Woning winterklaar

Geplaatst op woensdag 3 februari 2016
Opstalverzekering

Het winterseizoen is op het moment van schrijven van deze blog volop gaande. Hebt u er aan gedacht om uw woning winterklaar te maken? Zo niet, dat kunt u alsnog diverse maatregelen nemen om er voor te zorgen dat uw huis de rest van de winter goed doorkomt. De volgende winter kunt u deze zelfde dingen dan ook doen, aan het eind van het herfstseizoen, als de winter bijna invalt.

Uw huis winterklaar maken is niet eens zo veel werk en het kan u aanzienlijk geld besparen. Bovendien wordt schade als gevolg van achterstallig onderhoud vaak niet vergoed door uw opstalverzekering. Neemt u daarom deze tips ter harte en zorg dat uw huis de winter goed doorkomt.

Met behulp van de volgende tips is uw woning klaar voor de winter

In de winter maakt u waarschijnlijk geen gebruik van uw tuinstel. Berg uw tuinmeubelen daarom binnen op, in uw garage bijvoorbeeld. Sommige tuinmeubelen kunnen niet goed tegen het gure winterweer. Zelfs als uw tuinstel daar wel tegen kan, kan het in de winter flink waaien, en kunnen uw tuinmeubelen schade aan uw woning aanrichten als ze door de tuin waaien.

Het dak verdient ook de nodige aandacht. Zeker na een storm, maar sowieso eens in de zoveel tijd, is het verstandig om eens te kijken of alle dakpannen er nog wel goed op liggen. U wilt natuurlijk geen lekkage. Verwijder ook de bladeren uit de dakgoot, zodat regenwater goed afgevoerd wordt.

Bekijk ook uw bomen eens goed. Misschien moeten ze worden bijgesnoeid. Dit is niet alleen in het belang van uw bomen zelf, maar ook om te voorkomen dat takken tijdens een storm afwaaien en schade kunnen veroorzaken aan uw huis, of dat ze bijvoorbeeld door de wind langs uw ramen schrapen en krassen aanrichten.

Maakt u in de winter meer gebruik van uw haard? Dan kunt u het beste uw schoorsteen laten vegen. Dit voorkomt rookontwikkeling in huis, of zelfs een schoorsteenbrand.

In de winter wilt u geen dichtvriezende leidingen. Dichtgevroren leiding kunnen kapot barsten en lekkages veroorzaken. Draai daarom de buitenkranen dicht en laat de leidingen leeglopen. Dit kunt u het beste doen op het moment dat u niet meer van plan bent de buitenkranen nog te gebruiken.

Als u van huis gaat, en ook in de nacht, is het niet verstandig om uw verwarming helemaal uit te draaien. Draai ook de knoppen op de verwarming niet helemaal dicht. Het is verstandig de verwarming niet kouder dan 15 graden te zetten. Ten eerste warmt uw huis ’s ochtends of bij thuiskomst dan sneller op. Dit scheelt energiekosten ten opzichte van dat uw huis van een veel koudere temperatuur opgewarmd moet worden. En ten tweede kan er dan water door de leidingen blijven stromen. Dit voorkomt dat de leidingen dichtvriezen bij strenge vorst.

Bent u niet thuis, doet u dan alle deuren en ramen dicht. Dit verkleint ten eerste de kans dat er ingebroken wordt, en daarnaast komt er dan geen kou en vocht in uw woning.

Schade als gevolg van achterstallig onderhoud wordt vaak niet gedekt

De hierboven beschreven tips voorkomen dat u schade krijgt aan uw woning. Dit is des te meer van belang omdat veel verzekeraars schade aan uw woning niet dekken, als blijkt dat deze is veroorzaakt door achterstallig onderhoud.

Wilt u daarnaast kijken of u goed verzekerd bent, op het gebied van woonverzekeringen als uw opstalverzekering en inboedelverzekering? Vergelijkt u dan de verschillende verzekeringen op de website van Checko. U kunt gemakkelijk zien wat de hoogte van de premies zijn, en welke voorwaarden de verzekeraars hanteren.

Goed verzekerd zijn, zonder teveel te betalen, doet u met behulp van de gratis dienstverlening van Checko!