dat er ook verschillen zijn tussen de ene basisverzekering en de andere. Er is wettelijk vastgelegd welke zorg de basisverzekering moet dekken en daarom gaan sommige mensen blindelings voor de goedkoopste basisverzekering. Dat kan ook wel, maar het is niet voor iedereen verstandig. Wij leggen je het een en ander uit over de verschillende typen basisverzekering en vertellen je ook over het nieuwe type basisverzekering dat hoogstwaarschijnlijk in 2016 beschikbaar zal komen.

In het vergelijkingsoverzicht van Checko kan je eenvoudig bij elke basisverzekering zien welk type het is en welke aanvullende voorwaarden er gelden. Zo kan Checko je helpen om niet alleen goedkoop, maar ook goed verzekerd te zijn.

Globaal gezien zijn er twee hoofdtypen voor de basisverzekering: een restitutiepolis en een naturapolis. Wij leggen hieronder uit wat deze termen inhouden en wat dat voor jou betekent.

Restitutiepolis: de zorgpolis met vrije zorgkeuze

De restitutiepolis vergoedt in principe alle zorg die wettelijk gezien door de basisverzekering moet worden gedekt volledig. Je hebt wat dat betreft vrije zorgkeuze en wordt op geen enkele wijze beperkt in naar welke zorgverlener je wilt gaan. Dit type basisverzekering geeft je dus de grootste vrijheid om zelf je zorgverlener te kiezen, ideaal voor als je gehecht bent aan een bepaalde behandelaar of een bepaald ziekenhuis. Daar staat tegenover dat restitutieverzekeringen de hoogste premie kennen. Voor mensen die gezondheidsklachten hebben en graag zelf willen kiezen van wie ze zorg krijgen, zonder verder te hoeven reizen naar een gecontracteerde zorgaanbieder en afscheid te moeten nemen van hun vertrouwde zorgverlener(s), is dit een goede keuze. De premie kan wat dalen door te kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico, maar voor mensen die veel zorg nodig hebben is dit niet aan te raden.

Een restitutiepolis kent wel het nadeel, de naam zegt het al, dat je in veel gevallen de zorg eerst zelf moet betalen, waarna je de nota kunt opsturen naar je zorgverzekeraar en deze geheel vergoed krijgt. Dat je eerst zelf moet betalen kan voor sommige mensen een probleem zijn.

Ben je gehecht aan vrije zorgkeuze? In het overzicht van Checko kan je gemakkelijk zien welke zorgverzekeringen vrije zorgkeuze bieden, je kunt er tevens op filteren zodat je alleen de zorgpolissen ziet die vrije zorgkeuze bieden.

Naturapolis: goedkoper, maar een eigen bijdrage voor niet-gecontracteerde zorg

De naturapolis vergoedt zorg in natura. Je zorgverzekeraar sluit contracten af met zorgaanbieders en ga je naar zo’n zorgaanbieder die een contract heeft met je zorgverzekeraar, dan wordt de rekening direct naar je zorgverzekeringsmaatschappij gestuurd. Je hoeft het dus niet eerst voor te schieten zoals bij een restitutiepolis vaak het geval is. Ga je naar een zorgaanbieder die geen contract heeft met je zorgverzekeringsmaatschappij, dan betaal je echter een eigen bijdrage. Dit mag wettelijk gezien maximaal 25% zijn. Qua huisarts, tandarts, verloskundige, fysiotherapeut en wijkverpleegkundige heb je vrije keuze, maar verder  is er dus enige beperking. Een standaard naturapolis zal echter nog wel een ruim aanbod  hebben aan zorgverleners waar je uit kunt kiezen. Deze polisvorm was in 2014 enkele euro’s goedkoper dan de restitutiepolis en kent zoals gezegd het bijkomende voordeel dat de rekening direct doorgestuurd wordt naar je zorgverzekeraar zonder dat je hem eerst zelf moet voorschieten.

Ben je al ergens in behandeling en ben je daar tevreden over, kijk dan goed of deze zorgaanbieder wel gecontracteerd is bij een bepaalde zorgverzekeringsmaatschappij voordat je daar een naturapolis afsluit. Neem je nu nog geen zorg af, kijk dan of er voldoende gecontracteerde zorgaanbieders bij je in de buurt zitten voor als je in de toekomst wel zorg nodig hebt.

Budget naturapolis of selectieve polis: het goedkoopst, maar ook het meest beperkt

Nog iets goedkoper is de in 2014 geïntroduceerde budget naturapolis, ook wel beperkte naturapolis of selectieve polis genoemd. Dit is ook een naturapolis, maar het aanbod aan zorgverleners is hierbij verder beperkt. Het kan hierbij maar zo zijn dat je voor planbare zorg – spoedeisende zorg wordt altijd volledig vergoed, dit is wettelijk verplicht – een stuk verder moet reizen naar een gecontracteerd ziekenhuis of hulpverlener. Tevens werken dergelijke polissen vaak met een online apotheek, waardoor je niet meer met advies op maat bij je eigen vertrouwde apotheek terecht kunt. Ook de leverancier van medische hulpmiddelen is vaak vastgelegd en je kunt soms alleen online contact hebben met je zorgverzekeraar en niet meer schriftelijk of telefonisch. Mensen die gehecht zijn aan hun vertrouwde zorgverleners moeten goed nagaan of deze wel onder contract staat bij de zorgverzekeraar waar ze in 2015 voor kiezen, want een 25% eigen bijdrage kan aardig in de papieren gaan lopen. Sommige van deze selectieve polissen hebben voor sommige behandelingen maar enkele ziekenhuizen onder contract staan, waardoor je voor die behandelingen misschien verder zult moeten reizen. Wil je dan wel naar een ziekenhuis dat niet gecontracteerd is, dan moet je tot 25% van de kosten zelf betalen; bij sommige ingrepen kan dat oplopen tot duizenden euro’s dus dat doe je in de praktijk niet. Woon je in een gebied met veel ziekenhuizen en andere zorgverleners, dan is de kans groot dat er wel zo’n gecontracteerd ziekenhuis of andere zorgverlener bij je in de buurt zit en dan kan je misschien alsnog zonder veel problemen voor een selectieve polis gaan. Woon je wat achteraf, bekijk dan goed of je niet te ver moet reizen naar een gecontracteerde zorgaanbieder. Het verschilt ook per verzekeringsmaatschappij welke zorgaanbieders gecontracteerd zijn, dus het zou kunnen dat kiezen voor de selectieve zorgpolis bij de ene maatschappij niet veel problemen oplevert, terwijl je bij de andere echt te ver moet reizen. Vanwege het beperkte aanbod van zorgaanbieders zou het goed kunnen dat je bij veel selectieve polissen afscheid moet nemen van je vertrouwde zorgverlener(s), kijk daar dus goed naar voor je kiest.

De ervaring leerde dat in 2014 maar weinig mensen voor zo’n selectieve polis kozen. Degenen die er wel voor kiezen zijn veelal jonge, gezonde mensen. Als je gezondheidsklachten begint te ontwikkelen of gewoon wat ouder wordt, moet je je afvragen of een selectieve polis wel zo handig is voor jouw situatie.

Wellicht zijn er in 2015 meer mensen die kiezen voor een beperkte, maar goedkopere polis, omdat er signalen zijn die aangeven dat de prijsverschillen tussen de diverse polisvormen groter gaan worden, dit zou kunnen oplopen tot enkele tientjes per maand. In het overzicht van Checko kan je gemakkelijk zien welke polisvorm een bepaalde basisverzekering is en welke voorwaarden er zijn.

Ten slotte is er nog de combinatiepolis of gemengde polis, die gedeeltelijk een naturapolis is en gedeeltelijk een restitutiepolis. De manier van declareren hangt hier af van de afspraken die je zorgverzekeraar heeft gemaakt met een zorgaanbieder. Soms geldt ook hier een eigen bijdrage voor niet-gecontracteerde zorg.

In 2016 komt er waarschijnlijk een nieuwe polisvorm

Minister Schippers heeft de Zorgverzekeringswet aangepast, waardoor de kans groot is dat er in 2016 een nieuwe polisvorm beschikbaar komt. Deze polis zal de goedkoopste worden van allemaal. Je bent dan alleen wel erg beperkt, want in die polisvorm wordt van zorgaanbieders die geen contract hebben met je zorgverzekeraar, de zorg helemaal niet vergoed. Je betaalt dus geen 25% eigen bijdrage maar je moet dan alles zelf betalen. Wederom geldt dit niet voor zaken als de huisarts of de tandarts, maar voor de rest ben je afhankelijk van zorgaanbieders die een contract hebben met je zorgverzekeringsmaatschappij en die lijst zou nog wel eens vrij beperkt kunnen zijn. Wederom is dit een basisverzekering die voornamelijk geschikt zal zijn voor jonge, gezonde mensen die niks mankeren en minder geschikt voor mensen die gezondheidsklachten hebben of door hun leeftijd een hoger risico hierop lopen.

Tevens is er nu nog de eis dat bij naturaverzekeringen minstens 75% van de zorg bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders vergoed wordt. Die eis wordt dan losgelaten, waardoor het zou kunnen dat ook bij een gewone naturapolis de eigen bijdrage hoger wordt dan 25%. Denk dus goed na voordat je voor een bepaalde basisverzekering kiest.

Vergelijk basisverzekeringen en sluit de polis van je keuze direct af via Checko

Weet je inmiddels welk type basisverzekering bij je past? In het overzicht van Checko vind je alle premies van de verschillende zorgverzekeringen en bijbehorende voorwaarden terug, zodat je gemakkelijk een geschikte verzekering kunt vinden tegen de meest gunstige prijs. Heb je je keuze gemaakt? Je kunt de verzekering van je keuze direct afsluiten via Checko. Deze service is voor jou als particulier geheel gratis. Vindt hier alle zorgverzekeringen

Checko helpt je om goed verzekerd te zijn tegen de beste prijs! Ook voor andere verzekeringen, energietarieven, spaarrentetarieven en tarieven voor TV/internet/telefoonabonnementen kan je bij Checko terecht. Bespaar geld met de gratis service van Checko!