Zonder reisverzekering op vakantie

Geplaatst op woensdag 3 juni 2015
Reisverzekering

Nog steeds gaat ruim 12% van de vakantiegangers onverzekerd op vakantie. Als je je bedenkt dat vorige jaar alleen al meer dan 17 miljoen buitenlandse vakanties zijn gemaakt, dan kun je op vingers natellen dat de groep mensen de jaarlijks onverzekerd op vakantie gaan erg groot is (> 1,5 miljoen). Van deze groep onverzekerde vakantiegangers komt een x percentage in de problemen. Het niet hebben van een reisverzekering vergroot de problemen vaak alleen maar, denk hierbij niet alleen aan de financiële gevolgen, maar ook aan lichamelijk ongemak of gewoon aan de verpestte vakantie op zich. Dit alles blijkt uit het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) welke wordt uitgevoerd door het NBTC-NIPO.

Zorgkosten, zonder reisverzekering een grote zorg
De alarmcentrales waarschuwen de laatste tijd specifiek voor zorgkosten gemaakt in het buitenland. Vaak vallen deze zorgkosten namelijk niet onder je zorgverzekering of bestaat de vergoeding vaak uit de kosten/prijzen zoals deze in Nederland berekend worden. Een operatie kan dus fors duurder uitvallen in vergelijking met hetgeen ze ervoor in Nederland in rekening brengen. Nu hoef je je niet meteen grote zorgen te maken wanneer je op vakantie gaat in een Noordwest-Europees land, want daar lopen de prijzen van medische behandelingen redelijk gelijk op met Nederland. Maar ook al zijn de kosten van een medische behandeling vergelijkbaar, vaak gaat het toch ten kosten van je eigen risico of wordt maar een gedeelte vergoed. In Frankrijk dekt men bijvoorbeeld maar 80% van de kosten, de overige 20% moet dus door de patiënt zelf worden betaald.

Indicatief overzicht medische kosten in verhouding tot Nederland:
Turkije     5x
Thailand  5x
Spanje      3x
Brazilië    6x
VS             10x

Denk niet alleen aan de medische kosten, of de kosten van repatriëring, maar houd daarnaast ook rekening met allerlei andere soorten pech, zoals autopech of diefstal. Ook dit soort situaties kan leiden tot een hoop papierwerk, verpest vakantiegevoel en hoge kosten. Al met al is een reisverzekering van een paar euro vaak geen overbodige luxe.

Natuurrampen
We hebben hierboven al kort het belang van een reisverzekering aangestipt, maar nog zijn er veel vakantiegangers die menen dat ze voorzichtig genoeg zijn om zonder reisverzekering op vakantie te kunnen. Maar wat als er zich een natuurramp voordoet zoals de aardbevind in Nepal?

De alarmcentrale van je reisverzekering is in deze vaak leidend. Deze zal de terugkeer naar het land van herkomst, in dit geval Nederland, regelen. Natuurlijk maak je in dit soort specifieke gevallen vaak extra kosten of loop je behoorlijke schade op. Vaak zal dit vallen onder de dekking van je reisverzekering. Je moet er niet aan denken dat je in Nepal had gezeten zonder reisverzekering …. Wie had je dan geholpen met thuiskomen? Wie had er zorg gedragen voor de extra kosten en de opgelopen schade?

Behalve dat je extra kosten maakt om zo snel mogelijk naar huis te komen, kan het ook zomaar zijn dat je langer moet blijven omdat het simpel weg niet mogelijk is om naar huis te gaan. Ook dit valt in de meeste gevallen onder de reisverzekering.

Wanneer je een vakantie hebt geboekt naar een gebied wat net getroffen is door een natuurramp, dan zul je je reis graag willen omboeken of annuleren. Is de reisorganisatie aangesloten bij het Calamiteitenfonds, dan mag je de reis annuleren of voor dezelfde prijs samen met je reisorganisatie een andere vakantie plannen. De natuurramp moet wel als calamiteit worden aangemerkt. Is de reisorganisatie niet aangesloten bij het Calamiteitenfonds, dan is het hopelijk zo dat je een aparte annuleringsverzekering hebt of een combinatie reis- en annuleringsverzekering. Zo niet, dan draai je zelf voor de kosten op.

Backpackers
Backpackers zijn een aparte groep reizigers die vaak te vinden zijn in gebieden die statistisch gezien relatief vaak door natuurrampen worden getroffen. Nu geldt voor een backpacker net zo de noodzaak om een reisverzekering te hebben als voor elke andere reiziger. Echter, er zijn een paar afwijkende punten waar je rekening mee dient te houden als backpaker:

  • Zorg dat de reisverzekering de juiste dekking heeft. Kom je buiten Europa dan heb je een werelddekking nodig.
  • Ga je langer dan 6 weken backpacken, zorg dat de reisverzekering deze langere periode ook dekt. Liever een iets langere periode afsluiten, want ben je eenmaal op vakantie, dan kun je reisverzekering niet meer verlengen.
  • Ben je van plan aparte en misschien wel extreme sporten te gaan doen, zorg dan dat dit ook is gedekt op de reisverzekering.

Deze punten zorgen voor een iets hogere premie, maar geven wel meer zekerheid in geval van een onverwachte gebeurtenis.

Conclusie
Een reisverzekering zul je meer niet dan wel nodig hebben. Maar wanneer je de reisverzekering nodig hebt, dan zijn die paar euro meer dan goed besteed.