Werkloos en nu?

Geplaatst op zondag 22 maart 2015
werkloos, wat nu?

Sinds het begin van de financiële crisis, ergens in 2007, hebben heel veel mensen hun baan verloren. Bij de aanvang van de crisis waren er in Nederland ongeveer 340.000 mensen werkeloos terwijl dat aantal eind 2014 was opgelopen tot 700.000. Al deze werkelozen zijn aangewezen op het UWV voor een WW-uitkering en begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan.

Het gevolg van de grote hoeveelheid werkelozen, in combinatie met minder banen, is dat mensen vaak langer zonder werk blijven zitten dan voorheen. Wanneer ze dan uiteindelijk wel werk hebben gevonden, dan is dat vaak tegen een lager salaris dan voorheen. Zolang mensen een WW-uitkering hebben en daarnaast nog wat spaargeld achter de hand hebben, dan vallen de financiële consequenties en druk vaak nog wel mee. Loopt echter de WW-uitkering af en raakt het spaargeld op, dan komen veel mensen toch in de problemen. De vaste lasten lopen namelijk gewoon door. Natuurlijk hebben we in Nederland ook nog het vangnet genaamd bijstand, maar dit is vaak niet voldoende om alle rekeningen te betalen.

Help ik word werkloos, wat kan ik doen?

Behalve solliciteren of voor jezelf beginnen kun je ook op andere vlakken wat doen om een eventuele persoonlijke financiële crisis te vermijden. Wij adviseren je om eens goed te kijken naar je uitgaven en dan vooral je vaste lasten. Je kunt namelijk door je vaste lasten te vergelijken en door over te stappen veel geld besparen. Dit zijn maandelijks terugkerende kosten dus dit kan door hierop te besparen kan een behoorlijke lastenverlichting bewerkstelligd worden.

Minder inkomen, ga besparen op je vaste lasten

Vaste lasten zijn dus de kosten die elke maand terug komen, de kosten voor verzekeringen, energie, hypotheek, mobiele telefoon etc. Wanneer je werkt en genoeg verdient zal je niet snel geneigd zijn om hier naar om te kijken, want je bent druk, hebt weinig tijd en alles kan iedere maand betaald worden. Maar wanneer je geconfronteerd wordt met minder inkomsten en meer tijd, is het verstandig om deze vaste lasten eens goed onder de loep te nemen en waar mogelijk besparingen door te voeren. De lijst van mogelijke besparingen op je vaste lasten zoals hieronder is weergegeven is natuurlijk sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld welke verzekeringen je hebt en hoe lang je deze verzekeringen al bij dezelfde verzekeraar afneemt. Wanneer je onderstaande aantallen optelt, dan kom je op een bedrag per jaar van rond de 3100 euro. Uiteraard is dit het maximale bedrag, als je voor alle genoemde producten overstapt, maar goed, laat het voor jou eens de helft zijn, nog steeds erg interessant toch?

Autoverzekering:                                € 350,00
Opstalverzekering:                             € 140,00
Zorgverzekering:                                € 370,00
Energie:                                                € 400,00
Reisverzekering:                                 € 100,00
Internet-TV-Bellen:                            € 250,00
Rechtsbijstandverzekering:               € 100,00
Mobiel:                                                € 150,00
Inboedelverzekering:                        € 100,00
Sim Only:                                            € 150,00
Uitvaartverzekering:                          € 100,00
Spaarrekening:                                   € 100,00
Aansprakelijkheidsverzekering:       €   20,00
Hypotheek:                                        € 800,00

Hoe te beginnen met vergelijken en besparen?

Vaak is het verstandig om te beginnen met het vergelijken van een aantal producten welke snel de meeste besparingen per maand opleveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Sim-Only vergelijken:

Vervang je mobiele abonnement door een Sim Only abonnement. Stel dat je nu per maand 50 euro kwijt bent aan een mobiel abonnement en telefoon, dan kun je daar 300 euro per jaar op besparen door een Sim Only abonnement te nemen van bijvoorbeeld 25 euro per maand.

  • Energie vergelijken en overstappen:

Wanneer je momenteel geen contract hebt, dan betaal je sowieso teveel. Want klanten zonder energiecontract vallen bij energiemaatschappijen in een hoger tarief. Ga je voor het afsluiten van een nieuwe energiecontract ook nog eens online vergelijken, dan kan je dit 40 euro per maand schelen.

  • Autoverzekering vergelijken:

De laatste quick win die we hier behandelen is de autoverzekering. Vaak loopt deze al jaren zonder dat er ooit naar omgekeken wordt. Of heb je misschien een 6 jaar oude auto welke nog Allrisk verzekerd is? Vaak is een besparing van 30 euro per maand mogelijk in dit soort gevallen. Maar vergelijk je andere verzekeringen ook eens, stap over je zult zien dat het veel goedkoper kan.

Al deze aanpassingen zijn zo geregeld en het mooie is dat de besparingen elke maand terugkomen.

WW uitkering geen vetpot, laat Checko je verder helpen

Checko is dé vergelijk, bespaar en beheer site van Nederland. Dit houdt in dat we naast online vergelijkers voor 14 producten ook andere services aanbieden. Eén daarvan is het gratis Mijn Checko account. Dit gratis Mijn Checko account biedt je onder andere de volgende mogelijkheden:

  • Overzicht van al je vaste lasten;
  • Overzicht van al je besparingen per product en totaal;
  • Email service, je wordt erop geattendeerd wanneer een contract afloopt zodat je opnieuw kunt gaan vergelijken, met name interessant voor je energiecontract!

Werkloos worden en een WW uitkering moeten aanvragen bij het UWV er zijn leukere dingen. Ga vol goede moed op zoek naar een leuke nieuwe baan maar gebruik ook je tijd om je maandelijkse vaste lasten eens goed te bekijken en stap over op goedkopere verzekeringen. Je energie rekening kan echt veel lager en ook je kosten voor je mobiele telefoon. Geld besparen is veel makkelijker dan je denkt!

Op onze Checko website zijn nog meer artikelen te vinden gericht op geld besparen door te vergelijken en over te stappen. Hopelijk hebben we je met dit artikel alvast een beetje op weg geholpen! Veel succes met het vinden van een nieuwe baan en vul tot die tijd je WW uitkering aan met besparen. veel vergelijk en bespaar plezier.